2024. gada 29. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Pirmās palīdzības sniedzēju sacensības

  1. gada 15. septembrī Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā 16 Latvijas skolu komandas, kas iepriekš sevi veiksmīgi apliecinājušas reģionālajās sacensībās, piedalījās biedrības “Latvijas Sarkanais Krusts” (LSK) organizētajās Republikāniskajās Pirmās palīdzības sniegšanas sacensībās, lai demonstrētu savas prasmes un iemaņas palīdzības sniegšanā nelaimes gadījumā nonākušajiem.

Sacensību laikā statisti ar grima un tēlojuma palīdzību inscenēja dažādas sadzīves situācijas, piem., autoavārija, pikniks, laupīšana, elektrotrauma, nelaimes gadījums  ar dzīvniekiem, piem., vilkiem, kazām, u.c. Izspēlētās situācijas iepriekš bija saskaņotas LR LM Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā.

Komandu sniegums tika novērtēts atbilstoši Ministru kabineta 14.08.2012. noteikumu Nr.557 ‘’Noteikumi par apmācību pirmās palīdzības sniegšanā’’ 12 stundu programmai un Veselības ministrijas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pirmās palīdzības sniegšanas pamatzināšanu apmācības programmas vadlīnijām (spēkā no 2017.gada 1.maija), pieredzējušu tiesnešu  vadībā.

No mūsu novada sacensībās piedalījās Smiltenes vidusskolas 8.b klases komanda: Alise Pupčenoka, Krista Lāce, Klinta Zvejniece, Dina Belmane, Inguss Bratčikovs, Ričards Bratčikovs.

Gribu paslavēt komandas drosmi un neatlaidību. Sacensībās pārsvarā piedalījās vidusskolas vecuma dalībnieki ar jau lielāku pieredzi, mūsējie bija vieni no jaunākajiem.

Republikas sacensībās bija 16 etapi, pārsvarā visur sarežģītas situācijas ar daudziem cietušajiem. Mūsu komanda nekur neapmulsa un nenobijās, protams, bija liels satraukums un, koncentrējoties uz galveno, gadījās šo to arī piemirst. Diemžēl pirmajā palīdzībā nav nesvarīgu lietu, un par it kā sīkumiem sacensībās tiek atņemti vērtīgi punkti.

Ceru, ka mūsu komandai būs vēlme turpināt apgūt iemaņas pirmās palīdzības sniegšanā un nākamreiz varēs jau cīnīties par godalgotām vietām.

Ginta Rudzīte,

pirmās palīdzības sniedzēju komandas trenere