2024. gada 19. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Veterinārārstu asistentu diena Smiltenes tehnikumā

15.martā Smiltenes tehnikumā bija svētki veterinārārsta asistentiem un ikvienam, kuram sirdī tuva veterinārmedicīna. Latvijas Veterinārārstu biedrības rīkotās (LVB) Veterinārārstu asistentu dienas lekcijas un diskusijas pulcēja interesentus no visas Latvijas. Tehnikumā atkal varēja satikt absolventus, kā arī kolēģus no Bebrenes vispārizglītojošās un profesionālās vidusskolas.

“Veterinārārsta asistents ir veterinārārsta labā roka. Ārsts nosaka diagnozi un ārstēšanas kursu, bet asistents tālāk pēc šiem norādījumiem strādā. Tāpēc viņu darbs ir ļoti nozīmīgs,” savu viedokli pauž LVB valdes priekšsēdētājs Valdis Šmēliņš. “LVB doma savest kopā visus veterinārārsta asistentus, lai viņi varētu apspriest sev aktuālos jautājumus, gaisā virmo jau sen. Ir valstis, kur veterinārārsta asistentiem izveidotas savas asociācijas, kurās tiek risinātas viņu problēmas. Tāpat kā humānajā medicīnā māsu asociācijas. Ņemot vērā to, ka asistents ikdienā strādā roku rokā veterinārārstu, esam daudz domājuši par to, ka arī LVB paspārnē varētu darboties veterinārārstu asistentu kopiena. Tas ļautu labāk sadzirdēt asistentiem aktuālās problēmas, lemt par to risinājumu.”

Šo jautājumu izvērtēt kopā ar kolēģiem un virzīt izskatīšanai LVB apņēmās SIA “4 mīļas ķepas” veterinārārsta asistents Arturs Gerasimovs – Smiltenes tehnikuma 2011. gada absolvents. Pēc skolas beigšanas dzīve viņu kādu laiku aizvedusi projām no izvēlētās profesijas, bet tagad Arturs atkal ar visu savu būtību ir veterinārmedicīnā, jo uzskata, ka tas ir aicinājums uz mūžu. “Strādājot citās jomās, nekur nespēju gūt tik lielu gandarījumu kā tad, ja ar savu darbu varu izglābt dzīvnieku un līdz ar to arī iepriecināt viņa saimnieku. Tāpat vienmēr ar ļoti lielu prieku atgriežos tehnikumā, jo šī vieta asociējas ar ļoti labām atmiņām un sirsnīgiem cilvēkiem. Visiem veterinārmedicīnas nodaļas skolotājiem varu jebkurā brīdī palūgt padomu un viņi noteikti atsauksies, palīdzēs, kā vien varēs. Priecājos, ka Uz “4 mīļām ķepām” nāk praktikanti arī no Smiltenes tehnikuma un es tagad jau varu dalīties savā pieredzē ar viņiem.”

Arturs uzskata, ka veterinārārsta asistentiem šādi pasākumi ir ļoti vajadzīgi, tāpat kā kopiena, kurā viņi varētu gūt atbalstu profesionālās pilnveides ziņā, kas īpaši būtiski tad, ja speciālists kādu brīdi nav strādājis savā izvēlētajā profesijā vai arī strādā mazā klīnikā, kur ierobežotas tehnoloģiskās iespējas un nav pieejamas jaunās iekārtas.

“Seminārā tika apspriestas ļoti aktuālas tēmas. Šāda kopā sanākšana ir svarīga, jo arī veterinārmedicīnā viss nepārtraukti mainās, tāpēc nevar gadiem ilgi dzīvot tikai ar tehnikumā iegūtajām zināšanām,” uzskata Smiltenes tehnikuma 2018. gada absolvente Laura Ķīle (agrāk – Taujinska), kuras darba vieta ir Cēsu veterinārā klīnika – zooveikals “Tedijs”. “Tehnikuma laikā daudz braucām uz fermām un strādājām ar lielajiem dzīvniekiem. Pēc skolas beigšanas pusgadu biju absolventu praksē Maltā, kur strādāju patversmē. Tehnikums mums iedeva labas pamatzināšanas, bet tālāk viss lielā mērā atkarīgs no darba vietas. Jo katram uzņēmumam ir sava specifika. Tagad mana darba ikdiena galvenokārt saistīta ar mazajiem dzīvniekiem. “Tedija” pamata klienti ir suņi, kaķi un truši. Bet esam palīdzējuši arī “Rakšu” brīvdabas ZOO lemuriem un lamām.”

