2024. gada 28. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Septembris bērnudārzā “Pīlādzītis”

 Ir atsācies klātienes mācību process. Pašu mazāko grupiņu bērni palēnām adaptējas jaunajā vidē un iepazīst bērnudārza ikdienas kārtību. Pārējās grupās  tiek plānots mācību darbs, ievērojot valstī noteiktos piesardzības pasākumus.

Jaunais mācību gads mums ir atnācis ar izmaiņām pedagogu sastāvā, īpaši tas sakāms par mūzikas skolotājām, kuras šajā gadā ir uzsākušas darba gaitas “Pīlādzītī” vai pieņēmušas izaicinājumu būt par pirmsskolas izglītības mūzikas skolotājām.  Tās ir Zane Roslova, Lāsma Serdāne un Laura Leimane, kuras ar lielu azartu iesaistās svētku plānošanā un organizēšanā.

 Pirmā debijā viņu kopdarbam bija 1.septembris – Zinību diena. Svētku pasākums notika iestādes pagalmā, katrai grupai bija ierādīta sava vieta atstatus no citām, laiks bija silts un lietus arī netraucēja. Svētki varēja notikt, to nosaukums bija –“Sēņotāji un blēņotājs”.  Pedagogi bērnus mudināja aizdomāties par ēdamām un indīgām sēnēm, kas atšķiras ar krāsām un formu. Viņas kopējā procesā iesaistīja arī sagatavošanas grupu bērnus, kuri skaitīja dzejoli un zīmēja sēnes, aktīvi iesaistoties diskusijā par zīmēto un piedzīvoto.

Pēc tam kopīgi mūzikas pavadībā veica dažādus vingrojumus un jautras deju kustības, tā izdancinot visu grupu bērnus. Tā  ar aktīvu izvingrošanos arī uzsākām Jauno mācību gadu, kas solās būt izaicinājumiem pilns gan bērniem, gan vecākiem, gan arī pašiem iestādes darbiniekiem.

Septembra mēnesis noslēdzās ar ievirzi jaunajā mēneša tēmā – bērni iepazinās ar dabas norisēm, vēroja un pētīja dārzā izaugušos augļus, dārzeņus un ogas. Ekskursijā uz mežu devās 12.grupa” Zilonēni” un 4.grupa “Mārītes”, lai iepazītos ar meža veltēm un mācītos atpazīt meža ogas, kokus un krūmus. Katra grupiņa gatavojās ražas svētkiem Miķeļdienai, kopīgi ar bērniem izdekorēja ar dažādām rudens lapām lietussargu, ko izmantot foto stūrītim svētku laikā. Tā interesanti un saistoši pagāja mēneša pēdējās nedēļas dienas, kad katrā grupā tika kaut kas cepts, putēja milti, skanēja jautras čalas un pa vidu virmoja kārdinošas smaržas, jo katrā grupiņā ar bērnu aktīvu darbību tapa svētku cienasts.   Karašiņu cepa 10.grupa “Rūķi”, savukārt 6.grupa ”Vāverēni” kopīgi pagatavoja plātsmaizi ar āboliem, drumstalām, 8.grupa”Ezēni” paši gatavoja ābolmaizītes ar kanēli , bet 9. grupa “Bitītes” un 12.grupa “Zilonēni” jauca mīklu un cepa kēksiņus. Aizraujoši gāja arī 14.grupai “Vardītes”,  kura cepa baltmaizi un 13. grupai “Lapsēni”, kas izpētīja mīklas sastāvu  kefīra kēksam, kuru kopīgi pagatavoja un nogaršoja.

Aktīvās darbības noslēgums bija  Miķeļdiena kā kulminācija, kas tika rīkota ārā, izmantojot iestādes celiņus un pagalmu. Ciemos ieradās Miķelis, kas steidzās ražu vākt,  jo tuvojās lietus mākoņi. Bērni devās palīgā, skaitot skaitāmpantu un kopīgi izejot rotaļu, lai pasargātos no lietus.

Bērni piedzīvoja ceļojumu pa Dārzeņu zemi, jo katrā stacijā sagaidīja kāds dārzenis, atbilstošā krāsā tērpts tēls, kas bija jāatpazīst un jānosauc, un aktīvā darbošanās uzņēma ātrumu. Violetā stacija – violetā kāposta ceļojums – bērni ar lielajām pannām vilka kāpostu kalnā. Baltā stacija – ziedkāposta jautrais brauciens ar ķerru. Zaļā pietura – kur ar dažādiem netradicionāliem mēriem mērīja gurķa garumu. Brūnā pietura, kur ar florbola nūju ripināja kartupeli līklocī starp konusiem. Oranžā ķirbja pietura – garšas stacija, kur bērni izgaršoja dažādus dārzeņus un ogas (ķirbis, burkāns, smiltsērkšķis, pīlādzis, kālis). Dzeltenā mīļošanas stacija – bija ar lakatiņu jāsamīļo dzeltenais kālītis, kas iekārts karājās ozola zaros. Melnā pietura – melnais rutks, kur mazie pīlādzēni zvejoja no ūdens ar tīkliņu rutkus. Bet izzinoša bija rozā redīsa pietura, kur tika uzdotas dažādas mīklas par dārzeņiem un ogām, tā tuvāk iepazīstot to izskatu un raksturīgās iezīmes. Īpaši aktīva izkustēšanās bija pie paša Miķeļa, kur bērni gāja jautrās kustību rotaļās ar  skanīgām dziesmām. Paši mazākie audzēkņi pārvarēja jautro šķēršļu joslu. Noslēgumā visi varēja fotografēties foto stūrītī pie krāšņajiem lietussargiem, kas izdaiļoti ar spilgtajām rudens lapām. Priecīgi, ar sārtiem vaigiem un nedaudz piekusuši visi atgriezās savu grupu telpās, lai cienātos ar pašgatavoto cienastu, kas visiem garšoja jo īpaši!

 

 Sagatavoja izglītības metodiķes Anda Dinga un Ilze Mūrmane