2024. gada 26. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Ceļā reizē ar gājputniem…

Nav jau svarīgi – martā, jūnijā vai oktobrī, bet viņi to ir paveikuši! 26.oktobrī, skolas izlaidumā Smiltenes tehnikuma diplomus saņēma 64 audzēkņi, kuri Jauniešu garantijas programmas ietvaros apguva grāmatveža, veterinārārsta asistenta, celtniecības un ceļu būves mašīnu mehāniķa profesijas. Pie Izglītību apstiprinošiem dokumentiem tika arī neklātienes veterinārmedicīnas kurss.

Profesionālās kvalifikācijas eksāmenu rezultāti apliecina, ka darba tirgū iziet zinoši jaunie speciālisti.

“Sveicu visus ar šo nozīmīgo notikumu jūsu dzīvē! Paveiktais ir pietiekami daudz un tas nemaz nebija viegli,” absolventus un viņu viesus uzrunāja skolas direktora vietniece audzināšanas Ingrīda Paegle. “Diploms jums noteikti noderēs darba tirgū, bet šodien vēlos ar jums parunāties par cilvēka sirds izglītības diplomu, bez kura nodzīvot šo dzīvi pilnvērtīgi nav iespējams. Politiķe Linda Mūrniece sociālajos tīklos publicējusi rakstu, kas rosina neatlikt dzīvi uz vēlāku laiku. Viņa raksta: “Vakar priecājos par rozi, kas parasti zied līdz pirmajām salnām. Apsvēru: ienest iekšā, aizvest uz Rīgu vai izkaltēt rožlapiņas ziemai, lai līdz pirmajiem pumpuriem atgādina vasaru. Tomēr nē, atstāju to ziedam, lai noplūktu citu dienu. Šorīt tā bija nosalusi. Nenoplūkšu, neaizvedīšu un nesakaltēšu tās lapiņas ziemai. Sen zināma mācība, par ko atceramies tikai tad, nokavējam. Neko neatstāj citai dienai! Īpaši jau to, kas iepriecina pašu un citus.(..) Piezvani draugam uzreiz! Samīļo kaķi, kad ej garām un roka stiepjas to izdarīt. Aizbrauc pie vecmāmiņas, kad no ledusskapja izņem viņas dāvināto ievārījuma burciņu. Nomet visu un skrien pie loga paskatīties, kā putnu kāsis kārtojas lidojumam. Nopērc to lielo krūzi, kas veikala plauktā izliekas gaidījusi tieši tevi. (..) Uzsmaidi niknajai pārdevējai un izbrauc līkumu ar tramvaju! Neatliec neko! Dari tieši tad, kad to vēlies! Jo īstā diena vienkārši var nepienākt. Lai mums visiem pietiek laika tam, kas iecerēts!”

Labo domu spēks

Jauniešu garantijas veterinārmedicīnas kursa audzinātāja Maira Kupriša, dāvinot skolai nesen, starptautiska projekta ietvaros tapušo lielformāta gleznu, aicināja audzēkņus jauno uzdevumu un iecerēto mērķu sasniegšanai izmantot uz viņiem plūstošo labo domu spēku un spēcīgo saules enerģiju, kas izstaro no gleznas.

“Mīļais bērns,

Dāvinu tev mazu burvju vācelīti,

Tajā laiks mans ielocīts.

Un, lai kurp tu ietu, mīļais bērns,

Nes to saudzīgi sev līdz!

Tas no katras manas dieniņas

Tiek tev atmērīts,-

Tur ir vakarstundas gurdenās,

Tur ir mundrais rīts.

Ņem šo dāvanu no mums, mīļais bērns,

Lai tev būtu prieks,-

Mīlestība – tas ir laiks,

Ko sirds otram atdot liek,” dzejnieces Ārijas Alksnes vārdiem jauniešus un viņu mīļos sveica skolas interešu izglītības skolotāja Anita Bērziņa.

Gāja interesanti, bet visi esam šeit!

“Kā mums gāja? – Interesanti,” izlaidumā atzina Jauniešu garantijas programmas transporta kursa audzinātājs Gunārs Auders. “Taču galvenais – ja šiem jauniešiem arī kādreiz paslīdēja kāja, tad viņi vienmēr piecēlās. Kādam varbūt paslīdēja vairākas reizes, bet viņi visi ir šeit! Paldies ikvienam, kurš palīdzēja, lai mēs kopā piedzīvotu šo dienu!”

“Cienījamie absolventi, skolotāji, vecāki, draugi, sievas un arī mazie ķipari,” klātesošos uzrunāja mašīnzinību un būvniecības nodaļas vadītājs Zigmunds Valters. “Šodien liela, skaista diena, kuru jūs tik ilgi gaidījāt! Daži domāja: kaut tā ātrāk pienāktu! Šodien viņa ir pienākusi!

