2024. gada 6. maijs
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Smiltenes Mūzikas skolas pianistiem panākumi konkursā Līvānos

Līvānu Mūzikas un Mākslas skolā norisinājās XV Jauno pianistu konkurss, kurā savas klaviermūzikas atskaņošanas prasmes rādīja 19 mūzikas skolu 5.-9. klašu un mūzikas vidusskolas audzēkņi.

Skola, kura nes komponista vārdu, katru gadu rīko šādu konkursu, lai mūzikas skolu audzēkņi un pedagogi iepazītos un mācītos atskaņot sarežģītās, ar polifonijas elementiem caurvītās, Jēkaba Graubiņa latviešu tautas dziesmu apdares, kuras ir sakopotas vairākās burtnīcās krājumā “Spēlmanītis”. Šie darbi arī ir iekļauti konkursa obligātajā repertuārā, jo komponista tautas dziesmu apdarēm ir īpaša nozīme latviešu pedagoģiskās klaviermūzikas repertuārā. 

Konkursu vērtēja pieredzējusi žūrijas komisija: Antra Vīksne – Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas skolas klavieru nodaļas vadītāja, Sandra Jalaņecka – Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas speciālās klavierspēles pedagoģe, Elīna Bambāne – Daugavpils mūzikas vidusskolas klavieru nodaļas vadītāja, Ieva Graubiņa – komponista meita, izcila vijolniece un Barselonas mūzikas akadēmijas profesore, kura, turpinot dzimtas pedagogu dinastiju, saņēmusi īpašu apbalvojumu Spānijā par savu pedagoģisko darbību. Pašlaik viņa veselības dēļ, ir beigusi aktīvās darba gaitas. Skolotājiem un audzēkņiem šajā konkursā, kā īpaša pievienotā vērtība, bija iespēja redzēt šo personību un dzirdēt viņas atmiņas par tēvu, ģimeni un māsu – profesori Ilzi Graubiņu, kura skoloja jaunos pianistus Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Dalībnieki tika sadalīti 5 grupās, E grupa – mūzikas vidusskolu audzēkņi atskaņoja 3 skaņdarbus.

Inguna: “Mūsu skolas audzēkņi šajā konkursā piedalījās pirmo reizi un, kā vienmēr pianistiem ir īpašs satraukums prast, bez lielas mēģināšanas pielāgoties instrumentam, jo pats grūtākais ir atrast kontaktu ar svešu instrumentu un skaisti – tembrāli bagāti, atskaņot iecerēto izpildījumu satraukuma brīdī. Šoreiz tas izdevās, man noklausoties pilnīgi visus dalībniekus, mūsu Ralfs un Tīna spēja izvilināt skaistu un patīkamu skanējumu šim instrumentam.”

Skaistās balvas darinātas Līvānu stikla un amatniecības centrā.

Apsveicam un lepojamies!

Tīnai Riekstai – I. vieta

Ralfam Ločmelim III. vieta

Paldies skolotājām Ingunai Balodei un Līgai Kļavai par audzēkņu sagatavošanu!  

Informē Inguna Balode

Sagatavoja Laura Grīnvalde