2024. gada 19. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Smiltenes tehnikumā meistarklase ar šefpavāru Tomasu Godiņu

 

7.oktobrī Smiltenes tehnikumā sadarbībā ar biedrību “Siera klubs” un tās valdes priekšsēdētāju Vandu Davidanovu notika Meistara diena. Kopā ar tehnikuma jauniešiem ēdienus gatavoja un pieredzē dalījās izcilais šefpavārs Tomass Godiņš.

Tehnikuma mācību restorānā tapa oriģināls, 1, 7 X 1,7 m liels siera paklājs ar latvju rakstu spēka zīmēm rudens noskaņās. To kopā ar skolotājām Inesi Veidemani un Vitu Auderi gatavoja 2.pavāru kursa audzēkņi. Jaunieši Meistara dienā iepazinās ar vairāk nekā 15 Latvijā ražotajiem sieriem. Skolā viesojās mājražotājs Jānis Lapsa, kurš jauniešiem uzdāvināja iespēju izgaršot oriģinālās “Lapsas mājas” siera produktu garšas un dalījās savā saimniekošanas pieredzē. Vissirsnīgākais paldies par sadarbību vietējiem uzņēmējiem, īpaši – a/s “Smiltenes Piens” priekšsēdētājai Ilzei Bogdānovai!

Gaida enerģisku jauno pavāru paaudzi!

Kopā ar restorāna “ Vairāk saules”  šefpavāru Tomasu Godiņu jaunieši gatavoja vistas buljona zupu ar ekoloģiskajiem griķu  makaroniem, vietējiem dārzeņiem un a/s “Smiltenes piens” sieru “ Azaids”.

Pēc tam galdā tika celti nēģu salāti ar zaļumiem un “ Smiltenes piena”  siera bumbām. Pamatēdiens bija siera fondī, kura gatavošanā bagātīgi izmantoja  “Smiltenes piena” krēmsieru, Mozzarellas, Krievijas, Maasdamer sierus. Saldajā ēdienā – PKS “ Straupe”  biezpiena krēms, dzērveņu mērce, karamelizētas auzu pārslas ar mandarīna un ķirbja šķēlītēm.

“Ēdieni, ko šodien gatavojam, ir vienkārši, bet lai apgūtu nianses, vispirms jāzina pamatlietas,” uzskata šefpavārs Tomass Godiņš. “Arī daudzu restorānu piedāvājumā ir izsmalcināti noformēti un izcili pagatavoti klasiskie ēdieni, kurus cilvēki ēdienkartē uzreiz atpazīst un var ātri pasūtīt. Tas ir ļoti labi, ka jaunieši jau skolas laikā var pamēģināt, kā ir strādāt restorāna virtuvē, jo tikai tā var saprast, vai viņi būtu gatavi to darīt daudzas darba stundas vai ne.”

Skolas mācību restorānā Tomass Godiņš strādāja kopā ar meitu Luīzi, kura kopā ar šefpavāru tehnikumā viesojās arī pirms četriem gadiem. Viņai ļoti patīk gatavot ēst un šefpavārs atzīst, ka ar lielām cerībām gaida jauno paaudzi, kura mūsu virtuvēs un restorānos ieviesīs ko jaunu. “Ēdināšanas pakalpojumu uzņēmumos joprojām trūkst labu pavāru. Kādus es vēlos redzēt savus jaunos darbiniekus? – Vispirms parasti novērtēju attieksmi pret darbu. Skatos, vai viņi laikā ierodas darbā, ir gatavi strādāt daudz stundas, kaut tas nudien nav viegli. Negaidu, lai kāds sešpadsmit gados būtu baigais profesionālis. Arī es, kad iesāku, ļoti daudz ko nezināju. Par tādām mācību virtuvēm kā jums varējām tikai sapņot. Tāpat nebija arī meistarklašu, kurās kāds brauktu un mums kaut ko rādītu. Cītīgi mācījāmies, centāmies praksē tikt uz labiem restorāniem, jo sapratām, ka tikai tā kaut ko sasniegsim. Rūpīgi pierakstījām šefpavāra stāstīto. To darīt jaunajiem pavāriem iesaku arī tagad. Tāpat kā izmantot visas moderno tehnoloģiju iespējas, lasīt grāmatas, skatīties dažādus TV šovus un pārraides, jo, sākot strādāt, nekad vairs nebūs tik daudz laika… Arī Latvijā pavārs var labi nopelnīt, tikai pašam jābūt mērķtiecīgam, strādāt ar degsmi un gatavam savā izaugsmē ieguldīt darbu.”

Produkti, ar kuriem lepojamies

Biedrības “ Siera klubs” vadītāja Vanda Davidanova ar jauniešiem pārrunāja, kā pēc marķējuma atpazīt bioloģiski sertificētos produktus, izvērstāk pastāstīja par zīmolu  “Zaļā karotīte”, vietējās pārtikas produkcijas katalogu “Novadu garša” un Latvijas produktiem, kas ir Eiropā Komisijas Aizsargāto produktu nosaukumu sarakstā. Tie ir: sklandrausis, salinātā rudzu rupjmaize, Jāņu siers, Latvijas lielie pelēkie zirņi un Carnikavas nēģi.

Jaunieši Meistara dienā noskatījās arī videofilmu “Latvijas novadu siera dienas 2021”.

Svarīgākais – nepadoties pie pirmajām neveiksmēm

 “Lai produkti būtu svaigi, tos parasti gatavojam pirms došanās uz tirgu, un tas nozīmē ļoti garas darba stundas,”  pieredzē dalās “ Lapsu mājas”  siera meistars Jānis Lapsa. “Kad atvērām “ Lapsu māju”, sākām ar trīs siera šķirnēm. Tagad piedāvājam jau vairāk nekā 20 produktus. Visu laiku domājam par kaut ko jaunu. Nemainīgas paliek vienīgi dabīgās izejvielas. Arī cilvēki zīmolu “Zaļā karotīte”  novērtē aizvien vairāk, slavē mūsu produktu garšu. Tirdziņos tos parasti izpērk dažu stundu laikā. Ko iesaku jauniešiem? Ja vēlaties nodarboties ar mājražošanu, jābūt vēlmei strādāt un gataviem nepadoties pie pirmajām neveiksmēm.”

Arī tehnikuma direktors Andris Miezītis jauniešiem ceļā uz savu izvēlēto mērķi iesaka būt drosmīgiem un mērķtiecīgiem. “Paldies “ Siera klubam”  par mūsu skolas audzēkņiem doto iespēju mācīties! Ritenis jau bija izdomāts pirms daudziem gadiem. Šeit jūs redzat nianses. Tāpēc mācieties un savā izaugsmē nekad neapstājieties!”

Informāciju sagatavoja:
Baiba Vahere