2024. gada 4. maijs
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Valsts svētkiem veltīts koncertuzvedums Smiltenes tehnikumā

Smiltenes tehnikuma jaunieši, 13.novembra vakarā tiekoties Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai veltītajā pasākumā, rosināja klātesošos apgūt Antuāna de Sent – Ekziperī brīnišķīgi aprakstīto mazo soļu mākslu. Svinīgajā koncertuzvedumā, dziesmām mijoties ar dejām,  audzēkņi aicināja cits citu izmantot katru dzīves mirkli, atšķirot svarīgāko no otršķirīgā, dāvājot pasaulei siltumu un pieņemot, ka grūtībās mēs augam..

Apgūt prasmi pateikt patiesību ar mīlestību, negaidīt visu, ko vēlamies, bet to, kas patiešām vajadzīgs, būt atbildīgiem par tiem, kurus esam pieradinājuši, un cienīgiem pieņemt skaistāko un maigāko likteņa dāvanu – draudzību – jaukas apņemšanās Latvijai tik nozīmīgo svētku priekšvakarā, vai ne?

“Mana Latvija, dadzītis mazs,

Ieķēries pasaules svārkos:

Rieksts, ko visstiprākais zobs

Pūlas, bet nespēj pārkost;

Tālu saredzams kuģa masts,

Vēja piepūsta bura:

Mana Latvija, gaismas stars,

Zibens elkonī turas,” klātesošos uzrunāja Smiltenes tehnikuma direktora vietniece audzināšanas darbā Ingrīda Paegle. “Klāt gada vistumšākais mēnesis, bet Latvijas valstij un tās cilvēkiem tas ir gaišas atceres un priecīgu svētku laiks. Klāt Latvijas dzimšanas diena! Latvijas valsti nodibināja  1918.gada 18.novembrī. Tas notika brīdī, kad bija beidzies Pirmais pasaules karš. Krievijas un Vācijas lielvalstis, kas pirms tam ietekmēja Latvijas likteni, bija sabrukušas. Latviešu politiķi izmantoja šo situāciju un proklamēja neatkarīgu Latvijas valsti. Tai sākumā nebija ne finanšu, ne savas armijas un robežu. Pirmā pasaules kara cīņās bija sagrauta saimniecība, toties tautai bija apņēmība un ticība nākotnei.

Uz zemeslodes, zem saules
mūs trīsarpus miljardu. Tajos
latviešu pusotra miljona tikai. Tas ir kā
pusotra piliena jūrā

Kāda var būt pusotra piliena dziesma par
sauli? Un tomēr −

uz zemeslodes, zem saules
ir tāda tauta − latvieši,
uz zemeslodes, zem saules
ir tautai dziesma par sauli:

Lec, saulīte, rītā agri,
Noej laiku vakarā,
No rītiņa sildīdama,
Vakarā žēlodama.
Saules mūžu Latvijai!”

Koncertā uzstājās skolas jauniešu jauktais koris (diriģente – Baiba Žēbina, koncertmeistare – Inga Strazdiņa), tautas deju kolektīvs “Amatnieki” (vadītāja – Anda Kalniņa), amatierteātris “Dramis” (režosore Anita Bērziņa) un audzēkņu vokāli instrumentālais ansamblis (vadītājs – Guntars Mednis).

Teksts: Baiba Vahere, foto: Guntis Viļums