2024. gada 27. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Lai bij ”prieki, kam bij” prieki…

Lai bij’ prieki, kam bij’ prieki,
Bērniņiem, tiem bij’ prieki:
Sniedziņš sniga, putināja,
Bērniņš kalna galiņā!

Šogad ziema mūs lutina un piedāvā visus iespējamos ziemas priekus, ko steidz izbaudīt arī Pīlādzīša saime: ik pa brīdim laukumiņos ierodas “ciemiņi”- sniegavīri, ir sabūvēti cietokšņi un sniega alas, izveidotas trases uz visiem slīpumiem, kur vien var nobraukt un nošļūkt visos iespējamos veidos! Apgūta un izmantota ir visa Pīlādzīša teritorija! Tiesa gan, mazos kalniņus lielie pīlādzēni laipni atstāj mazākiem bērniem, jo paši dodas iekarot Jāņu kalna trases: nobraucot gan pa vienam, gan kopā ar draugu vai pat vilcieniņā! Pirmajā brīdī var likties, ka tā jau tikai izklaidēšanās vien ir, bet nekā, ir jāievēro noteikumi. Un kur vēl labāk tos iemācīties, kā darot! Kāpt kalnā pa trases malu, pirms nobrauciena pabrīdināt citus, ievērot, lai trase ir brīva nobraucienam, savlaicīgi nobremzēt, lai neuzslīdētu uz ielas… Gan pirms došanās uz Jāņu kalnu, gan pēc tam, tiek pārrunāts, kāpēc šie noteikumi jāievēro un kas var notikt, ja tos neievēros, tādā veidā mācoties par cēloņiem un sekām.

Ziemas aukstais laiks ļauj veikt eksperimentus ar ūdeni: pētīt, cik ilgā laikā sasalst ūdens šķīvī, krūzē, spainītī; pēc tam cik ātri katrs ledus gabals izkūst, cik ātri izkūst istabā ienests sniegs, cik tīts ir izkusušais sniega ūdens (ko mēs neredzam sniegā?), kāpēc pudele, ko ienes no āra, drīz paliek slapja un, visbeidzot, vai var sietā nest ūdeni?

Mētras ielas grupiņu bērni saldēja ledus bumbas gan ar tīru ūdeni, gan krāsainu. Lapsēni veidoja ledus mandalas, zīmējumam izmantojot dažādus vasarā sagādātus dabas materiālus. Katrai mandalai ir savs stāsts.

Gada sākums ir laiks, kad mazie un lielie pīlādzēni mācās par tumsu un gaismu, par kalendāru un gadalaikiem, par pretstatiem, planētām, dienu un nakti. Katra diena ir darba un rosības pilna. Svaigs gaiss un sportiskās aktivitātes, sniegs un ledus rosina iztēli, radošumu un vēlmi pētīt, eksperimentēt, kas bērniem arī labi padodas.

 Turpināsim baudīt ziemu un gaidīsim pirmos pavasara vēstnešus lāstekas un siltos saules starus, kas atnesīs jaunas radošas idejas.

PII “Pīlādzītis”Dita Baiba Brūzīte