2024. gada 23. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Smiltenes vidusskolā Dzejas dienas mūzikā

Dzejai piestāv draudzēties ar mūziku. Un tā kā šis ir mūsu izcilo mākslinieku – dzejnieces Māras Zālītes un komponista Zigmāra Liepiņa 70 gadu jubilejas gads, tad šoreiz Dzejas dienas svinējām, ieskatoties viņu daiļradē. Kopā ar mūziķiem – dziedātāju Rūtu Dūdumu – Ķirsi un komponistu Jāni Ķirsi.

Smiltenes vidusskolas jaunajā zālē skanēja skaistākās Zigmāra Liepiņa dziesmas ar Māras Zālītes vārdiem, skolēni uzzināja interesantus, mazāk zināmus faktus par mākslinieku daiļradi un devumu latviešu kultūrā.

“Brīnišķīgi vārdi un dziesmas. Lielisks ritms. Man ļoti patika,” pēc pasākuma atzina 10. klases skolniece Sabīne Lapiņa. “Apbrīnojami, cik daudz Māra Zālīte savā daiļradē spējusi sasniegt, kaut dzīves pirmos gadus pavadīja ļoti smagos apstākļos, Sibīrijā, kur ikdienā lielākoties dzirdēja tikai krievu valodu.”

“Mani koncertlekcijā visvairāk uzrunāja interesantā pieeja – pastāstīt būtiskāko par Māras Zālītes daiļradi “caur” mūziku,” saka 10. klases skolnieks Dāvis Grabovskis.

“Pēc šodien dzirdētā gribētos izlasīt kādu grāmatu par Māras Zālītes dzīvi, viņas bērnību un jaunību,” atzīst 10. klases skolniece Paula Mince. “Koncertlekcijā īpaši uzrunāja dziesma “Ķiršu lietus”. Tā ir arī viena no mammas mīļākajām dziesmām, tāpēc ierakstīju video, ko viņai vēlāk aizsūtīšu.”

“Bija ļoti skaisti un emocionāli uzrunājoši,” uzskata 9. c klases skolniece Loreta Džuibe. “Godīgi sakot, līdz šim Zigmāra Liepiņa mūzika vairāk asociējās ar nopietno repertuāru. Taču šoreiz bija iespēja dzirdēt arī vairākas jautras melodijas. Jauki!”

Pasākums notika ar kultūrizglītības programmas “Latvijas skolas soma” atbalstu.

Baiba Vahere