2024. gada 20. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Pieredze ar 150 gadus “garu bārdu”

Kad notikusi nelaime, visbiežāk izšķirošās ir pirmās sekundes un minūtes, kurās oficiālo dienestu darbinieki parasti vēl tikai brauc… Tāpēc, neraugoties uz straujo tehnoloģiju attīstību, visā pasaulē aizvien vairāk aktualizē pirmo palīdzību, ko var sniegt cilvēks cilvēkam. Smiltenes tehnikumā šogad aktīvi darbojas brīvprātīgo ugunsdzēsēju sporta pulciņš. To vada nākamais automehāniķis Mārcis Trauliņš. Savā pieredzē ar jaunajiem entuziastiem regulāri dalās Valmieras rajona brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrības valdes priekšsēdētājs Egīls Kaužēns un Valmieras brīvprātīgo ugunsdzēsēju brigādes vadītājs Jānis Trauliņš. 

“Galvenais, par ko sabiedrība šobrīd satraucas visvairāk – cilvēki, pamanījuši nelaimi, nevis steidzas cietušajam palīgā, bet fotografē un filmē. Sak’: “Es ne par ko neatbildu! Par visu atbild attiecīgie dienesti!” Taču ar šādu sabiedrības attieksmi, gaidot palīdzību reizēm nomirst arī tie, kuri izdzīvotu, ja aculiecinieki palīdzētu,” savu viedokli pauž Egīls Kaužēns. “Tāpēc par savu misiju uzskatām: darīt visu iespējamo, lai rosinātu cilvēkus būt vienam pret otru atbildīgākiem. Patiesībā jau mūsu pieredze nav nekas jauns – tā ir ar vismaz 150 gadus vecu “bārdu”. Neraugoties uz straujo tehnoloģiju attīstību, brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrības visā pasaulē piedzīvo “renesansi”. Tām parasti ir liels valsts atbalsts, jo visi labi apzinās, ka nelaime nenāk brēkdama… Bēdīgi, ka Latvijai no visām Baltijas valstīm šai kustībai ir vismazākais valsts atbalsts. Ārzemēs brīvprātīgie nāk talkā arī lielajos masu pasākumos.”

“Brīvprātīgie ir mūsu spēks!”

Egīls Kaužēns jau skolas laikā aktīvi darbojies jauno ugunsdzēsēju pulciņā. Vairāk nekā 20 gadus nostrādājis Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, šo darbu apvienojot ar aktivitātēm brīvprātīgo ugunsdzēsēju kustībā. “Šobrīd Valmieras rajonā (ugunsdzēsēji teritoriālo dalījuma) aktīvi darbojas 13 ugunsdzēsēju komandas. Tas ir mūsu spēks. Kamēr Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vīri no Valmieras ierodas Vaidavā vai Trikātā, paiet 25 minūtes, bet ugunsdzēsībā parasti izšķirošās ir pirmās 15… Ko izdodas glābt pēc tam, tā jau ir laimes spēle. Tāpēc īpaši priecājamies par jauniešiem, kuri gatavi iesaistīties brīvprātīgo ugunsdzēsēju kustībā un vajadzības gadījumā doties cietušajiem palīgā, nevis vienaldzīgi noskatās un filmē.

Laukos, kur kaimiņi bieži pat zina cits cita mājas plānojumu, šāda palīdzība ir zelta vērtībā. Tāpat – kurš cits, ja ne vietējie, zina taisnākos ceļus uz ūdenstilpnēm?

Sākumā mazliet šaubījāmies, vai mūsdienu jauniešiem patiks disciplīna, bez kuras neiztikt, ja vēlies iesaistīties brīvprātīgo ugunsdzēsēju kustībā. Bet izrādās – viņiem nav iebildumu ne pret disciplīnu, ne arī pret formu…”

Prasmes, kuras noderēs vienmēr…

Valmieras rajona brīvprātīgo ugunsdzēsēju kustības priekšnieks Jānis Trauliņš brīvprātīgo ugunsdzēsēju kustībā iesaistījis arī abus dēlus. “Kad Mārcim tuvojās pusaudža gadi, sapratu – jāizdomā kaut kas, lai dēlu pāri plūstošo enerģiju ievirzītu “pareizajā gultnē”. Būt ugunsdzēsējam – tas ir īsts vīru darbs. Puikas uzreiz bija sajūsmā. Mārcis jau piedalījies arī jauno ugunsdzēsēju sacensībās Naukšēnos, bijis līdzi uz ugunsgrēkiem. Jaunākais dēls mācās 7.klasē. Puikām ir ārkārtīgi svarīgas aktivitātes, kurās iesaistāmies kopā.

Jaunieši, kuri darbojas ugunsdzēsēju sporta pulciņā, nākotnē noteikti būs ieguvēji. Šeit viņi trenē fizisko izturību, psiholoģisko noturību, prasmi saglabāt mieru arī ļoti smagos apstākļos. Tās visas ir dzīvē svarīgas prasmes, kas noder ikvienam.”

Ar tehniku uz “tu” jau no mazotnes

“Pirmais gads vienmēr ir grūtākais, bet mani tas nebaida,” par jauno pieredzi Smiltenes tehnikuma ugunsdzēsēju sporta pulciņa vadīšanā saka 1.autotransporta kursa audzēknis, vadītājs Mārcis Trauliņš. Pēc tehnikuma viņš plāno studēt augstskolā, izmācīties par autoelektriķi, taču jaunieša ikdienā vienmēr svarīga vieta būs ugunsdzēsēju kustībai. “Abas šīs jomas ir savstarpēji saistītas. Arī ugunsdzēsējiem ir svarīgas tehniskās zināšanas.”

Tehnika Mārci interesē jau no mazotnes. Tiklīdz ģimenei vajadzējis remontēt mašīnu, vienmēr bijis klāt arī viņš. Kad pienācis laiks izvēlēties profesiju un nākamo skolu, jaunietis ilgi nedomājot pieņēmis lēmumu nākt uz Smiltenes tehnikumu. “Lasīju internetā atsauksmes – šai skolai bija vislabākā reputācija. Savu izvēli ne mirkli nenožēloju – šeit ir zinoši skolotāji, interesantas stundas un daudz iespēju pilnveidot talantus dažādos interešu pulciņos.”

10.maijā Smiltenes tehnikuma brīvprātīgo ugunsdzēsēju pulciņa jaunieši dosies uz brīvprātīgo ugunsdzēsēju sacensībām Saldus tehnikumā.

Baiba Vahere

FOTO