Laura pirms pasākuma atnāca ātrāk, lai apciemotu kursa audzinātāju Aiju Skrastiņu. “Vasarā biju arī simtgades salidojumu. Man patīk šeit atgriezties, satikt skolotājus un skolasbiedrus.”

Veterinārārsta asistente Sanda Ostroga pēc tehnikuma beigšanas sāka strādāt Dzīvnieku veselības centrā Rīgā. Tagad uzņēmuma nosaukums ir “PetCity”.

“Savā profesionālajā dzīvē jūtos laimīga un par to lielā mērā paldies Smiltenes tehnikuma brīnišķīgajiem skolotājiem, kuri vienmēr urdīja izvirzīt augstu latiņu, nepadoties pirmo grūtību priekšā.”  Sandai veterinārārsta asistenta darbā, līdzīgi daudziem kolēģiem, vislielākais gandarījums ir par izglābtajiem dzīvniekiem.

Smiltenes tehnikuma 2020.gada absolventa Edija Ozola darba vieta ir “Vetklīnika 24” Rīgā. “Tehnikumam visvairāk esmu pateicīgs par teorētiskajām zināšanām, bet profesionālajā izaugsmē ļoti nozīmīga ir arī prakse. Priecājos, ka šodien atkal varu satikt savus mīļos skolotājus un skolasbiedrus, ar lielu interesi piedalījos visās lekcijās. Asistentiem šādu pasākumu nav daudz, tāpēc ikviens no tiem ir zelta vērtē. Ikdienā katrs esam savā klīnikā, bet šeit iespējams dzirdēt arī citu pieredzi un līdz ar to uzzināt daudz jauna, paplašināt redzesloku.

Veterinārārsta asistente Liene Elīza Cepurīte, mācoties Smiltenes tehnikumā, par profesionālās kvalifikācijas prakses vietu izvēlējās veterināro klīniku “Toto” un tajā palika strādāt arī pēc skolas beigšanas. Lienes darba ikdiena paiet kopā ar Latvijā labi zināmiem ķirurgiem Ģirtu Drapči, Zani Kalniņu un Miku Jēkabsonu. Jauniešiem, kuri vēl tikai mācās, Lienes pieredze ir labs apliecinājums, ka zinošus jaunos veterinārārsta asistentus gaida radošs un izaugsmi rosinošs profesionālais ceļš. Liene uz Smiltenes tehnikumu atnāca pēc vidusskolas. “Tobrīd šaubījos par to, ko darīt tālāk. Tad uzzināju par Smiltenes tehnikuma piedāvājumu un tā kā dzīvnieki man ir tuvi jau no mazotnes, atnācu uz šejieni. Savu izvēli ne mirkli neesmu nožēlojusi.” Lienes laimīgie brīži ir tie, kad pacients, kurš pavisam nesen atradies uz dzīvības un nāves sliekšņa, nākamajā reizē atnāk možs un dzīvības enerģijas pārpilns… “Gandarījumu sagādā apziņa, ka zināmā mērā tas ir arī mans nopelns. ”

Smiltenes tehnikuma 2017.gada absolvents Toms Sīlis šobrīd ir veterinārārsta asistents Rīgas Zooloģiskajā dārzā. “Pēc skolas beigšanas ar “Erasmus+” projekta atbalstu biju absolventu praksē Maltā, pēc tās paliku piepelnīties ar veterinārmedicīnu nesaistītā darbā,” stāsta absolvents. “2020. gadā, atgriežoties Latvijā,  sāku strādāt veterinārajā aptiekā “Dino ZOO” Ādažos. Bet nu jau divus gadus mana darba vieta ir Rīgas Zooloģiskais dārzs, kur sagatavoju dzīvniekus ārsta apskatei, esmu kopā ar viņiem pēc procedūrām, divas reizes nedēļā strādāju karantīnas nodaļā. Atšķirībā no veterinārajām klīnikām, ir iespēja palīdzēt arī eksotiskajiem dzīvniekiem. Darbs ļoti daudzveidīgs un interesants.”

