2024. gada 20. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Unikāls notikums Smiltenes vēsturē!

Unikāls notikums – Smiltenes vidusskolas komanda Pasaules skolēnu čempionātā orientēšanās sportā Otepē (Igaunija) kopvērtējumā izcīnījusi 2.vietu pasaulē! Komandā startēja: 8.d klases skolnieces Agnese Jaunmuktāne, Anda Jaunmuktāne, Madara Celma un 7.c klases skolniece Elīza Zeiļuka. Kopā ar jaunietēm no sirds laimīga ir arī viņu trenere Liene Brūvele.

“Esmu šo meiteņu trenere piekto gadu. Viņas visas manā acu priekšā ir izaugušas, bijušas gatavas ieguldīt lielu darbu, tāpēc arī neizpalika panākumi,” atzīst Liene Brūvele. Viņa ir dzimusi smilteniete, pēc augstskolas neilgu laiku pastrādājusi Rīgā, bet sirds dziļumos vienmēr vēlējusies atgriezties vietā, kur piedzimusi un izaugusi. Tagad Liene atkal dzīvo un strādā Smiltenē. “Mans sapnis ir piepildījies! Esmu atgriezusies mājās un man ir darbs, kas no sirds patīk!” Saskaņā ar treneres visdziļāko pārliecību: augstus panākumus ikvienā jomā var gūt tikai tad, ja savu darbu mīl, ja tas ir kas vairāk par peļņas avotu. “Nekas nesanāks, ja cilvēks darbā nebūs ar mieru ieguldīt sevi visu.”
3.maijā norisinājās starts vidējā distancē. Labākos rezultātus skolu komandā W2 sasniedza Agnese Jaunmuktāne (2.vieta) un Anda Jaunmuktāne (11.vieta). Skolu kopvērtējumā tika ņemti vērā trīs meiteņu labākie rezultāti no skolas divās distancēs – 3,2 km un 2,2.km.

 Trenere, kurai no sirds svarīgs ikviens bērns

Liene pieder treneriem, kuriem būtiska ikviena bērna izaugsme. “Bērni bieži nobīstas no sporta, jo salīdzina sevi ar citiem un baidās negūt augstus rezultātus. Savus audzēkņus vienmēr rosinu vispirms sacensties ar sevi un uzlabot savus personiskos rekordus. Tad neizpaliks arī lielāki panākumi. Lielāku kļūdu nevar pieļaut kā kādas neveiksmes dēļ aiziet no sporta. Pilnībā piekrītu atziņai: “Kustībā ir dzīvība!” Man ir svarīgi un vienlīdz mīļi visi bērni, jo katram ir savi talanti. Visiem tie nekad nebūs sportā. Vieni skries novada sacensībās, citi – Baltijas vai Pasaules čempionātā. Vissvarīgākais, ka viņi sporto un dara to ar prieku.”
Treneres aizkustinājums ir divkāršs, jo viņas audzēknes guvušas augstus panākumus Latvijai tik nozīmīgā dienā. Lienei Brūvelei vienmēr izjutusi īpašu saviļņojumu, uzvelkot Latvijas izlases sporta krekliņu. “Daudzus gadus man bija laime tajā pārstāvēt Latviju kā jaunai sportistei, bet tagad – kā trenerei… “ Šīs Lienei Brūvelei ir ļoti īpašas sacensībās, jo tajās otro vietu izcīnīja arī viņas audzēknis Uvis Sproģis no Gaujienas.

Ar orientēšanās sportu uz “Tu” jau kopš bērnības

Liene Brūvele ar orientēšanās sportu ir uz “Tu” jau kopš bērnības. Viņa ir Smiltenes OK “Azimuts” vadītāja Alda Lapiņa audzēkne. Liene saka vissirsnīgāko paldies trenerim par iemācīto orientēšanās tehniku. “Esmu pateicīga arī savai Valmieras trenerei Ingunai Valdmanei, kura iemācīja, kā trenēties pēc treniņu plāna. Taču, skrienot Latvijas izlasē, katrs treneris ir iedevis kādu atslēdziņu, kas pavērusi iespēju iepazīt labāk šo sporta veidu. Skolas laikā pāris gadus trenējos vieglatlētikā pie tagadējā Smiltenes sporta pārvaldes vadītāja Guntara Marksa. Tas deva labu fizisko bāzi. Orientēšanās sports un vieglatlētika vienmēr bijis labs tandēms.”
Orientēšanās sportā Lieni Brūveli visvairāk fascinē tas, ka tajā nekad nav divu vienādu distanču. “Lai šajā sporta veidā gūtu panākumus, nepieciešamas ne vien veiklas kājas, bet arī labi attīstīta loģiskā domāšana.”
Trenere saka vissirsnīgāko paldies par atbalstu Smiltenes vidusskolai un Smiltenes bērnu un jaunatnes sporta skolai, kā arī jauniešu vecākiem. “Šajā gadījumā “trijstūris” – jaunietis – treneris – vecāki darbojās nevainojami. Lai gūtu panākumus, tas ir ļoti, ļoti svarīgi.”

Izvērstāka saruna ar treneri un jaunietēm – tuvākajā laikā.

Baiba Vahere