2024. gada 28. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Smiltenes tehnikuma audzēkne Amanda Priede gatavojas “SkillsLatvia”

Attālinātās mācības profesionālās izglītības ikdienā ieviesušas daudz pārmaiņu, bet, neraugoties uz to, jaunieši arī šogad cītīgi gatavojas jauno profesionāļu meistarības konkursam “SkillsLatvia 2021”. Konkursa pusfinālā, tematiskās grupas “Sabiedriskie un individuālie pakalpojumi” nominācijā “Ēdienu gatavošana” Smiltenes tehnikumu pārstāvēs 4.ēdināšanas pakalpojumu kursa audzēkne Amanda Priede.

Pagājušajā mācību gadā Amanda ar labiem panākumiem piedalījās tehnikuma jauno pavāru konkursā “Esi drošs, esi radošs!” Tajā viņa ieguva otro vietu. Šī pieredze rosināja izmēģināt spēkus vēlreiz – šoreiz jau konkursā “SkillsLatvia2021”.

“Izaicinājums ir liels, jo gatavošanās konkursam jāapvieno ar attālinātajām mācībām,” saka Amanda. Taču viņa ir apņēmības pilna savu iespēju robežās darīt visu iespējamo, lai sasniegtu labu rezultātu. Amanda daudz strādā gan mājās, gan brauc uz skolu, kur viņu konsultē skolotāja Inese Veidemane.

 Norises kārtība

“SkillsLatvia” pusfināls notiks attālināti. Konkursa darba uzdevums šoreiz sadalīts 3 moduļos. Pirmais – online tests, kurā dalībniekiem būs jāatbild uz 20 teorijas jautājumiem par ēdienu gatavošanas tehnoloģiju, sanitāriju un higiēnu ēdināšanas uzņēmumā. Otrā moduļa uzdevums – izstrādāt un iesūtīt žūrijas vērtēšanai recepti ar gatavošanas gaitas aprakstu pamatēdienam no upes foreles filejas, iekļaujot obligātos produktus brokoli un burkānu, ravioli ar pildījumu pēc paša izvēles, sviesta mērci un produktus pēc brīvas izvēles. Ēdiena receptei jāpievieno skice ēdiena izvietojumam šķīvī. Trešais uzdevums – nofilmēt un iesniegt 10 minūšu video par pamatēdiena gatavošanas gaitu ar konkursanta komentāriem. Tajā obligāti jābūt: zivs filēšanai un pagatavošanai atbilstoši iesniegtajai receptei un gatavošanas aprakstam, produktu izvietošanai uz šķīvja atbilstoši skicei.

Tā ir mana profesija!

Amanda uz Smiltenes tehnikumu atnāca pēc Lizuma vidusskolas absolvēšanas. “Ēdināšanas pakalpojumu speciālista profesiju izvēlējos, jo man patīk strādāt ar cilvēkiem, apkalpot viesus, gatavot un dekorēt ēdienu. Tas ir ļoti radoši,” uzskata Amanda.

Sākumā viņu par kulināriju ieinteresēja mamma. Nu jau vairākus gadus Amanda ir tā, kura pārsteidz ģimeni ar gardām maltītēm. “Visvairāk man patīk gatavot mērces un dažādus ēdienus, ko var dekorēt. Labprāt ļaujos arī kulinārajiem eksperimentiem.

Ļoti liels ieguvums profesionālajā izaugsmē bija prakse Itālijā, kur mēnesi strādāju vienā restorānā. Ja, atnākot uz tehnikumu, par profesijas izvēli vēl mazliet šaubījos, tad pēc pirmās prakses biju pārliecināta – esmu savā īstajā vietā.

Otro prakses vietu izvēlējos tuvāk mājām, Rankas pagasta atpūtas kompleksā “Lācītes”.

Pēc tehnikuma beigšanas, visticamāk, došos uz augstskolu. Mācības droši vien apvienošu ar darbu.”

Kā lēciens nezināmajā…

Smiltenes tehnikuma skolotāja Inese Veidemane, kura Amandai palīdz sagatavoties konkursam, šo laiku salīdzina ar lēcienu nezināmajā. “To, kāds būs rezultāts, pateikt nav iespējams, bet ļoti ceru, ka mums izdosies. Šobrīd lielākais izaicinājums ir attālinātais darbs un limitētais laiks, kuru varam strādāt klātienē. Strādājam sejas aizsargmaskās, kas ēdiena gatavošanas procesā ir sarežģīti. Visas mūsu maņas tiek piesegtas. Turklāt ēdiens ir arī jānogaršo…”

Skolotāja uzskata, ka Amandas priekšrocība ir emocionālā stabilitāte un iekšējais miers, kas ļoti svarīgs, lai koncentrētos darbam paaugstināta stresa apstākļos.

“Liels izaicinājums ir arī video, kas jāsagatavo pusfinālam. Tas var būt tikai desmit minūtes garš, bet ēdienu tik ātri, protams, pagatavot nav iespējams. Līdz ar to jārēķinās ar montāžas darbu. Vēl jāņem vērā, ka kamera ir kā spogulis… Reizēm tas konkursantam palīdz, reizēm – gluži pretēji… Taču abas ļoti ceram, ka mums izdosies.” Arī Smiltenes tehnikuma talismans Smiltiņš tur īkšķus par Amandu!

Baiba Vahere