2024. gada 25. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Prakse Vidusjūras piekrastē

Rūpējoties par to, lai jaunieši iespējami ātrāk iepazīstas ar darba vidi, Smiltenes tehnikuma audzēkņi jau otrā kursa laikā dodas uz praktiskajām mācībām uzņēmumos. Īpašs prieks par tiem jauniešiem, kuri pirmās prakses laikā uzdrošinās iziet ārpus sava komforta zonas un gatavi papildināt zināšanas ārzemēs. 2.ēdināšanas pakalpojuma kursa audzēkņi Dainis Rutuļs un Kristaps Grigulis ar “Erasmus+” projekta atbalstu devās praksē uz profesionālās izglītības iestādi “CIPFP Benicarlo” Vidusjūras piekrastē, Valensijas apgabalā Spānijā.

Smiltenes tehnikumam šī skola ir jauns sadarbības partneris, tāpēc jauniešus uz prakses vietu pavadīja tūrisma mācību programmu nodaļas skolotāja Vineta Roskoša.

Dainis un Kristaps “CIPFP Benicarlo” mācās un piedalās praktiskajās nodarbībās kopā ar jauniešiem, kas apgūst divgadīgo mācību programmu pavāra kvalifikācijas iegūšanai, kā arī strādā kopā ar jaunajiem ēdināšanas pakalpojumu speciālistiem un viesmīļiem, kuri minētās specialitātes apgūst padziļināti – pēc divgadīgās mācību programmas apgūšanas.

Mācības – daudzveidīgas un interesantas

“Mūsu audzēkņi tur jūtas ļoti gaidīti. Plānojot prakses laiku, rūpīgi pārdomāts, lai Dainis un Kristaps redzētu un apgūtu iespējami daudz. Jaunieši iemācīsies strādāt ar jaunām iekārtām un gatavot tādus ēdienus, kādus Latvijā pārsvarā gatavo tikai specializētos restorānos. Mācību process ir ļoti daudzveidīgs,” informē Vineta Roskoša. “Praktiskajās nodarbībās īpašu vērību pievērš, lai pilnveidotu prasmi strādāt komandā.

Puiši Spānijā lieliski nostiprinājuši angļu valodas zināšanas, kā arī – apguvuši spāņu sarunvalodas pamatus. Jaunieši praktiskajās nodarbībās iepazinušies ar Valensijas apgabalam raksturīgajiem ēdieniem un to pagatavošanu. “CIPFP Benicarlo”, tāpat kā Smiltenes tehnikumā, darbojas mācību restorāns, kuru apmeklē arī vietējie iedzīvotāji. Lai sagatavotu jauniešus darbam dažādos ēdināšanas pakalpojumu uzņēmumos, restorāna ēdienkartē katru nedēļu pārstāvēta citas tautas nacionālā virtuve.”

Viesmīlības “valoda”

Brīvajā tehnikuma jaunieši iepazīst vietējo reģionu, tā kultūru un tradīcijas. “Jau pirmajās dienās izmantojām iespēju iepazīt Vidusjūras piekrasti un pastaigāties arī par tādām vietām, kas nav tūrisma ceļvežos,” stāsta Vineta Roskoša. “Ja to nedara, tad par attiecīgo valsti rodas ļoti vienpusīgs priekšstats. Tās ainas, kuras redzējām, staigājot pa Vidusjūras piekrasti, ļoti atšķīrās no ainavām, kas pavērās, skatoties pa vilciena logu.”

Skolotāja Roskoša, viesojoties ārzemēs, īpaši novērtē sarunas ar vietējiem iedzīvotājiem. “Spāņi ir ļoti, ļoti atvērti. Daudzi no viņiem neprot runāt angliski, bet tik un tā viens otru sapratām. Viņu viesmīlība ir vārdos neaprakstāma. Ierodoties kādā valstī, vienmēr lūdzu vietējos cilvēkus arī ieteikt, kādas vietas viņu apvidū vajadzētu apskatīt. Tas paver iespēju iepazīt tuvāk gan attiecīgo valsti, gan tās cilvēkus.

Spānijas nozīmīgākais dabas resurss ir Vidusjūra. Sabiedrībā valda stereotips, ka dienvidos tūrisma piedāvājumi ir uz izķeršanu visu gadu, bet arī tur tiem ir sezonāls raksturs. Tāpēc jauki, ka mūsu jaunieši tur ieradās starpsezonā, kad var brīvi piekļūt arī tādām vietām, kuras karstākās tūrisma sezonas laikā ir pārpildītas.”

Teksts: Baiba Vahere