2024. gada 18. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Sajūtu izrāde “Piramīda”

Adventes laika būtība slēpjas aicinājumā uz brīdi apstāties un pārdomāt, kā mūsu dzīvē pietrūkst, lai justos laimīgi un tāpat arī cilvēki mums blakus. Smiltenes tehnikuma jaunieši, ieejot adventes laika noskaņās, devās eksperimentāli terapeitiskā ceļojumā uz savu emocionālo pieredzi. Oriģinālo ceļojumu piedāvāja sajūtu izrāde “Piramīda”.

Atnākot uz izrādi, neviens nepalika pasīva vērotāja lomā. Aktieri bija tikai mediji, kuri katram izrādes dalībniekam palīdzēja doties eksperimentālā dzirdes, taustes, ožas un garšas ceļojumā, kura mērķis – ikvienam noteikt savu “laimes līmeni”.

Izrādes filozofijas pamatā ir amerikāņu psihologa Abrama Maslova atziņa par cilvēka dzīvi kā tiekšanos apmierināt piecas pamatvajadzības – fizisko, drošības, mīlestības, atzinības un pašīstenošanās. Taču to iespējams izdarīt tikai mijiedarbībā ar apkārtējo fizisko un sociālo vidi. Tāpēc jaunieši minētajā ceļojumā, devās kopā ar skolasbiedru, kura identitāti noskaidroja tikai pēc izrādes… Pirms izrādes visiem tika aizklātas acis un uz ausīm uzliktas audio austiņas.

Izjūtas, apzinoties savas apslāpētās vajadzības bija visdažādākās… Sena atziņa vēsta: “Dievs mājo godīgā sirdī.” Lai izrādes laikā piedzīvotais un izjustais palīdz sakārtot domas un jūtas!

Smiltenes tehnikuma jaunieši izrādi noskatījās ar programmas “Latvijas skolas soma” atbalstu.

Teksts: Baiba Vahere, foto: Guntis Viļums