2024. gada 29. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Smiltenes vidusskolas skolēnu vārdi “Krišjāņa Valdemāra” kuģarullī

Bibliokuģa “Krišjānis Valdemārs” kuģarullī tagad ierakstīti arī Smiltenes vidusskolas 11. a klases skolnieces Elzas Bekmanes un 7.d klases skolnieka Vitālija Marcinkēviča vārdi! Tajā parakstīties aicina tikai tos, ar kuriem Latvija var lepoties.

Smiltenes vidusskolas bibliotēka ir viena no tām laimīgajām 28 Vidzemes bibliotēkām, kurā 2018. gada rudenī viesojās salacgrīviešu bibliokuģa “Krišjānis Valdemārs” komanda, paverot skolēniem iespēju iepazīt tuvāk ar jūrniecību saistītus arodus, uzzināt ko vairāk par izglītības iestādēm, kur tos var apgūt, kā arī – piedalīties viktorīnā. Iespēju gada nogalē tikt uz konkursa “Meklējiet jūras ābeci bibliotēkās!” noslēguma pasākumu Latvijas Nacionālajā bibliotēkā izcīnīja Elza Bekmane un Vitālijs Marcinkēvičs.
Skolēni pasākumā uzzināja daudz jaunu, interesantu faktu par kuģniecību, piedalījās viktorīnā, devās aizraujošā ekskursijā pa Latvijas Nacionālo bibliotēku un ielūkojās dažās tādās grāmatu krātuvēs, kur parasti apmeklētājus nelaiž.
“Nofotografējāmies ar pazīstamo kinorežisoru Jāni Streiču un bijušo jūras kara flotes virsnieku Gaidi Andreju Zeibotu, tikām arī pie abu autogrāfiem un parakstījāmies kuģarullī,” iespaidos dalās Elza un Vitālijs.
Krišjānis Valdemārs savulaik rakstījis: “Patiesi tēvija varētu lepna būt uz saviem dēliem un meitām, ja tām izdotos grāmatu krātuves drīzumā uzcelt par pamatakmeni tautas attīstībai. Visvairāk vajadzīgas zināšanas; tās pievelk arī vajadzīgo kapitālu kā magnēts pievelk dzelzi.”
Bibliokuģis “Krišjānis Valdemārs” būvēts kā simbols sāļo vēju appūstajam latviskumam un latviešu alkām pēc izglītības, kas šobrīd tikpat nozīmīgas un svarīgas kā Ziemeļvidzemes kuģniecības pamatlicēja, slavenā jaunlatvieša, Ainažu jūrskolas un pirmās latviešu bibliotēkas dibinātāja Krišjāņa Valdemāra dzīves laikā.

Baiba Vahere