2024. gada 29. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Skaļās lasīšanas konkurss

4.aprīlī Smiltenes vidusskolā  notika 5. klašu skolēnu skaļās lasīšanas sacensības. Konkursā piedalījās 13 bērni – labākie skaļie lasītāji savā klasē, kuri žūrijai un arī vienaudžiem pavēra iespēju uz brīdi paviesoties dzīvespriecīgajā, daudz dažādiem aizraujošiem notikumiem, negaidītiem pavērsieniem un spraigiem dialogiem bagātajā grāmatu pasaulē.

Skaļās lasīšanas sacensības Latvijā izvērtušās par skaistu, daudzu bērnu un skolēnu iemīļotu tradīciju. Konkursu rīko Latvijas Nacionālā bibliotēka sadarbībā ar kolēģiem visos Latvijas novados, lai sekmētu bērnu un skolēnu interesi par grāmatām un lasīšanu, saliedētu viņus kopīgām lasīšanas aktivitātēm un pilnveidotu prasmes izvēlēties piemērotu un interesantu literatūru skaļai lasīšanai.

Skolēnu priekšnesumus vērtēja žūrija – Smiltenes vidusskolas direktores vietniece Simona Zariņa, bibliotēkas vadītāja Inguna Kudlāne, skolotāja Solvita Posse un sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Vahere.

Klašu konkursos skolēnu sniegumu vērtēja direktores vietniece Simona Zariņa, latviešu valodas skolotājas Antra Alksne, Regīna Melzoba, Inese Lipstoka, bibliotekāres Elīna Kubuliņa – Vilne un Gunta Bērziņa.

Konkursā tika vērtēta dalībnieku prasme pastāstīt par grāmatas izvēli un sevi kā lasītāju, lasītāju dikcija un intonācija, lasīšanas temps, spēja emocionāli aizraut klausītājus un grāmatas fragmenta izvēle.

Iespēju tikt uz skaļās lasīšanas sacensību nākamo kārtu nopelnīja: Una Pērkone, Alīna Maija Skaidrā, Annija Pilsnibure un Hugo Pakalns.

Alīna Maija Skaidrā lasīja izvēlēto fragmentu no Pamelas L. Treversas grāmatas “Mērija Popinsa”, Annija Pilsnibure iepazīstināja ar Džona Stīvensa darbu “Smaragda krāsas atlants”, Una Pērkone visiem priekšā lasīja Ērika Kestnera populāro darbu “Mazais cilvēks”, bet Hugo Pakalns – jautru epizodi no viņa tēta bērnības mīļākās grāmatas – Gerharda Holca – Baumerta “Alfona Trīcvaidziņa”.

Konkurence izvērtās patiesi sīva, visi bērni bija  pasākumam nopietni gatavojušies. Vissirsnīgākais paldies par ieguldīto darbu arī Martai Balterei, Elīzai Cepurītei, Grētai Lacbergai, Zanei Tarasai, Markusam Ciekurznim, Nikolasam Freimanim, Tomam Grabovskim, Ritvaram Melderim un Gustavam Veidemanim!

Paldies latviešu valodas skolotājām Antrai Alksnei, Regīnai Melzobai un Inesei Lipstokai, kuras bērniem palīdzēja sagatavoties konkursam!

Skolas skaļās lasīšanas sacensību uzvarētāji dosies uz konkursa nākamo kārtu Valkā, no kurienes vislabākie skaļie lasītāji brauks uz Nacionālajām skaļās lasīšanas finālsacensībām Rīgā, kur tiks izvēlēts lasīšanas čempions, kas uz gadu kļūs par Latvijas Nacionālās bibliotēkas bērnu direktoru. Vareni, vai ne?

Teksts: Baiba Vahere

Foto: Elīna Kubuliņa – Vilne