Vecāki! Skatoties uz šiem brašuļiem, jūs domājat – cik viņi lieli un skaisti izauguši! Bet bērni nepieder mums! Viņi tikai iet caur mums. Mēs nevaram viņiem dot ne prātu, ne domas, mēs ceļamaizē varam dot tikai savu mīlestību! Un tās viņiem patiešām nav trūcis.

Skolotāji! Jūs viņos esat ieguldījuši ļoti daudz! Zinu, ka šiem jauniešiem nesavtīgi dotas ne tikai zināšanas, bet arī daļiņa no sirds…

Šodien jūs dzirdēsiet vēl daudz skaistu vārdu un dziesmu. Novēlu, lai kādreiz jums skan arī dziesma, kas saviļņo daudzus. Tā ir: “Gaudeamus igitur!” Neapstājieties pie sasniegtā!”

Skolotājs Zigurds Purmalis tehnikuma vārdā izlaidumā sveica skolas kartinga komandas mehāniķi Jāni Špatu, kurš kopā ar 3.A transporta kursa audzēkni Raiti Plukšu šogad ļāva tehnikuma vārdam izskanēt visā Latvijā. Komanda TeK klasē kopvērtējumā izcīnīja 3.vietu republikā.

 Ar skaistākajiem sapņiem plaukstās

“Šodien jau varu teikt: “Mīļie kolēģi!” savējos uzrunāja Jauniešu garantijas grāmatvedības kursa audzinātāja Inga Grigule. “Novēlu:

“Skaistākie sapņi lai iekrīt plaukstās –

Neprasot, nelūdzot, negaidot.

Skaistākās zvaigznes, lai atspīd jums naktī – atmirdzot, rotājot, līksmojot.

Visskaistākie vārdi lai atplaukst sirdī – pavadot, sagaidot, novēlot.

Skaistākās cerības lai dzimst no jauna – mīlot, ticot un pielūdzot!”

Ir atkal aizvērta viena lappuse mūsu kopējā darbā. Paldies visiem! Arī jums, klātesošie, kuri palīdzēja jauniešiem šo mūsu grāmatu kopā izdzīvot un izsapņot. Kādreiz, kad bērns gāja projām no mājām, māte viņam deva līdzi ceļasomu. Es jums dāvināšu maisiņus, kuros glabāt tikai labos darbus, skaistos sapņus un visu, visu to labāko, ko esam ieguvuši kopā un arī individuāli! Esiet vienmēr jūs paši!”

 Atskrēja kā viesulis

“Nav jau svarīgi, vai tā ir pamatskola, vidusskola, augstskola vai tehnikums neklātienē. Jūs man atskrējāt kā viesulis, vienmēr mācīties alkstoši,” izlaidumā atzina neklātienes veterinārmedicīnas kursa audzinātāja Līga Ābeltiņa. “Jūs vienmēr gribējāt uzzināt vairāk, nekā to prasīja mācību viela. Vienīgā reize, kad jūs redzēju nobijušos, bija pirms profesionālās kvalifikācijas eksāmena. Kad pēc tā sanācām kopā, atkal biju pārsteigta, jo nevarēju iedomāties, ka jūs spējat būt arī tik maigi un emocionāli. Lai jums, mani mīļie, viss izdodas!”

“Paldies mūsu pasniedzējiem! Katrs no viņiem bija savā vietā, katrs – unikāls un īpašs! Mums tas nozīmēja ļoti, ļoti daudz,” cieši jo cieši samīļojot savus skolotājus, atzina absolventi.

Laimīgi!

“Tam, kurš grib iepriecināt citus, jānes sevī prieks! Tam, kurš grib pasaulē ienest siltumu, jānes sevī uguns. Tam, kurš grib palīdzēt, jābūt piepildītam ar mīlestību. Tam, kurš uz zemes grib panākt mieru, jārod miers savā sirdī,” Fila Bosmana vārdiem absolventiem vēlēja Ingrīda Paegle, direktora vietniece audzināšanas darbā. Lai jūsu sirdī un domās allaž mājo prieks, sirdssiltums un dvēseles miers! Lai jūs vienmēr pavada veiksme! Laimīgu ceļu!

Abolventiem lirisku muzikālo sveicienu bija sarūpējuši Smiltenes tehnikuma jaunieši Sabīne Budēviča (2.ēdināšanas pakalpojumu kurss) un Niks Sekalis (3.ēdināšanas pakalpojumu kurss).

Teksts: Baiba Vahere

Foto: Guntis Viļums