2024. gada 26. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Karjeras nedēļa “Uzņēmējspējas – Tavas superspējas!” Grundzāles pamatskolā

17.oktobrī 8.klases skolēni kopā ar skolotāju Andu Andersoni  apmeklēja uzņēmumu “Very Berry”. Tā vadītājai Gundegai Sauškinai uzņēmējspējas ir ne tikai kā spējas un prasmes radīt un vadīt uzņēmumu, bet arī kā zināšanu, prasmju, attieksmes un rakstura īpašību kopums, kas ir bijis veiksmīgās karjeras atslēga. Paldies Gundegai Sauškinai par saistošo, praktisko informācijas sniegšanu par uzņēmējspēju attīstīšanas nepieciešamību veiksmīgas karjeras veidošanā.

Karjeras nedēļā 18.oktobrī 3.un 4.klases skolēni kopā ar skolotāju Janu Melbārdi iepazina Grundzāles pamatskolas bijušā skolnieka Jāņa Kupriša saimniecību “Bērži”, kura nodarbojas ar piena lopkopību. Atraktīvā veidā uzdodot bērniem jautājumus un ļaujot praktiski darboties, fermas saimnieks iepazīstināja ar saimniecības ikdienu. Bērni uzzināja, ka ir ļoti daudz jāmācās un jāzina, lai kļūtu par modernas fermas apsaimniekotāju.

Skolēni atzina, ka vissaistošākais bija vērot, kā gotiņas slauc roboti, ka tie datorā parāda informāciju par gotiņu un pat spēj piezvanīt saimniekam, ja ir radusies kāda problēma, taču visvairāk prieka sagādāja mazie teliņi, kurus varēja samīļot.

Lai tiktos ar 7.-9.klases skolēniem, 20.oktobrī skolā viesojās divi absolventi Alise Valaine-Kalniņa (2010. gada absolvente) un Pēteris Āboliņš (2001.g.) A.Valaine-Kalniņa ir sertificēta podoloģe. Viņa pastāstīja par savu izglītības ceļu gan līdz šai profesijai, gan arī skolotāja diplomam, gan pavēra durvis uz sava darba ikdienu. Tāpat jaunā uzņēmēja atainoja dažādas specifiskas pēdu aprūpes nianses un uzsvēra, cik svarīga ir pēdu veselība kvalitatīvai ikdienai, informēja par apavu pareizu izvēli un valkāšanu, īpaši akcentējot higiēnas nozīmi.

Viņa arī pastāstīja par iespējām startēt dažādos projektos, lai iegūtu finanšu atbalstu uzņēmējdarbības uzsākšanai vai paplašināšanai, minot savu piemēru – projekts “Dzīves kvalitātes uzlabošana mājas apstākļos pacientiem ar pēdu problēmām” ļāva iegūt mobilā kabineta iekārtu.

Atbildot uz skolēnu jautājumiem par uzņēmējam nepieciešamajām īpašībām, A.Valaine –Kalniņa minēja ticību savam mērķim un neatlaidību tā sasniegšanā, ka arī sadarbību ar ļoti dažādām mērķauditorijām – klienti, biznesa partneri un konkurenti, valsts institūcijas. Par šī amata plusu uzņēmēja min iespēju izvēlēties strādāt individuāli (savā kabinetā) vai kolektīva (iestādē/ salonā).

Tikšanās laikā skolēni varēja iepazīties ne tikai ar dažādiem uzskates materiāliem, bet aplūkot daļu mobilā kabineta – kāju aprūpes aparātu (“čemodānu”).

SIA “A.P.E Build” valdes priekšsēdētājs, uzņēmējs Pēteris Āboliņš klātesošos iepazīstināja ar savu uzņēmumu, tā veiksmes brīžiem un arī grūtākām situācijām, atklāja, ko nozīmē būt uzņēmējam.

Jaunieši uzzināja daudz interesanta par uzņēmējdarbības reālo ikdienu, ko P.Āboliņš raksturoja ar jēdzieniem – stagnējošs bizness un uz attīstību vērsts bizness, risku analīze, korporatīvās saites, reputācija un kvalitāte. Viņa stāstījums bija dinamisks, līdzīgi kā darbs būvniecībā. Uzņēmējs neslēpa, ka ļoti svarīgi būt godīgam, kaut arī brīžiem tas nav izdevīgi, bet jādomā par ilgtermiņa atrašanos Latvijas būvlaukumā. Uzņēmējam jābūt ar augstu lojalitāti gan pret darbiniekiem un klientiem, gan sadarbības partneriem.

Pēc tikšanās skolēni pauda dažādas atziņas: iesākto vajag pabeigt, nedrīkst padoties; nekad nav par vēlu uzsākt uzņēmējdarbību; svarīgi ir ticēt sev; biznesā vienmēr būs konkurence, bet to vajag uzlūkot kā iespēju, nevis baidīties no tās; risku analīze ir svarīgs posms uzņēmējdarbības ķēdē; tikšanās ļāva vecāku biznesu ieraudzīt citā gaismā.

Savukārt uzņēmējs tikšanos komentē šādi: paldies skolas personālam par sirsnīgo uzņemšanu un par man doto iespēju dalīties ar savu, manuprāt, nestandarta uzņēmējdarbības pieredzi. Ļoti ceru, ka spēju sniegt noderīgu informāciju un ar savu pieredzes stāstu iedrošināju jauniešus nenobīties, sapņot un uzsākt mazas lietas, kas reiz kļūst lielas. Patiess prieks bija izstaigāt savu skolu, kurā nebiju iegājis jau gadus 15, pārmaiņas (pozitīvas) ir pamatīgas, fantastiski bija dzirdēt no skolas personāla par mūsu skolas tuvākās nākotnes attīstības un paplašināšanās plāniem šajā laikā, kad viss apkārt tiek samazināts, apgriezts vai aizvērts.

Skolotāju sniegto informāciju apkopoja Dace Kalniņa