2024. gada 18. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Smiltenes tehnikuma “ceļinieki” un būvnieki gatavojas eksāmeniem

“Skolotāji ieguldījuši lielu darbu, lai jauniešiem sagatavotu saistošus mācību materiālus. Daudzi audzēkņi to ļoti augstu novērtē un kopumā mums iet labi. Situācija ir stabilizējusies,” atzīst Smiltenes tehnikuma mašīnzinību un būvniecības nozares programmu nodaļas vadītājs Zigmunds Valters.

“Šobrīd jaunieši intensīvi gatavojas profesionālās kvalifikācijas eksāmena teorētiskajai daļai. Redzot audzēkņu profesionālās kvalifikācijas prakses laikā paveikto, esmu pārliecināts: ja viņiem pirms eksāmeniem būs pāris nedēļas laika, mēs paspēsim atkārtot un apgūt arī visu to, ko var tikai skolā, praktiskajās nodarbībās. Viss būs labi!

Nākamie ceļu būvtehniķi, kā arī celtniecības un ceļu būves mašīnu mehāniķi, tāpat kā līdz šim, beidzot skolu, saņems arī TR 1, TR2 un TR4 traktortehnikas vadītāja apliecības. Jauniešiem pēc ārkārtas situācijas vajadzēs tikai Valsts tehniskās uzraudzības aģentūrā nokārtot teorētisko eksāmenu un pēc tam Smiltenes tehnikums parūpēsies par eksāmena praktiskas daļas norisi.

Traktortehnikas vadītāju kategorijas pēc traktortehnikas specifikācijas un to galvenā izmantojuma veida tagad grupē šādi:

TR1 — traktori, lauksaimniecības pašgājējmašīnas, komunālās mašīnas, universālās pašgājējmašīnas, ekskavatori, iekrāvēji un speciālās pašgājējmašīnas ar pilnu masu līdz 7500 kilogramiem,

TR2 — visi traktori, lauksaimniecības pašgājējmašīnas, komunālās mašīnas, universālās pašgājējmašīnas, buldozeri, ekskavatori, iekrāvēji un speciālās pašgājējmašīnas,

TR4 — ceļu būves mašīnas, buldozeri, ekskavatori, iekrāvēji un speciālās pašgājējmašīnas.

Attālinātajās mācībās reizēm aizķeršanos rada nelielas tehniska rakstura problēmas. Smiltenes tehnikumā mācās audzēkņi no visas Latvijas, t.sk. – tāliem lauku pagastiem, kuros ar interneta pieslēgumu mēdz gadīties visādi. Taču esam pretimnākoši un parasti visas problēmas agri vai vēlu atrisinām.

Ārkārtas situācijas dēļ 2.kursu audzēkņiem prakse bija jāatliek. 4.kursu nākamie ceļu būvtehniķi un celtniecības un ceļu būves mašīnu mehāniķi, par laimi, praksi paspēja gan iziet, gan aizstāvēt pirms pandēmijas.”

Fotogrāfijās: ieskats ceļu būvtehniķu, kā arī celtniecības un ceļu būves mašīnu mehāniķu daudzveidīgajā darba ikdienā profesionālās kvalifikācijas prakses laikā.

Teksts: Baiba Vahere, foto: no jauniešu personiskā arhīva