2024. gada 20. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Smiltenes vidusskolas skolniece Jasmīna Pakalne uzaicināta uz Eiropas ģeogrāfijas olimpiādi!

Smiltenes vidusskolas 8.d klases skolniece Jasmīna Pakalne Vidzemes Jauno ģeogrāfu skolas (JĢS) attālinātās tiešsaistes sezonas  astoto devīto klašu grupā izcīnīja otro vietu kopvērtējumā un veiksmīgi izturēja dalībnieku atlasi Eiropas ģeogrāfijas olimpiādei, kas notiks no 18. līdz 20.jūnijam.

“Augstu novērtējam Jasmīnas plašo redzesloku, prasmi argumentēt viedokli un izcilās angļu valodas zināšanas. Tās Eiropas ģeogrāfijas olimpiādes dalībnieku atlasē ir ļoti būtiskas, jo konkurss notiks angļu valodā,” informē Latvijas ģeogrāfijas izlases vadītājs Gatis Kampernovs.

“Olimpiādi Eiropā zinošākajiem jaunajiem ģeogrāfiem šogad organizē Serbija – valsts, kuras pārstāvji ir arī pieredzes bagāti Pasaules ģeogrāfijas olimpiādes rīkotāji. Pasākums notiks attālināti, tiešsaistē. Katras valsts komandas vērtējumu veidos ikviena tās dalībnieka zināšanas, prasme izmantot IT rīkus, argumentēt viedokli, loģiski domāt, risināt nestandarta jautājumus, atjautība un drosme.

Konkurss iecerēts vienlaikus kā iespēja apliecināt erudīciju un neaizmirstams piedzīvojums.

Olimpiādes satura veidošanā piedalīsies arī paši skolēni, kuri šobrīd gatavo plakātus un video, kas prezentēs viņu izcelsmes valsti.”

Uzaicinājums – liels pārsteigums

Iespēja piedalīties tik liela mēroga pasākumā Jasmīnai nācis kā liels pārsteigums. “Šis man ir ļoti intensīvs, daudz dažādiem notikumiem piesātināts mācību gads. Sākumā nopietni apsvēru, vai maz startēt olimpiādē, jo tuvojās mācību gada noslēgums, šogad jābeidz arī Smiltenes mūzikas skolas klavieru klase,” stāsta Jasmīna. “Taču beigās tomēr izlēmu, ka tas ir ļoti īpašs izaicinājums un piekritu atlasei. Godīgi sakot, necerot, ka būšu to vidū, kurus uzaicinās uz Eiropas ģeogrāfijas olimpiādi. Konkurence bija liela – zinošākie skolēni no visas Latvijas.

Atlasē visvairāk nācās piedomāt, operējot ar ģeogrāfijas un ģeoloģijas terminiem angļu valodā. Tas arī noteikti būs lielākais izaicinājums olimpiādē. Par citu īpaši neuztraucos. Konkursam īpaši negatavojos. To nemaz nav iespējams tā dažās nedēļās izdarīt, jo jautājumi un uzdevumi var būt ļoti dažādi. Ko jau zinu, to zinu. Uzskatu – par savu izaugsmi jādomā visu laiku, nevis tikai, gatavojoties olimpiādēm.”

Jasmīnai jau no pirmajām klasēm ļoti patīk skatīties angļu valodā dažādas filmas un raidījumus. “Tā nostiprināju un joprojām nepārtraukti papildinu angļu valodas zināšanas. Nu jau reti kad ir tā, ka kaut ko nesaprotu un jāskatās vārdnīcās.”

Šobrīd Jasmīna darbojas Latvijas izlases komandā, kas Eiropas ģeogrāfijas olimpiādei veido video par Latviju. “Savstarpēji sazināmies virtuāli. Domāju, ka būsim laba, saliedēta komanda. Pārējie veidos plakātu par “Covid 19” ietekmi uz tūrismu.”

Katram dalībniekam bija arī jāsagatavo neliels video par sevi kādā sev īpašā vietā. Manējais būs no Smiltenes “Stounhedžas”, kas ir tik skaista visos gadalaikos!”

Lai Jasmīnai veiksme, izturība un daudz skaistu brīžu, pārstāvot Latviju Eiropas mērogā!

Teksts: Baiba Vahere

Foto: no personiskā arhīva