2024. gada 19. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Smiltenes vidusskola, lai noskaidrotu bērnu saslimšanu, iesaista atbildīgās iestādes

Smiltenes vidusskola jau informēja, ka saistībā ar vairāku bērnu saslimšanu Smiltenes vidusskolas ēkā Rīgas ielā 16 C, 15.novembrī tika atcelts valsts svētkiem veltītais pasākums un izsauktas atbildīgās iestādes, lai noskaidrotu saslimšanas iemeslus.

15. novembrī Slimību profilakses un kontroles centrs (turpmāk S) un Pārtikas veterinārais dienests uzsāka pārbaudi Smiltenes vidusskolā un uzņēmumā SIA “Draugs-SD”, ar kuru izglītības iestādei ir noslēgts pakalpojuma līgums par ēdināšanu. Epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās, analīžu veikšanai ir paņemti pārtikas paraugi, kā arī virsmu nomazgājumu paraugi, atbildes gaidāmas šīs nedēļas beigās vai nākamās nedēļas sākumā.

Slimību profilakses un kontroles centrs, izvērtējot situāciju, deva konkrētas rekomendācijas zarnu infekcijas slimības izplatīšanās novēršanai. Viens no būtiskākajiem ieteikumiem – izvairīties rīkot kopīgus pasākumus, kuros bērni pakļauti inficēšanās riskam, nonākot tuvā kontaktā. Rūpējoties par bērnu veselību un drošību, tika atcelts valsts svētkiem veltītais svinīgais pasākums, kā arī sniegta tā brīža informācija vecākiem.

Smiltenes vidusskolas direktore Ilze Vergina: ‘’Ar šādu situāciju izglītības iestāde saskārās pirmo reizi. Uzzinot par vairāku bērnu vienlaicīgi saslimšanu, piektdien tika izsauktas visas kontrolējošās iestādes, lai noskaidrotu iespējamajos cēloņus un saņemtu rekomendācijas tālākai rīcībai, jo bērnu veselība ir pati svarīgākā. Piektdienas vakarā tika saņemta pirmā informācija no kontrolējošiem dienestiem par norovīrusa infekciju. Šobrīd darbs skolā tiek organizēts atbilstoši kontrolējošo dienestu ieteikumiem, lai vīruss neizplatītos tālāk. Ar nepacietību pagaidām oficiālos analīžu rezultātus no visiem dienestiem, jo pašreizējos kontroles aktos, kas pieejami izglītības iestādei un uzņēmumam SIA “Draugs-SD” gala slēdzienā ir konstatēts, ka uzņēmums atbilst reglamentējošo normatīvo aktu prasībām. Arī šobrīd ēdināšanas uzņēmums turpina darbu, ēdina skolēnus, kā arī šī uzņēmuma ēdināšanas pakalpojumu izmanto Smiltenes novada iedzīvotāji. No šādām neparedzamām situācijām mācāmies visi, daudz vairāk jāpievērš uzmanība ikvienam gan personīgās higiēnas ievērošanā, iestāžu darbībā. Novēlu ātru atveseļošanos visiem bērniem šajā intensīvajā vīrusu laikā, lai varam turpināt mācīties un lai nākamie svētki visiem ir priecīgi!”

Līdz 19.novembrim saslimušo skaits bija 61.  SPKC sazinās ar ģimenes ārstiem, lai organizētu saslimušo bērnu laboratorisko izmeklēšanu uzliesmotāja izraisītāja noskaidrošanai. Tika informēta Vidzemes slimnīca, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca Neatliekamās palīdzības dienests, lai vērstu uzmanību, pēc nepieciešamības ziņot SPKC epidemiologiem, ja brīvdienās kāds bērns tiktu hospitalizēts. Kā informē SPKC pēc saslimšanas pazīmēm, iespējams, bērni saslimuši ar norovīrusa infekciju. Visi saslimušie ārstējas ambulatori, saslimšana norit ģimenes ārstu uzraudzībā. Vecāki informēti par rīcību bērnu saslimšanas gadījumos. Saslimušie bērni skolā var atgriezties tikai pēc tam, kad saņemta ģimenes ārsta izziņa par to, ka viņi ir veseli.

Norovīrusu infekcija ir akūta vīrusu infekcijas slimība, kurai raksturīga caureja, spontāna vemšana, sāpes vēderā, neliela ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, slikta dūša. Norovīrusu daudzums, kas spēj inficēt cilvēku ir niecīgs, tāpēc slimība ir ļoti “lipīga”. Norovīrusu etioloģijas saslimšanas gadījumi tiek reģistrēti visa gada garumā, bet sezonālais pacēlums tiek novērots gada aukstajos mēnešos.

Slimība 70% gadījumu sākas ar vemšanu (biežāk izteikts bērniem), bet pieaugušajiem – ar caureju. Inkubācijas periods (laiks no inficēšanās brīža līdz slimības pirmajām pazīmēm) ir no 10 – 12 stundām līdz 4 dienām (parasti 24 – 48 stundas) pēc inficēšanās. Slimība ilgst 2 – 3 dienas.

Lai pasargātu sevi no norovīrusu infekcijas un mazinātu infekcijas izplatīšanos, ļoti svarīgi ievērot personīgo higiēnu, kā arī citus profilakses pasākumus, bieži un rūpīgi mazgāt rokas ar ziepēm vairākas reizes dienā, sevišķi slimošanas laikā, jo izraisītāji intensīvi izplatās arī uz rokām.

Turpināsim informēt ar jaunāko informāciju, kad tiks saņemti kontrolējošo dienestu pārbaužu rezultāti.

Baiba Vahere,

Smiltenes vidusskolas komunikācijas speciāliste

Marita Mūze,

Smiltenes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste