2024. gada 29. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Pilnveido skolu ēdienkartes un skolēnu izpratni par veselīgu uzturu

2023. gada decembrī Smiltenes novada izglītības iestādēs notika veselīga uztura lekcijas ar mērķi veicināt skolēnu izpratni par sabalansēta uztura pamatprincipiem, īpaši akcentējot augļu un dārzeņu lietošanas nozīmīgumu. Lekcijas vadīja uztura speciāliste Annija Albertiņa. Tika veikta arī ēdienkaršu analīze izglītības iestādēs, lai dotu reālus priekšlikumus to uzlabošanai.

Veselīga uztura pamatprincipi ir dažādība, sabalansētība, mērenība. Veselīgs uzturs piegādā cilvēkam enerģiju un uzturvielas tādā daudzumā, lai apmierinātu vesela cilvēka vajadzības konkrētajos darba, vides un dzīves apstākļos. Latvijā augļu, ogu un dārzeņu lietošana bērnu un arī pieaugušo vidū ir kritiska, tāpēc ir ļoti svarīgi runāt par šīm tēmām.

Smiltenes novada Izglītības pārvalde, lai uzlabotu ēdināšanu izglītības iestādēs, piesaistīja uztura speciālisti Anniju Albertiņu, kas pārskatīja iestāžu ēdienkartes un to atbilstību normatīvajam regulējumam. Viņa noskaidroja izglītības iestāžu vajadzības un prioritātes ēdināšanas jomā un tikās ar iestāžu vadītājiem un pavāriem,  lai dotu reālus priekšlikumus ēdienkaršu uzlabošanai.

Ar uztura speciālistes palīdzību iestādēs, kur ēdināšanu nodrošina pašvaldības pieņemtie pavāri, tika izveidota vienota ēdienkarte vienam gadam atbilstoši pašvaldības budžeta finansējumam un Ministru kabineta noteikumu Nr. 172 “Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem” prasībām Smiltenes novada pašvaldības vispārizglītojošajām un pirmsskolas izglītības iestādēm. Jaunizveidotā ēdienkarte ir kā paraugs, ko var pielāgot pēc nepieciešamības.  

“Analizēju Smiltenes novada izglītības iestāžu ēdienkartes. Sākotnēji tika izlabotas esošās ēdienkartes, lai izglītības iestādes redzētu, kādas ir biežāk pieļautās kļūdas, un tad izveidoti ieteikumi un jaunas ēdienkartes pēc MK noteikumiem. Kā biežākās kļūdas ēdienkartēs varētu minēt – pārāk liels kaloriju daudzums, dārzeņi, augļi, ogas nav pietiekamā daudzumā, porciju lielumi ir pārāk apjomīgi. Bieži dienas laikā nebija atbilstošs uzturvielu sadalījums un pārsniegts dienas ieteicamais cukura daudzums. Darbs un sadarbība ar izglītības iestādēm vēl turpināsies, jo atsaucība ir liela un bija arī redzams, ka iestāžu pārstāvji ir gatavi darboties un uzlabot esošās ēdienkartes,” par pozitīvu sadarbību stāsta  A. Albertiņa.

Uztura speciālistes mērķis sagatavot ne tikai ieteikumus ēdienkartēm, bet arī kopā ar pavāriem radīt jaunas un garšīgas recepšu idejas – gan sezonalitātei atbilstošākas, gan arī svētkiem.

Uztura speciāliste Apē, Gaujienā, Trapenē un Vidagā vadīja lekcijas bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem, kurās pastāstīja par uztura piramīdu, cukura daudzumu dažādos produktos, ēdienos un dzērienos.

“Bērniem tās bija interaktīvas nodarbības ar spēles elementiem. Tika apskatītas tēmas:  kas ir šķīvja princips, cukura daudzumus dažādos pārtikas produktos, kāpēc cukuru nevajadzētu lietot pārmērīgi, uzturvielu sadalījums (ogļhidrāti, olbaltumvielas un tauki), kāda ir to nozīme organismā un kādos pārtikas produktos tie ir sastopami. Vēl tika apskatītas tēmas par  ūdens lietošanu, fizisko aktivitāšu nozīmi ikdienā. Pieaugušo lekcijās apskatījām tēmas – uzturvielu sadalījums, cukura un sāls ietekme uz cilvēka organismu, kā neapmaldīties veikala plauktos, kur stāstīju par galvenajiem principiem, kas jāzina, lai izvērtētu produktu. Analizējām produktus, kurš vērtīgāks un veselīgāks. Runājām arī par to, kā veidot veselīgas attiecības ar ēdienu,”  stāsta A. Albertiņa.

Pēc lekcijas skolēni atzina, ka mēģinās ievērot veselīgu uzturu un centīsies mazāk uzturā lietot cukuru, vairāk nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm, dosies pastaigās un domās pozitīvāk. Noteikti mājās izpētīs informatīvo materiālu, ko iedeva lektore.

“Nezināju, ka ikdienā tik daudz patērēju cukuru. Ārprāts! Noteikti mājās izpētīšu un parādīšu ģimenei informatīvo materiālu, lai arī viņi zinātu, kas ir veselīgs uzturs, ko labāk ēst, lai justos labi, cik svarīgi ir labi izgulēties un cik svarīgi dzert ūdeni,” tā 5. klases skolniece Dārta.

Uztura specialiste atzīst, ka bērni par veselīgu uzturu ir zinoši, taču liela nozīme ir arī ģimenes iesaistei: “Kopumā bērni ir ļoti zinoši par šo tēmu, viņi zina pamatlietas. Viens ir zināt, bet cits ir pielietot. Ir svarīgi atcerēties, ka tas ir komandas darbs, un visai ģimenei ir jānāk pretī, lai mainītu ieradumus. Tas jādara soli pa solim. Tik, cik svarīga ir bērna izglītošana par šīm tēmām, tikpat svarīga ir visas ģimenes iesaiste un gatavība mainīt lietas.”

Lekciju aktivitātes tika īstenotas projekta “Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei Apes pilsētā, Apes, Gaujienas, Trapenes un Virešu pagastos” ( Nr.9.2.4.2/16/1/057) ietvaros.

Foto: D.Ozoliņa Apes pamatskolas arhīva

Informāciju sagatavoja: Madara Tjukša, Smiltenes novada pašvaldības Komunikācijas speciāliste