2024. gada 20. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Profesionālā izglītība ceļā uz ekselenci

31.oktobrī Rīgā, Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā Eiropas prasmju nedēļas ietvaros notika jauniešu forums “Profesionālā izglītība ceļā uz izcilību un ekselenci”. PIKC “Smiltenes tehnikums” jauniešiem dalība šajā pasākumā bija īpašs izaicinājums – viņi foruma dalībniekiem prezentēja Vidzemes kulināro mantojumu, vienlaikus iepazīstinot ar tehnikumu kā Eiropas kulinārā mantojuma tīkla biedru.

Uz jauniešu forumu devās 3.ēdināšanas pakalpojuma kursa audzēkņi Sabīne Kļukina un Rens Raijens Kreitūzis, kā arī – Jauniešu garantijas 2.restorānu pakalpojumu kursa audzēknes Annija Borodkina un Laura Solzemniece. Vairākumam jauniešu tā bija pirmā pieredze komunikācijā ar tik plašu publiku. Milzīgs izaicinājums bija arī klāt galdu 200 personām. Kopā ar Smiltenes tehnikuma audzēkņiem uz Rīgu devās Smiltenes tehnikuma direktors Andris Miezītis, tūrisma nodaļas vadītāja Ira Gaile un skolotāja Vineta Roskoša.

Pirms došanās uz Rīgu skolā notika nopietna gatavošanās. Acis un garšas kārpiņas kārdinošās uzkodas skolotāju Ineses Veidemanes, Vitas Auderes un Iras Gailes vadībā sarūpēja 2.ēdināšanas pakalpojumu kursa un Jauniešu garantijas konditoru kursa audzēkņi. Skolotāja Vineta Roskoša palīdzēja tikt pie pasākuma noskaņai atbilstoša galda noformējuma.

Draudzīgi pasniegtais mantojums

“Kopumā gāja labi un par to paldies visai mūsu draudzīgajai komandai,” saka Jauniešu garantijas programma 2. restorānu pakalpojumu kursa audzēkne Annija Borodkina. Viņas uzdevums pasākumā bija iepazīstināt foruma dalībniekus ar Vidzemei raksturīgajām uzkodām un kopā ar skolasbiedriem apkalpot viesus. Galdā tika celtas zirņu pikas ar kaņepju sviestu, mēlīšu salāti, biešu – kāpostu – burkānu salāti, Vidzemes pīrādziņi, dzērveņu cepumi, smilšu mīklas cepumi ar magonēm un kanēli, kā arī – rudzu rīvmaizes kūciņas ar vārīto sviesta krēmu.

Dalība vērienīgajā pasākumā Anniju nemulsināja, jo viņa jau ir bijusi viesmīle banketos ar vēl lielāku viesu skaitu. Drošības sajūtu devusi arī apziņa, ka kopā ar jauniešiem bija skolotājas. Mīļas, atsaucīgas, vienmēr gatavas palīdzēt.

Jauniete mācības Smiltenes tehnikumā apvieno ar darbu bārā “Pasēdnīca”, kur viņa ir viesmīle un bārmene. Annijai līdz šim lielākais izaicinājums bijis apkalpot A/S “Smiltenes piens” rīkotā banketa viesus. Pēc skolas beigšanas Annija vēlas strādāt Smiltenes tehnikumā un dalīties zināšanās ar jauniešiem, kuru nākotnes profesijā jāprot viesu apkalpošana.

Annija par lielāko ieguvumu no dalības jauniešu forumā uzskata iespēju iepazīties ar citu profesionāli izglītojošo skolu jauniešiem. Ēdināšanas pakalpojumu klāstā Latgales kulināro mantojumu forumā pārstāvēja Valsts SIA “Rīgas tūrisma un radošās industrijas tehnikums”, Kurzemes kulināro mantojumu – Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums, bet Zemgales kulināro mantojumu – PIKC “Ogres tehnikums”.

