2024. gada 29. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

“Žēl, ka mums arī nav teātra nodarbību,”

tā sūkstījās daudzi Grundzāles pamatskolas 6.-9.klases skolēni (izņemot 7.klasi), kas bija apmeklējuši meistarklasi “Aktiera darbs teātrī un kino” ar Lilitas Bērziņas balvas ieguvēju, divkārtēju “Spēlmaņu nakts” laureāti, Valmieras Drāmas teātra aktrisi Elīnu Vāni.

Šajā nodarbībā Elīna Vāne iepazīstināja skolēnus ar to, kā viņa kļuvusi par aktrisi. Jāatzīst, ka daudziem tas bija pārsteigums, ka uzņem aktieru kursus atsevišķam teātrim, ka aktrise vispirms mācījusies juristos un strādājusi LMT uzņēmumā. E.Vāne radīja skolēnos pārliecību, ka svarīgākais dzīvē ir meklēt savu ceļu, nebaidīties kļūdīties savās izvēlēs, nenolaist rokas, vienmēr izmantot iespējas, ko dzīve piespēlē.

Aktrise bija paņēmusi līdzi savus lugu eksemplārus un laipni atļāva tajos ielūkoties, lai saprastu, kā tad ir iestudēt kādu lomu. Vēl lielāks pārsteigums bija stāsti par filmēšanās procesu, cik tas ir sarežģīts, laikietilpīgs, fiziski grūts un precīzi izplānots līdz vissīkākajai detaļai.

Ar vēl lielāku aizrautību skolēni iesaistījās aktrises vadītajās praktiskajās nodarbībās, izmēģinot dažādos improvizācijas tipa vingrinājumus. Skolēni iesildījās, dažādojot balss intonācijas, centās tēlot atšķirīgas lomas, parādot to ar savu ķermeni, tēloja ainu, ko uzbūra aktrise. Grūtākais, kā atzina paši skolēni, ir nesmieties tad, kad tu pats spēlē kādu jautru ainu, koncentrēties uz uzdevumu un sajust partneri.

Savukārt 1.-5.klases un pirmsskolas vecākās grupiņas audzēkņi noskatījās Valmieras Drāmas teātra izrādi “Kapteinis Apakšbiksis”. Bērni ar sajūsmu dziedāja līdzi aktieru piedāvātajai dziesmai, palīdzēja izrādes varoņiem Džordžam un Heroldam nohipnotizēt skolas direktoru Krapa kungu, kā arī vēlāk atgriezt no hipnozes reālajā pasaulē.

Abas aktivitātes notika ar projekta “Latvijas skolas soma” un Smiltenes novada Domes finansiālu atbalstu.

Grundzāles pamatskolas teātra mākslas skolotāja Dace Kalniņa