2024. gada 20. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Radošu izaugsmi rosinoša kultūras sezona

Smiltenes tehnikumā aizvadīta daudz ļoti īpašiem notikumiem bagāta kultūras sezona! Vispirms jau – vērienīgais, Latvijas simtgadei veltītais koncerts, pēc tam – emocionāli bagātie, mākslinieciski augstvērtīgie projekta “Latvijas skolas soma” pasākumi, kas jauniešiem pavēra iespēju redzēt daudzu Latvijā populāru mākslinieku sniegumu. Šogad skolā atkal notika Latvijas profesionāli izglītojošo mācību iestāžu lielākā kultūras pasākuma – “Radi, rādi, raidi!” Vidzemes kultūrvēsturiskā novada koncerts.

Kurzemes profesionāli izglītojošo skolu audzēkņu koncerts šogad notika Ventspilī, Latgales – Malnavā, bet Zemgales – Dobelē. “Visos novados redzējām ļoti labi sagatavotus priekšnesumus,” informē Valsts Izglītības satura centra Tālākizglītības un projekta nodaļas vecākā referente Kristīne Bulka. “Īpašs prieks par autordarbiem.

“Radi, rādi, raidi” pasākumu galvenais mērķis – rosināt jauniešus iesaistīties interešu pulciņos un celt minēto kolektīvu māksliniecisko līmeni. Jaunieši, gatavojoties pasākumiem “Radi, rādi, raidi”, labi apzinās, ka sasniegtais viņiem palīdzēs ceļā uz XII Latviešu Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem.

Dziesmu svētki nav tikai izklaide… Lai uz tiem tiktu, jāiegulda nopietns darbs. Tāpēc jauniešu priekšnesumus vērtēja profesionāla žūrija, kas pēc katra kultūrvēsturiskā novada pasākuma kolektīvu vadītājus informēja par to, kurās jomās jaunieši sevi parādīja ļoti labi un kurās vēl jāpiestrādā… Koru, vokālo, vokāli instrumentālo ansambļu, solistu, duetu, trio un kvartetu sniegumu vērtēja Mārtiņš Klišāns un Aldans Milzarājs, bet dejotāju priekšnesumus – Agris Daņiļevičs. Profesionāli izglītojošo skolu jaunieši tika vērtēti tikpat stingri kā vispārizglītojošo skolu audzēkņi.”

Apkopotie rezultāti apliecina, ka Smiltenes tehnikuma pašdarbības kolektīvu sniegumu augstu novērtējuši ne vien vietējie skatītāji, bet arī žūrija. Skolas vokāli instrumentālajam ansamblim “Bultas” (vadītājs – Guntars Mednis) – pirmā vieta Latvijā (42,25 punkti), jauniešu jauktajam korim (diriģente – Baiba Žēbina, koncertmeistare – Inga Strazdiņa) – trešā vieta (39,25 punkti), vokālajam ansamblim (vadītāja – Baiba Žēbina, koncertmeistare – Inga Strazdiņa) – sestā vieta (39 punkti). Tehnikuma deju kolektīvs “Amatnieki “ (vadītāja – Anda Kalniņa) ieguvis vienpadsmito labāko vērtējumu (39 punktus).

“Taču svarīgākie jau nav iegūtie punkti, bet dzirkstelīte jauniešu acīs, tas, lai viņi apmeklētu interešu pulciņus un uzstātos ar prieku, apzinoties, ka tā ir viņu pašizaugsme,” uzskata Kristīne Bulka. “Jau tagad redzams, ka XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu svētkos varēsim baudīt mākslinieciski augstvērtīgus priekšnesumus. Profesionālo skolu audzēkņi uzstāsies gan Mežaparkā, gan Daugavas stadionā. Kā vienmēr, būs arī īpaša svētku programma Vērmanes dārzā.”

Par jauniešu aktīvu piedalīšanos dažādos interešu pulciņos no sirds priecājas arī Smiltenes tehnikuma direktors Andris Miezītis. “Varam būt lepni, jo mūsu skolā patiešām ļoti daudzi jaunieši gan dzied, gan dejo un piedalās citos interešu pulciņos. Tas, ka viņi prot mūsu tautasdziesmas un dejas zināmā mērā arī veido pamatu viņu mīlestībai uz Latviju. Mēs esam maza, bet kultūrvēsturiskā mantojuma ziņā ļoti bagāta tauta. Panākumi sportā, tāpat arī kultūrā, stiprina un ceļ mūsu nacionālo pašapziņu. Tas ir ļoti svarīgi, ņemot vērā to, ka Eiropa pamazām iet pa kosmopolītisma ceļu.

Visskaistākais ir tas, ka jaunieši dzied un dejo no sirds. Neraugoties uz to, ka tas nemaz nav tik viegli. Īpaši tad, kad sākas profesionālās kvalifikācijas prakse. Tāpēc īpašs paldies gan visiem pulciņu vadītājiem, gan dziedošajiem un dejojošajiem jauniešiem! Vienmēr ar lielu sirsnību “Radi, rādi, raidi” pasākumos skatos arī uz Alsviķu teritoriālās struktūrvienības audzēkņu priekšnesumiem, kas allaž ir tik rūpīgi sagatavoti! Patiess prieks, ka arī viņi šajos svētkos var būt kopā ar mums visiem!”

Vairāk foto ŠEIT.

Teksts: Baiba Vahere, foto: Guntis Viļums