Ekselences pamats – vispusīgi izglītots jaunietis

“Ko es uzskatu par ekselenci profesionālajā izglītībā? – Vispirms jau man tā asociējas ar vispusīgi attīstītu jaunieti. Atvērtu visam jaunajam, komunikablu, drošu, spējīgu analizēt situāciju un izmantot teorētiskās zināšanas atbilstoši konkrētā uzņēmuma specifikai un prasībām,” atgriezies no foruma, savu viedokli pauž tehnikuma direktors Andris Miezītis.

“Tehnoloģijas visu laiku attīstās, tāpēc jābūt gataviem mācīties arī pēc skolas beigšanas. Forumā vairākkārt izskanēja tas, cik svarīgi jaunietim iedot dzīves skolu. Tā nenozīmē tikai profesiju, bet arī sirds izglītību un emocionālo inteliģenci.

Skolēniem mūsdienās ir tik daudz iespēju ceļot un papildināt zināšanas citās valstīs! Darba tirgū konkurētspējīgam speciālistam jāprot svešvalodas.

Priecājos, ka sabiedrībā mainās priekšstati par profesionālo izglītību. Agrāk vecāki, domājot par savu bērnu labklājību, viņus vairāk virzīja uz vispārējo izglītību. Ar domu, ka pēc tam sekos studijas augstskolā. Bet visi nekad nebūs docenti un profesori! Tajā pašā laikā – ja jaunietis pēc profesionāli izglītojošās skolas beigšanas vēlas turpināt mācības augstskolā, viņš to var droši darītJa nē – viņš 18 gados jau ir gatavs strādāt un pelnīt.“

Jādod iespējas augt visiem!

“Ekselence profesionālajā izglītībā nav gluži tas pats, kas ekselence vispārizglītojošās skolās. Tāpēc abu minēto skolu jauniešu vērtēšanā nevajadzētu par pamatkritēriju izmantot mācību olimpiāžu rezultātus,” uzskata Andris Miezītis. “Profesionālās izglītības iestādes galvenais uzdevums ir sagatavot tautsaimniecībā vajadzīgus vidējā un augstākā līmeņa speciālistus.

Tajā pašā laikā nevar aizmirst par to, ka katram cilvēkam ir savas virsotnes… Svarīgākais tomēr ir tas, lai ikviens, maksimāli izmantojot savus resursus, sasniegtu augstāko, ko viņš var sasniegt. Kādam tas varbūt nav trešais, bet otrais vai pirmais profesionālās kvalifikācijas līmenis, kā tas ir ar mūsu teritoriālās struktūrvienības Alsviķu audzēkņiem.

Jautājums – vai šādu audzēkņu īstā vieta ir ekselences centrs? Taču ir jābūt skolām, kas sagatavo arī pirmā un otrā kvalifikācijas līmeņa speciālistus!

Tāpat īsti neizprotu izglītības moduļu sistēmu. Cik ekonomiski izdevīga tā būs, ja, piemēram, 20 jaunieši apgūs vienu moduli un aizies projām, 10 apgūs vēl arī otru, bet visu mācību programmu, lai iegūtu 3.kvalifikācijas līmeni, būs gatavi apgūt tikai pieci jaunieši?

Ekselenta izglītība ir kā māja ar gruntīgiem pamatiem. Ja ir zināšanu pamati, tad nākamos stāvus var būvēt no zināšanu zelta. Ja pamati švaki, tad nākamo stāvu zelta sienas sagāzīs pamatus. 

Forumā ļoti vērtīga bija jauniešu tikšanās ar darba devējiem, viņu pieredzes stāsti un apliecinājums, ka profesionāli izglītojošo skolu audzēkņus darba tirgū ļoti gaida.

Vienīgi, manuprāt, pasākumā varēja būt vairāk vispārizglītojošo skolu astoto, devīto klašu audzēkņi, kuriem drīz vajadzēs izvēlēties – pēc pamatskolas iet uz vidusskolu vai profesionālās izglītības iestādi.

Ar lielu lepnumu skatījos uz tehnikuma jauniešu klāto galdu, kas prezentēja Vidzemes kulināro mantojumu. Tas bija kā mākslas darbs! Paldies visiem, kas piedalījās un atbalstīja mūsu jauniešus!”

Teksts: Baiba Vahere

Foto: Ira Gaile, Vanda Davidanova