2024. gada 28. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Sarunu pēcpusdiena “Cepums ar pieaugušo” Raunā

 

Lai veicinātu bērnu ieinteresētību sabiedriskās dzīves norisēs, ceturtdien, 19.oktobrī, Raunas bibliotēkā noritēja sarunu pēcpusdiena “Cepums ar pieaugušo”. Uz to tika aicināti Raunas pamatskolas 4.-6. klašu skolēni un pieci pieaugušie, kas ar viņiem sarunājās par vērtībām, kas patiesībā aizskar mūs, gan lielus, gan mazus ik dienas.

Pieaugušos, ar kuriem būtu interesanti sarunāties, bērni izvēlējās arī paši, un tie bija tētis Normunds Lauskis, jaunsardzes instruktors Lauris Bahmanis, bibliotekāre Santa Andersone, Raunas pagasta pārvaldes vadītāja Linda Zūdiņa un jaunā uzņēmēja Liene Laila Liepiņa. Pie pieciem atsevišķiem galdiņiem tika “virpināti” tādi jautājumi, kā “Vai ir jābūt drosmīgam, lai būtu brīvs?”, “Kāpēc drošība, tas ir būtiski?”, “Kas slēpjas bibliotēkā un kas – tevī?”, “Sapnis, kas dara tevi bagātu?”, “Cieņa pret vidi un cilvēku”. Katrs bērns varēja klausīties, izteikt savas domas un uzdot jautājumus katram pieaugušajam, pie viena galdiņa pavadot 10 min. Pēc visu galdiņu apceļošanas bērni atgriezās pie savā pirmajā satikšanās vietā un pastāstīja “savam” pieaugušajam dzirdēto, kuru tad apkopoja un ar galvenajām atziņām dalījās pieaugušie.

Sarunas izvērtās dinamiskas. Lai arī sākumā gan bērni, gan pieaugušie bija nedroši par nezināmo – “ko, lai stāsta?!” vai “ko, lai jautā?!”, tomēr katra apmainītā doma raisīja nākamo jautājumu, kam radās atbilde un līdz ar to arī radās jauna doma, ar ko dalīties. Blakus noderīgiem domu graudiem gan no bērnu, gan no pieaugušo puses nostājās fakts, ka pēc pasākuma daļa no bērniem pulcējās savā bērnu un jauniešu centrā “Pagrabiņš”, kur turpināja sarunas gan par to, kurš pieaugušais katram šķitis visinteresantākais, cik daudz katrs iesaistījies sarunās, cik noderīgi ir pieņemt izaicinājumu  un iesaistīties sarunā ar nepazīstamu cilvēku, un prast “ietērpt” savu domu vārdos. Izskanēja domas par to, kādas profesijas pārstāvjus bērni vēl vēlētos satikt un, kā nākošreiz vajadzētu veltīt vairāk laika sarunai ar vienu pieaugušo.

Secinājums ir tāds, ka mēs visi no jebkuras paaudzes patiesībā novērtējam jēgpilnas sarunas, kas ļauj mums saprast vienam otru labāk, un nepieciešams tās savā ikdienā iekļaut biežāk, neļaujot sadzīves sīkumiem un paviršībai veidot nevajadzīgas “sienas” savstarpējās attiecībās.

Paldies Raunas pamatskolai un bibliotēkai par sadarbību! Paldies konditorēm no veikala “Elvi” Raunā par oriģinālajiem cepumiem!

Saunas vadīja Smiltenes novada Izglītības pārvaldes jaunatnes darbinieces Justīne Buliņa un Aiga Matjušenoka, bet pasākumu organizēja un koordinēja – Ilze Zīriņa.

Publikāciju sagatavoja Ilze Zīriņa,
Smiltenes novada Izglītības pārvaldes jaunatnes darbiniece