2024. gada 25. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Pirmā vieta konkursā “Learn, Know, Do, Can, Show!”

Smiltenes tehnikuma 4.viesnīcu pakalpojumu kursa audzēkne Renāte Jermalajeva un 2.viesnīcu pakalpojumu kursa audzēkne Agnese Bevza 27.martā pārstāvēja Smiltenes tehnikumu starptautiskajā jauno profesionāļu konkursā “Learn, Know, Do, Can, Show”. Renāte Jermalajeva nominācijā “Viesu uzņemšanas dienests” izcīnīja pirmo vietu Latvijā. Agnesei Bevzai nominācijā – “Viesmīlība un saimnieciskais dienests” – atzinība. 

Konkurss notika Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā. Tajā bija pārstāvētas visas Baltijas valstis, kā arī Francija un Ukraina. Desmit dažādās nominācijās sacentās vairāk par 80 dažādu profesionāli izglītojošo skolu audzēkņiem.

“Vispirms pretendentiem vajadzēja izpildīt teorētisko testu,” stāsta skolotāja Vineta Roskoša, kura Renātei un Agnesei palīdzēja sagatavoties konkursam. “Pēc tam jaunieši, kuri sacentās nominācijā “Viesmīlība un saimnieciskais dienests”, demonstrēja dvieļu locīšanas prasmes, zināšanas par viesu numuriņu tīrīšanas aprīkojuma izvēli, numuriņu uzkopšanu un gultu klāšanu.”

 Lielākais izaicinājums? – Tas, ka nenobijos un piedalījos!

“Lielākais izaicinājums konkursā? – Tas, ka nenobijos un tajā piedalījos,” atzīst Agnese Bevza. “Tajā brīdī, kad kopā ar citiem pretendentiem atrados uz skatuves, pārņēma tāds gandarījums! Atzīšos, bija arī satraukums – īpaši brīdī, kad iegāju “viesnīcas numuriņā”, kuru vajadzēja uzkopt, bet tur priekšā sēdēja viesis un skatījās, kā strādāju… Skolā bijām mācījušies, ka numuriņus parasti uzkopj viesu prombūtnē… Taču kopumā konkurss bija laba pieredze, kas noteikti noderēs arī turpmāk.

Agnese uz Smiltenes tehnikumu atnākusi no Trikātas pamatskolas. ”Uz skolu bija atbraukusi skolotāja Maija Jančevska un vairāki Smiltenes tehnikuma jaunieši. Viņi tik interesanti stāstīja par tehnikumu, par viesnīcu pakalpojumu speciālista profesiju, kuru apgūstot, jau skolas laikā var tikt praksē uz ārzemēm… Apmeklēju Atvērto durvju dienu gan Smiltenes, gan Valmieras tehnikumā, bet Smiltenes tehnikumā jau no pirmās reizes jutos kā mājās. Visi skolotāji un audzēkņi bija tik atsaucīgi un pretimnākoši! Tas sniedza drošības sajūtu – arī tad, ja kaut ko nezināšu vai kaut kas nepaveiksies tā, kā iecerēts, man vienmēr būs blakus cilvēki, kuri atbalstīs un palīdzēs.

No visām skolas piedāvātajām profesijām manai būtībai vistuvākā šķita viesnīcu pakalpojumu speciālists, jo labprāt komunicēju ar visdažādākajiem cilvēkiem un man patīk aktīvs dzīvesveids.”

Agnese var viegli iedomāties sevi strādājam mazā viesnīcā, kurā viesnīcu pakalpojumu speciālistam jāprot visdažādākie darbi. Vasarā viņa ar “Erasmus+” projekta atbalstu dosies praksē uz viesnīcu Grieķiju. Agnesei tā būs jau otrā darba pieredze viņas izvēlētajā profesijā. Pagājušajā vasarā viņa strādāja “Liberty” Rīgā, kur jaunietei piedāvāja arī darbu skolas laikā, brīvdienās. “Pusgadu nostrādāju, bet šobrīd jūtu, ka vairāk jāpievēršas mācībām.”

Daudz iemācījāmies un tikpat daudz arī smējāmies!

“Nominācijā “Viesu uzņemšana” nākamie profesionāļi prezentēja prasmes komunikācijā ar klientu, vietu rezervēšanas grafika un datu analīzē, stāsta skolotāja Vineta Roskoša. “Jauniešiem vajadzēja prast ātri noteikt viesu numuriņu pieejamību un noslogojumu.

Šādiem konkursiem jau nekad nevar sagatavoties simtprocentīgi, jo tajos vienmēr pārbauda arī prasmi adekvāti reaģēt nestandarta situācijās,” atzīst skolotāja Vineta Roskoša. “Patiess prieks, ka Renāte un Agnese neapmulsa un godam izturēja visus pārbaudījumus!

Mūsdienās zelta vērtē ir katrs jaunietis, kurš vēlas piedalīties šādos konkursos, strādāt un mācīties arī brīvajā laikā…”

Renātei Jermalajevai, tāpat kā Agnesei Bevzai, visgrūtāk bijis pieņemt lēmumu par piedalīšanos konkursā. “Sapratu, ka tā ir liela atbildība, jo prezentēju ne vien savas zināšanas, bet pārstāvēju arī Smiltenes tehnikumu. Bija tā bail kaut ko nezināt un izgāzties! Taču brīdī, kad satikos ar citām pretendentēm, pārņēma miers. Jutāmies kā viena komanda, ir tik patīkami tālu no mājām satikt cilvēkus, ar kuriem saproties no pusvārdiem un kuri mācījušies visu to pašu, ko tu.

Visintensīvākā gatavošanās konkursam notika pēdējās divās nedēļās. Tās paskrēja nemanot. Abas ar Agnesi esam ļoti pateicīgas skolotājai Vinetai Roskošai, kura mums tiešām daudz palīdzēja!  Viņa tā prata iedrošināt censties vēl un vēl vairāk! Šajā laikā daudz iemācījāmies un tikpat daudz arī smējāmies.

Renātei jau aiz muguras arī profesionālās kvalifikācijas prakse “Strādāju savā dzimtajā Madonā. Vispirms kafejnīcā “Bura H”, pē tam – “Madonas viesnīcā”.”

Pēc tehnikuma beigšanas jauniete nolēmusi izmantot skolas piedāvāto iespēju – ar “Erasmus+” projektu atbalstu doties absolventu praksē uz ārzemēm.

Renāte iesaka ikvienam tehnikuma jaunietim piedalīties profesionālās meistarības konkursos un to darīt ar prieku. “Tad arī darbi ies no rokas!”

Brīvajā laikā Renāte dzied Smiltenes tehnikuma jauktajā korī. “Pēc trim mēnešiem jau izlaidums. Būs jau mazliet žēl šķirties. Esam draudzīgs kurss. Šajā skolā iejutos ļoti ātri. Lielā mērā arī tāpēc, ka šeit mācījās māsa, kura ir par mani gadu vecāka un tehnikumā apguva veterinārārsta asistenta profesiju.”

Teksts: Baiba Vahere

Foto: no jauniešu personiskā arhīva