2024. gada 28. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

“Kā man gribas iet…”

“Mums katram ir savs stāsts, bet mēs visi kopā gribējām izstāstīt cilvēka augšanas, pieaugšanas, sevis piepildīšanas stāstu,” par tautas daiļamata meistares Jettes Užānes neparasti bagātajam mūžam veltīto kustību izrādi “Kā man gribas iet” saka Cimdu Jettiņas mūža un darbu zinātāja Elīna Apsīte.

8.aprīlī izrādes radošā grupa projekta “Latvijas skolas soma” ietvaros viesojās Smiltenes tehnikumā.

Pēc Jettes Užānes Dienasgramatas tapusī izrāde paveica šķietami neiespējamo – fiziski nekustīga, bet garīgi stipra un izcila cilvēka mūžs tika izstāstīts kustību izrādē…

Jette Užāne prata pārvērst savu dzīvi par mākslas darbu, nepārtraukti meklējot aizvien jaunus un jaunus sevis izteiksmes veidus.

Savu pirmo personālizstādi viņa piedzīvoja 50 gadu vecumā. Cimdu Jettiņas gobelēna tehnikā adītos cimdus, kuros atspoguļota viņas tuvākā apkārtne un dvēseles pasaule, latviešu tautas kultūras mantojums un nozīmīgākie brīži Latvijas vēsturē, kā dārgu relikviju glabā vairāki Latvijas muzeji.

Viņas stāsts par to, kā, neraugoties uz vislielākajām grūtībām, var nodzīvot skaistu un garīgi bagātu mūžu, iedvesmo joprojām…

Paldies izrādes autorei, filosofei Elīnai Apsītei, horeogrāfei, dejotājai Lilijai Liporai, aktierim, muzikantam Edgaram Liporam, mūziķei, sitamintsrumentālistei Maijai Švēdenbergai, gaismu māksliniekam Egīlam Kupčam, producentei Inesei Grīnvaldei un dejas atbalsta fondam “Zvaigžņu aka” par brīnišķīgo izrādi!

Teksts: Baiba Vahere

Foto: Guntis Viļums