2024. gada 3. maijs
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Zinātni un inovācijas iepazīst Kurzemē

Pavasarī, kad visi putni dodas uz ziemeļu pusi, Grundzāles pamatskolas 8.klases skolēni devās mācību ekskursijā uz Kurzemi, lai zinātnes un inovāciju centros “Vizium” Ventspilī un “Dabas mājā” Liepājā iepazītu zinātņu mācību priekšmetu burvīgumu.

Gandrīz visiem skolēniem tā bija pirmā reize šajās abās pilsētās un zinātnes centros. Ventspilī nodarbībā “Apslēptā pārtikas pasaule” skolēni digitālajā mikroskopā pētīja sīpolu, spinātu un grieķu jogurtu, kā arī saprata pārstrādātas un svaigas pārtikas plusus un mīnusus. Bērniem par pārsteigumu – destilētu ūdeni nevar dzert un produkta griešana ar nazi ir pārstrāde.

Paša centra ekspozīcijā vairāk kā 2 stundas skolēni aizrautīgi darbojās visās aktivitātēs. Populārākās, protams, bija autobraukšanas, amerikāņu kalniņu un zemestrīces simulators. Arī zināšanu tests par Eiropas valstīm un Latvijas pilsētām bija spriedzes pilns. Daudzie sporta trenažieri, sākot no airēšanas un snovborda līdz riteņbraukšanai un futbolam, bija cieņā.  Arī virtuālā zīmēšana un staigāšana ar virtuālajām brillēm pa labirintu palīdzēja attīstīt kādas maņas, kur nu vēl melu detektors, kas pusaudžu rokās ir ļoti jūtīga ierīce. Vakarpusē izbaudītais Ventspils vēja stiprums, viļņu šļakatas un smilšu pilnās acis uz Dienvidu mola noteikti ilgi paliks atmiņā.

Nodarbība Liepājas Dabas mājā, kurā skolēni gatavoja stādu konteinerus no aļģēm un papīra, palīdzēja redzēt praktiskus pielietojumus zinātnes sasniegumiem ikdienas situācijās. Izgatavotos konteinerus paredzēts izmantot, audzējot tomātu stādus jaunajai skolas siltumnīcai, kas arī tapusi Erasmus+ projekta “No skolas uz lauku saimniecību” ietvaros.

Nodarbībā “Bēgšana no PSRS” Liepājas karostā skolēni saprata, ka viņi var būt vienoti un darboties kā komanda un zēni nu jau ir kļuvuši par džentelmeņiem.

Skolēni atzina, ka šī ekskursija noteikti palīdzēja attīstīt viņu izpratni par zinātni, tehnoloģijām un inženierzinātni, kā arī saliedēt klasi un piepildīt dzīvi ar jautrību un neaizmirstamām atmiņām.

Ekskursija tika daļēji finansēta no Erasmus+ projekta “No skolas uz lauku saimniecību” līdzekļiem.

WhatsApp-Image-2024-04-03-at-20.35.01-1

Image 1 of 9

Klases audzinātāja Dace Kalniņa