2024. gada 28. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Smiltene – par vairākiem sakoptiem stūrīšiem bagātāka!

Pilsētai, kas atzīta par vienu Latvijas mīlētākajām pilsētām, un kuras vārdā tiks nosaukta airBaltic Airbus A220-300 lidmašīna, jābūt skaistai un gatavai uzņemt daudz ciemiņu. Smiltenieši ir viesmīlīgi un gatavi parūpēties, lai pilsēta būtu skaista un sakopta ne vien tās centrālajā daļā, bet arī daudziem mīļās, klusākās vietās. Pavasara talkā, kā  vienmēr, aktīvi iesaistījās arī Smiltenes vidusskolas skolēni un darbinieki.

Paveikts tika patiešām daudz. Kopā ar savējiem Smiltenes evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājmuižā strādāja arī skolas direktore Ilze Vergina. “Šī smilteniešiem ir ļoti nozīmīga vieta. Gribas, lai tā atkal ir skaista un sakopta kā tad, kad šeit dzīvoja mācītājs Kārlis Kundziņš, kura atstātais kultūrvēsturiskais mantojums nozīmīgs ne vien mūsu novada, bet arī visas Latvijas mērogā. Ar skolēniem daudz runājam par to, ka nav svarīgi, no cik lielas vietas nāc, bet tavi darbi… ”
Meitenes grāba pērnās lapas, jaunieši palīdzēja iztīrīt pagrabu un aizvest projām laukakmeņus, sanesa pajumtē baznīcas apkurei paredzēto malku un nojauca savu laiku nokalpojušu šķūnīti. Draudzes dāmas talciniekus pēc labi padarītā darba cienāja ar ugunskurā vārītu zupu. Mācītājs Reinis Kulbergs, kurš visu laiku strādāja kopā ar jauniešiem, dienas noslēgumā rādīja senas fotogrāfijas, kurās redzama mācītājmuiža laikā, kad šī vieta bija skaists un sakopts tuvākās apkārtnes garīgais centrs. Tādu šo vietu mācītājs redz arī nākotnē.
“Tuvākajā laikā plānots atjaunot ēkas lievenīti, kurā būs piemiņas istaba mācītājam Kārlim Kundziņam,” informē Reinis Kulbergs. “Sadarbībā ar Smiltenes novada Tūrisma informācijas centru iecerēts izveidot informatīvu stendu. Mācītājmuižas gleznainā apkārtne ir ļoti piemērota pastaigu takām. Ja viss izdosies, kā iecerēts, tad dīķī varētu atjaunot peldvietu. Varēsim atvēlēt arī vietiņu makšķerniekiem. Savukārt pašā ēkā, tāpat kā senāk, visticamāk, būs dzīvojamās telpas mācītāja ģimenei, daži īres dzīvokļi, kā arī – lielāka telpa, kurā notika kristības, garīga rakstura konferences un citi pasākumi. Draudze ir sabiedriska organizācija un tās dzīvē mīļi gaidīts iesaistīts ikviens.”
Mācītājs saka lielu paldies talciniekiem un visiem, kuri atbalstīja ar transportu – z/s “Kalējiņi 1”, SIA “AL mežs”, PIKC “Smiltenes tehnikums” un SIA “Smiltenes piens”.

Visur priecīga rosība…

11.b klases audzinātāja Elita Tilčika kopā ar savējiem strādāja pie vidusskolas vēsturiskās ēkas. Puiši veda melnzemi, meitenes līdzināja. Tagad šeit jau zaļo skaista zālīte. “Jauniešiem šādas talkas ir laba iespēja kopā paveikt ko labu, citam citu iepazīt tuvāk,” uzskata skolotāja.
Patīkama rosība valdīja arī skolas ēkā Rīgas ielā.
Skolēni strādāja Celtnieku ielā, kopā ar skolas saimnieku Guntaru Ozoliņu devās sakopt tuvējo mežu.
Vairākas klases kasīja pērnās lapas Jaunajā un Vecajā parkā, kā arī – Lazdu kalnā. Jaunieši vāca atkritumus pie Tiltlejas ezera un piedalījās Klievezera apkārtnes sakopšanā.
Bērni priecājās par šogad pirmoreiz redzētajām vardītēm, ķirzaciņām un vizināšanos apvidus mašīnā. Bija laimīgi par draudzīgo kopā būšanu un to, ka ar viņu palīdzību Smiltene kļuvusi par vairākiem sakoptiem stūrīšiem bagātāka.

Teksts: Baiba Vahere

Foto: Baiba Vahere, no Smiltenes vidusskolas arhīva