Veterinārārstu dienā uz Smiltenes tehnikumu atbraukušas arī skolasbiedrenes, tagad kolēģes – Vidzemes veterinārā servisa veterinārārsta asistentes Biruta Baumane, Sintija Kristīne Dubrovska un Kristīne Podziņa. Biruta Baumane, mācoties tehnikumā, aktīvi iesaistījās skolas sporta dzīvē, ir bijusi arī titula “Skolas mēneša sportiste” laureāte. Sintija Kristīne Dubrovska pēc skolas beigšanas uzreiz sākusi strādāt SIA “Bertas nams”  aptiekā Valmierā. Birutas Baumanes un Kristīnes Podziņas ikdiena kādu laiku nav bijusi saistīta ar veterinārmedicīnu, bet tagad viņas par savu darbu saka: “Šajā profesijā vislielākā vērtība ir plašās izaugsmes iespējas. Veterinārārsta asistentam nekad nebūs divu vienādu darba dienu.”  

Pateicīga par pasākumā dāvāto iespēju kopā ar audzēkņiem paplašināt redzesloku ir arī Bebrenes vispārizglītojošās un profesionālās skolas veterināro priekšmetu skolotāja Ērika Purple. “Interesantas tēmas, zinoši lektori. Varēju satikt kolēģus, apskatīties, kā mācās veterinārārsta asistenti Smiltenes tehnikumā. Patiesi vērtīga diena! Šoreiz paņēmām līdzi 3.veterinārārsta asistentus. Ja pasākums būtu pēc profesionālās kvalifikācijas prakses, tad viņi noteikti spētu paņemt pretī vēl vairāk, bet arī šodien visi bija stāvā sajūsmā. Jauniešus īpaši uzrunāja lekcija par trusi kā pacientu veterinārajā klīnikā.”

Lekciju par trušiem ļoti atzinīgi novērtēja arī Smiltenes tehnikuma nākamie veterinārārsta asistenti. “Labprāt dzirdētu līdzīgas lekcijas arī par citiem dzīvniekiem,” atzīst 3. b veterinārārsta asistentu kursa audzēkne Elizabete Gulbe. “Vēl ļoti uzrunāja arī veterinārārstes Lienes Dindones stāstītais par komunikāciju ar kolēģiem un klientiem. Lekcija par monitoringu likās ļoti smaga. Bet, iespējams, veterinārārsta asistenti ar lielāku pieredzi to uztvēra citādāk.”

“Ir liels prieks, ka mūsu kopīgais auklējums – pasākums veterinārārsta asistentiem ir izdevies un prieks būs vēl lielāks, ja nākamgad varēsim satikties atkal un kuplākā skaitā,” atzīst Smiltenes tehnikuma veterināro priekšmetu skolotāja Biruta Birkenšteina. “Absolventi, kuri tehnikumā pēc skolas beigšanas bija pirmoreiz, ļoti atzinīgi novērtēja jauno veterināro klīniku. Arī pārējo pasākuma dalībnieku interese par to bija tik liela, ka nācās organizēt ekskursiju vairākām grupām. Bet pats galvenais, ka veterinārārsta asistenti ir sadzirdēti un pamanīti. Arī LVB izglītības komisijā, kuras sēdē vakar piedalījos, ļoti atzinīgi tika novērtēts gan pasākums, gan ideja – veidot veterinārārstu asistentu “šūniņu”, kas būtiska gan viņu savstarpējai saliedēšanai, gan problēmu risināšanai, pieredzes apmaiņai un izaugsmei.”

“Dzīve iet uz priekšu. Mainās tehnoloģijas, iekārtas. Veterinārārsta asistenti tehnikumā iegūst pamatzināšanas, bet, lai šajā jomā strādātu, jābūt gataviem mācīties visa mūža garumā. Tāpat kā to dara veterinārārsti,” savu viedokli pauž Smiltenes tehnikuma veterināro priekšmetu skolotāja Rudīte Benta, kura arī par pasākumu saka tikai labākos vārdus.

Pasākuma laikā tehnikumā viesojās arī skolas sadarbības partneri no a/s “Dimedium Latvija”.

Paldies lektoriem Ingai Birnei, Mikum Jakobsonam, Laurai Voiko, Vladislavam Lapinskim un Lienei Dindonei par vērtīgo pieredzi!

Paldies Latvijas Veterinārārstu biedrībai un Smiltenes tehnikuma skolotājai Birutai Birkenšteinai par pasākuma organizēšanā ieguldīto darbu, kā arī Smiltenes tehnikuma audzēknēm Undai Melderei un Katrinai Semusai par muzikālo sveicienu pasākuma dalībniekiem. Veterinārārsta asistentu kursu audzēkņi tehnikumā vienmēr bijuši ne tikai ar augstu motivāciju apgūt izvēlēto profesiju, bet arī gatavi ieguldīt laiku un darbu sirds izglītībā.

Baiba Vahere

Foto: Baiba Vahere, Evija Bērziņa, Biruta Birkenšteina