2024. gada 28. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Smiltenes tehnikumā būs daudz pirmkursnieku!

Informācijas dienas lielais apmeklētāju skaits apliecina – profesionālās izglītības prestižs aug un rudenī Smiltenes tehnikumā atkal ienāks daudz pirmkursnieku.

Ciemiņi vienmēr nozīmē svētkus, bet tajā pašā laikā skolai ir svarīgi, lai jaunieši, kuri izvēlēsies tajā mācīties, būtu guvuši zināmu ieskatu arī tehnikuma ikdienā un mācību procesā. Lai pēc tam nav jāviļas, saprotot, ka dzīvē viss nenotiek tā, kā reizēm rāda filmās… Tāpēc Informācijas dienas lielāko daļu aizņēma dažādas meistardarbnīcas, kurās piedaloties, nākamie audzēkņi redzēja, kā notiek mācības Smiltenes tehnikumā un kas jāmācās, lai kļūtu par pavāru, viesmīli, bārmeni, viesmīlības pakalpojumu speciālistu, būvniecības un ceļu būves mašīnu tehniķi, automehāniķi, ceļu būvtehniķi, hidrobūvju būvtehniķi, veterinārārsta asistentu un lopkopības tehniķi.

Satikšanās sākās ar pavasarīgu svētku koncertu, kurā nākamajiem audzēkņiem bija iespēja iepazīties ar skolas pašdarbības kolektīviem: jauniešu deju kolektīvu “Amatnieki” (vadītāja Anda Kalniņa), vokāli instrumentāliem ansambļiem “Sudraba putni” un “Bultas”, kā arī – ar skolēnu amatierteātri “Dramis”. Skolas direktors Andris Miezītis jauniešiem pastāstīja būtiskāko par tehnikuma izglītības programmām, mācību procesa organizāciju un skolēnu iespējām pilnveidot savus talantus dažādos interešu pulciņos.

Iepazīšanās meistardarbnīcās

Pēc koncerta visi devās uz telpām, kurās apgūst viņu izvēlētās nākotnes profesijas. Bija iespēja radošā gaisotnē satikties un parunāties ar profesionālo priekšmetu skolotājiem un tehnikuma jauniešiem.

Ciemiņus iepazīstināja ar skolas jaunākajiem mācību līdzekļiem un diagnostikas iekārtām. Nākamie veterinārārsta asistenti varēja nolasīt mikročipa informāciju, iepazīties ar populārākajām trušu šķirnēm un ķirurģiskajiem instrumentiem. Redzēt, kā minētos instrumentus autoklāvā sterilizē. Tika veikta olu veterinārā novērtēšana. Anatomijas kabinetā nākamie audzēkņi guva pirmās iemaņas asinsspiediena mērīšanā un darbā ar stetoskopu. Bija iespēja nopelnīt balvas, atbildot pareizi uz jautājumiem, kas saistīti ar jauniešu izvēlētajām profesijām.

Būvniecības un mašīnzinību mācību programmu pārstāvji ciemiņiem ļāva iesaistīties automobiļu virsbūves ģeometrijas un elektronikas pārbaudē, kā arī – riepu demontāžā. Skolēni redzēja, kā tehnikumā audzēkņi apgūst automobiļa motora uzbūvi un citas tehniskas lietas.

Sava meistardarbnīca bija arī nākamajiem hidrobūvju būvtehniķiem (melioratoriem) – viņi darbojās ar nivelieri, veica augstuma atzīmes un ne tikai…

Apmeklētājiem visu dienu bija atvērta simulatoru klase, kur ikviens varēja izmēģināt, kā jūtas skolas audzēkņi pirmajās mācību nodarbībās ar ceļu būves mašīnu simulatoriem. Nākamie audzēkņi iepazinās arī ar skolas tehniku.

Nākamie viesmīlības pakalpojumu speciālisti guva ieskatu, kā notiek praktiskās nodarbības skolas mācību numuriņā, veļas mazgāšanas un gludināšanas telpā. Tehnikuma audzēkņi demonstrēja viesu uzņemšanu recepcijā un vakara servisu viesnīcā. Ciemiņi varēja aplūkot neparastu izstādi, kas vienlaikus sniedza ieskatu, kā loka dvieļus viesnīcā.

Skolas mācību restorānā tehnikuma jaunieši demonstrēja banketa galda klājumus un to, kā var mājas apstākļos pagatavot cukura vati. Nākamie audzēkņi varēja salikt puzles ar Latvijas augļiem un ogām. Bija uzdevumi, kuros vajadzēja atpazīt galda piederumus.

Zinošākie un atjautīgākie tika pie pārsteiguma balvām.

Sapņu ķērēji nopietni pastrādājuši…

Ar nākamajiem audzēkņiem tikās un viņus mērķtiecīgās smilšu animācijas nodarbēs iesaistīja tehnikuma karjeras skolotāja Maira Kupriša. Jaunieši varēja apskatīt arī skolas sporta zāli un dienesta viesnīcu.

Šogad lielāko Informācijas dienas apmeklētāju interesi izpelnījās veterinārārsta asistenta, viesmīlības pakalpojumu speciālista, pavāra, būvniecības un ceļu būves mašīnu tehniķa, ceļu būvtehnika un automehāniķa profesijas.

Visvairāk nākamo audzēkņu bija no Smiltenes novada skolām, taču pārstāvēti tika gandrīz visi Latvijas novadi. Smiltenes tehnikumā mācās un mācīsies audzēkņi arī no Liepājas, Ludzas, Aizkraukles, Jēkabpils, Rīgas un citām Latvijas pilsētām.

Priecīgs par daudz jauniem draugiem skolas pagalmā draiskojās tehnikuma talismans Smiltiņš. Sapņu ķērāji virs skolas zāles skatuves vakarā bija kļuvuši lēnāki un smagnējāki. Vienā dienā noķer tik daudz sapņus nav joka lieta…

Teksts: Baiba Vahere,

FOTO