2024. gada 8. maijs
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Lepnais novembris māca

Ar rūgteno pīlādžogu ķekaru un  pēdējām koku lapām zaros, mūsu sētās lepns iesļojis novembris. Kā gan tam nelepoties, tik daudz atzīmējamu notikumu viņa kalendārā! Arī Palsmanes pagasta pirmsskolas iestādē tie visi tiek gaidīti un atzīmēti. Kopīgi top telpu un teritorijas noformējumi, kopīgi izplānota katra novembra darba diena, lai katrā vecuma grupā  šie notikumi būtu izprasti, gaidīti un svinīgi.

Mārtiņdienas ekskursijā uz ”Kalngrīvas” saimniecību pie saimnieces Sarmītes Mašinas, devās „Bitītes” grupiņa, jo viņas sētā sastopami cēlie Mārtiņdienas simboli-gaiļi. Atpakļceļā, izrībinot un izdziedot Mārtiņdziesmas, bērni apciemoja mūsu pagasta iestādes un protams savā mājā katru istabiņu.’’Saulītes” grupiņa Mārtiņdienai cepa pīrādziņus ar kuriem pacienāja ciemiņus – Mārtiņbērnus. ”Mārītes” grupiņa  spēlēja teātri, iejūtoties latviešu tautas pasakas “Vistiņa un gailītis” tēlos un uzzinot visu par rudens darbiem, kas saistīti ar graudiem un maizīti.

Lāčplēša dienas notikumiem par godu, kopā ar savām ģimenēm, bērni dedza  svecītes, izgaismojot ceļu Palsmanes svētvietā.

Īpaši gaidīts iestādē ir Latvijas dzimšanas dienas pasākums, kurā pēc divu gadu pārtraukuma, nu varējām visi svinēt kopā. Ar Latvijas himnu, dzejoļiem, dziesmām un dejām  bērni iepriecināja klātesošos, kā arī izpildīja sagatavotos uzdevumus par Latviju.

”Bitītes” grupas skolotājas ar skolotāju palīgiem izveidoja īpašu pastaigu maršrutu savas grupas bērniem, iekļaujot visa mēneša garumā, Palsmanes pagasta vēstures objektus. Tika iepazīta Palsmanes pagasta mājā „Šneiderienes” istaba, kurā glabājas viss, kas saistās ar šūšanu un izšūšanu, izstaigāta Palsmanes muižas ēka, iepazītas senās skolas lietas Palsmanes pamatskolas vēstures telpā, kā arī daudz interesanta uzzināts par Palsmanes evanģēliski luterisko baznīcu. Paldies  šo iestāžu pārstāvjiem par šādu iespēju – ielūkoties, ieklausīties  un pat pieskarties lietām  no vēstures.

Ir ļoti svarīgi jau no mazotnes ieaudzināt mīlestību, lepnumu un cieņu  par to vietu, kurā dzīvojam, strādājam un sapņojam. Patriotisms sākas tai mazajā notikumā, kur esi patlaban. Novērtējam to un esam lepni katru dienu, katrs savā sētā, savā mājā un kopā lepni mūsu Latvijā!

B.Mežale

Palsmanes pagasta PII vadītāja