2024. gada 29. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Smiltenes tehnikumā “Feeding the World” dalībnieki!

Paēdis cilvēks ir laimīgs! Un laimīgi ir arī visi tie, kam ar savu darbu izdodas padarīt laimīgus citus. 25.martā Smiltenes tehnikumā satikās “Erasmus+” projekta “Feeding the World” (“Pabarot pasauli”) dalībnieki no Somijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Spānijas un Latvijas. Jaunieši trīs nedēļās apgūs skolā izstrādāto jauno mācību moduli “Sezonālo dārzeņu pagatavošana”.

“Mācību programmā, ko skola turpmāk varēs piedāvāt arī citiem viesskolēniem, iekļautas pamatzināšanas par veselīgu uzturu, sezonālajiem dārzeņiem, to konservēšanu un ēdienkartes sastādīšanu,” informē skolas starptautisko projektu vadītāja Inguna Avota. “Jaunieši Smiltenes tehnikuma mācību virtuvēs mācās pagatavot garšīgus un veselīgus ēdienus.”

Mācoties un iepazīstoties ar latvisko kultūrvidi

26.martā viesskolēni sadarbībā ar skolotāju Iru Gaili apguva darba drošības noteikumus, iepazinās ar dārzeņu pārstrādes iekārtām un noskatījās mācību programmai atbilstošu video materiālu.
Darba dienas beigās, atbilstoši mācību programmai, visi varēja pārbaudīt iegūtās zināšanas, atbildot uz jautājumiem īpaši šim nolūkam sagatavotās darba lapās.

27.martā jaunieši iepazinās ar pārtikas produktu piedāvājumu Valmieras tirgū un paviesojās SIA “Valmiermuižas alus”. Daži pirmoreiz dzīvē ieraudzīja sniegu un uzcēla sniegavīru. Tehnikuma sporta zālē notika volejbola mači, kurā aktīvi iesaistījās arī skolēni no Somijas, Nīderlandes, Norvēģijas un, Spānijas.

“Šeit ir tik jauki,” atzina viesskolēni, iepazinušies ar Kalnamuižu un “Smiltenes pūra lādes” rokdarbnieču veikumu un rūpēm par latviskā mantojuma un rokdarbu tradīcijas saglabāšanu skolas mājamatniecības centrā.

Top ēdienkarte jauniem uzņēmumiem…

Nākamajā dienā visi tehnikuma mācību virtuvēs skolotājas Vitas Auderes vadībā mācījās konservēt augļus un dārzeņus. Pagatavotais glīti iesaiņots un nolikts līdz brīdim, kad vajadzēs prezentēt sava ēdināšanas pakalpojuma uzņēmuma ēdienkarti un īpašos piedāvājumus…

Šobrīd tehnikumā top ēdienkarte četriem jauniem ēdināšanas pakalpojumu uzņēmumiem…

Projekta noslēgumā viesskolēni kopā ar Smiltenes tehnikuma audzēkņiem gatavos un pasniegs maltītes skolas mācību restorāna apmeklētājiem.

Savās zināšanās un pieredzē, izmantojot ECVET principus, ar starptautiskā projekta dalībniekiem dalās Smiltenes tehnikuma skolotājas Elizabete Pudāne, Ira Gaile, Inese Veidemane un Vita Audere.

Rūpējoties par savu un līdzcilvēku dzīves kvalitāti

“Feeding the World” apvieno ļaudis, kuri gatavi izvēlēties dzīvesveidu un ikdienas paradumus, kas būtiski, lai nosargātu planētu Zeme un vienlaikus parūpētos par savu un līdzcilvēku dzīves kvalitāti, kas lielā mērā atkarīga no uztura un ēšanas paradumiem.

“Projektā iesaistījušies dažādu nozaru pārstāvji no Somijas, Zviedrijas, Dānijas, Norvēģijas, Igaunijas, Nīderlandes, Austrijas, Lielbritānijas un Spānijas,” stāsta Inguna Avota. “Vadmotīvs: viss šajā pasaulē ir savstarpēji saistīts… Jautājums par to, ko ēdam, sevī ietver daudz vairāk, nekā pirmajā brīdī iedomājamies.

Patiesībā viss sākas ar cilvēka attieksmi pret savu darbu, vidi un apkārtējiem. Un vienlīdz svarīgs ir gan lauksaimnieka, gan skolas un pārtikas ražotāja ieguldījums.”

“Feeding the World” ietvaros, līdzīgi kā starptautiskajā projektā veterinārmedicīnas jomā, apmācības notiek visās minētajās valstīs.

Apgūstam tos “divriteņus”, kas jau ir!

Ir gandarījums, ka Smiltenes tehnikuma skolotāju bagāto pieredzi un skolas materiālo bāzi aizvien vairāk novērtē arī sadarbības partneri ārzemēs.

“Nav jau vajadzības izgudrot jaunu divriteni. Pasaulē tie ir tik daudzi un dažādi! Tāpat kā ēdienu gatavošanas tehnoloģijas,” savu viedokli pauž skolas direktors Andris Miezītis. “Protams, trīs nedēļu laikā nav iespējams kopā “izēst puspudu sāls”, bet iemācīties kaut ko jaunu gan. Tā arī šādu mācību programmu lielākā vērtība.”

Teksts: Baiba Vahere

FOTO