2024. gada 24. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Radošais seminārs Kultūras Kanona konkursa skolēniem – finālistiem

Smiltenes vidusskolas 12. klases skolnieces Monta Štorha, Alise Čukure un Marta Jakoviča, kuras Kultūras Kanona konkursa Vidzemes kārtā par pētījumu “Ar mākslu pret karu” ieguva pirmo vietu, šodien kopā ar citiem labāko darbu autoriem no visas Latvijas piedalījās radošajā seminārā Latvijas Nacionālā bibliotēka. Gūtas jaunas zināšanas, daudz ideju un radošo ieceru fināla uzdevumam.

Jauniešus uzrunāja Kultūras kanona konkursa kuratore Anda Laķe. Radoša un aizraujoša bija tikšanās ar karikatūristu Gati Šļūku, ar kuru tika pārrunāts, kā protestā atrast ironiju un humoru. Žurnālists, televīzijas raidījumu veidotājs un vadītājs Guntis Bojārs dalījās pieredzē par protestu ikdienišķajā – kā ieraudzīt un vistrāpīgāk runāt par neviennozīmīgo. Vērtīga un daudz atziņām bagāta bija arī satikšanās ar biedrības “Ascendum” valdes priekšsēdētāju Antoniju Skopu, kuras lekcijas temats: “Kā nepazaudēt balsi un tik sadzirdētam? “Prieka un drosmes vasara”, “Zaļgalvis”, “Satori”.”

Māksliniece Ieva Stalšene pievērsās neērtajām tēmām laikmetīgajā mākslā. Režisors, producents un scenārists Matīss Kaža ar jauniešiem stāstīja par jaunību un pretstāvi Latvijas kino. Savukārt teātra un kino režisore un dramaturģe Krista Burāne ar konkursa dalībniekiem dalījās zināšanās par pilsoniskās aktivitātes pārvēršanu mākslā.

Pasākuma laikā notika arī individuālais darbs ar mentoriem Ievu Stašeni, Matīsu Kažu un Kristu Burāni.

Kopā ar jauniešiem uz radošo semināru devās viņu darba konsultante – Smiltenes vidusskolas kultūras un mākslas skolotāja Ilva Dūmiņa.

Ikvienam interesentam, lai gūtu vispusīgāku ieskatu Kultūras Kanonā un Kultūras kanona konkursā skolēniem, vēl ir iespēja noklausīties Smiltenes vidusskolas skolnieču Noras Vīvuliņas un Kristiānas Kļaviņas veidoto podkāstu “Ar mākslu pret karu”. Raidierakstā uz sarunu aicinātas konkursa Vidzemes kārtas uzvarētājas Monta, Alise un Marta, kuras dalās konkursā gūtajās atziņās, kā arī min spilgtus protesta piemērus Kultūras kanonā iekļautajos un mūsdienu mākslas darbos.

Saite uz podkāstu: https://m.youtube.com/watch?v=TFmg50Tea7I

Teksts: Baiba Vahere

Foto: no personiskā arhīva