2024. gada 25. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Zelta rudens nedēļa medijpratības zīmē

No 6.-12. oktobrim Smiltenes vidusskolā “Erasmus+” projekta “Radi pārmaiņas!” C5 aktivitātes ietvaros viesojās jaunieši no Vācijas, Nīderlandes, Itālijas un Lietuvas, lai kopā ar mājiniekiem iejustos neatkarīgo žurnālistu lomās un pētītu mediju ietekmi uz sabiedrisko domu, kā arī paplašinātu zināšanas medijpratības jomā.

 Pirmdien jaunie eksperti viesojās Smiltenes novada domē, kur uzklausīja pašvaldības pārstāvju K. Lapiņa un M. Mūzes redzējumu par  novada nākotnes stratēģiju, kas kalpos kā labs ievads nedēļas darba sasniedzamajam rezultātam- pārliecināties un pierādīt, vai populārais lozungs “Smiltene – vieta, kur augt” atbilst patiesībai.

Otrdiena tika veltīta mācībām- Vidzemes Augstskolas komunikācijas, mediju un pārvaldības studiju virziena direktore Agnese Dāvidsone sniedza īsu ieskatu medijpratībā, mācoties atpazīt viltus ziņas, uzzinot, kā visbiežāk izplatās dezinformācija un kā uz to reaģē cilvēka smadzenes. Praktiskajā daļā visiem tika dots uzdevums: Smiltenē iecerēts veidot videi nedraudzīgu uzņēmumu. Vietējie iedzīvotāji lūdz ārzemju un vietējo žurnālistu palīdzību aizstāvēt viņu tiesības dzīvot nepiesārņotā un videi draudzīgā pilsētā. Jaunajiem ekspertiem vajadzēja izstrādāt sociālo mediju saturu, lai par minēto problēmu informētu iespējami plašāku sabiedrību. Noslēgumā tika gatavoti  plakāti, ar kuriem piketēt pie Smiltenes novada pašvaldības ēkas.

Nedēļas veikums tika prezentēts ceturtdienas preses konferencē. Paveikto vērtēja Smiltenes televīzijas ziņu žurnāliste Evita Ūdre, Smiltenes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Marita Mūze un Smiltenes vidusskolas pārstāve Baiba Vahere.

Jaunieši kā īpašu dāvanu vienmēr atcerēsies viesošanos un sirsnīgo uzņemšanu Latvijas Televīzijā, kur žurnālists Ēvalds Dukuls viņus iepazīstināja ar TV studiju ēku. Skolēni guva ieskatu sabiedrisko mediju ikdienā, uzzināja, kā top ziņu sižeti un tiek nodrošināts, lai sniegtajai informācijai varētu uzticēties. Neizpalika arī Vecrīgas ievērojamāko objektu apskate.

Projekta “Radi pārmaiņas!” dalībnieki veiksmīgi atgriezušies skolas ikdienā, taču jaunās zināšanas viņiem turpmāk palīdzēs rūpīgāk izvērtēt dažādus informācijas avotus, kā arī rosinās nepalikt vienaldzīgiem, sastopoties ar maldiem un dezinformāciju. Gan Latvijas, gan ārvalstu skolēni visaugstāk novērtēja pasākuma organizāciju, iespēju uzzināt daudz jauna, paskatīties uz savu tuvāko un tālāko apkārtni no cita redzespunkta, satikt un iepazīt skolēnus no citām valstīm.

Skolotāja G.Upeniece