2024. gada 28. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Tīnai Riekstai iegūta 2. vieta Klavierspēles audzēkņu konkursā “Sējā skan!

Pirmo reizi, 1. decembrī,  ciemojāmies Saulkrastu novada viesmīlīgajā  Sējas Mūzikas un mākslas skolā, kur, piedaloties pirmajā Latvijas mazpilsētu un lauku mūzikas skolu Klavierspēles audzēkņu konkursā “Sējā skan!”, muzicējām skaistajā Sējas kultūras nama zālē.

Konkursa dalībnieku vecums –  10-16 gadi.  Piedalījās audzēkņi no 12 mūzikas skolām, pilnveidojot savu pianistisko izaugsmi un uzstāšanās pieredzi.

Konkursa galvenais mērķis bija iedrošināt pianistus un viņu pedagogus sasniegt jaunas muzikālas virsotnes. Jaunajiem mūziķiem bija jāatskaņo programma, kura sastāvēja no latviešu komponista orģinālskaņdarba klavierēm un otra atšķirīga – pretēja rakstura skaņdarba. Vērtēšanas kritēriji – tehniskais izpildījums, mākslinieciskais izpildījums un uzstāšanās kopskats.

Jaunos mūziķus vērtēja Ventis  Zilberts – koncertējošs pianists, Vītola Mūzikas Akadēmijas profesors, Antra Vīksne  – J. Vītola Latvijas Mūzikas Akadēmijas lektore, J. Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas klavieru nodaļas vadītāja un Ilze Kundziņa – J. Vītola Latvijas Mūzikas Akadēmijas lektore, Rīgas Mūzikas vidusskolas pedagoģe un koncertmeistare.

Tīnai pēc ilgāka uzstāšanās pārtraukuma un pēc mūzikas skolas absolvēšanas bija jāpārvar “lampu drudzis”, jo, kā zināms, cīņa pašam ar sevi  parasti ir tas grūtākais, bet, ja pats mūziķis ir apmierināts ar savu uzstāšanos un pedagogs ir gandarīts par paveikto, tad tas ir bijis tā vērts. 

Pēc konkursa saņēmām individuālās vērtēšanas lapas, kur katrs žūrijas loceklis bija ierakstījis punktus un galvenās norādes, kas izdevās un arī, kas pietrūka. Bija patīkami saņemt atzinīgus vārdus no žūrijas komisijas locekļiem – Tīnas spēli raksturo “stabilitāte, pārliecība, jūtama sava attieksme, mākslinieciskās ieceres”, “patīkami skan klavieres abos veiksmīgi izvēlētajos skaņdarbos”.

Piedaloties šādos pasākumos, mēs noturam un uzlabojam savu pianista “sportisko formu”, mācamies pielāgoties svešam instrumentam, akustikai, pārvarēt satraukumu un gūstam nenovērējamu pieredzi. Pedagogs dzird citu pedagogu un audzēkņu veikumu, gūstot nenovērtējamu pieredzi –   mācoties no savām un citu kļūdām, kā arī veiksmēm. 

 

Mīļš paldies Ingunai Balodei par ieguldīto laiku, dabu!

Informē Inguna Balode

Sagatavoja Laura Grīnvalde