2024. gada 28. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Pieminot Gaujienas ģimnāzijas skolotāja A.Dreijalta grupas cīņu par Latvijas neatkarību pēc II pasaules kara

14.maijā Trapenes pagasta Līzespastā, pie “Baložu” mājām, tika atklāta piemiņas plāksne Arsenija Dreijalta vadītajai partizānu grupai. Uz šo pasākumu tika uzaicināti arī Ojāra Vācieša Gaujienas pamatskolas pārstāvji.

Pasākums sākās ar svētbrīdi, kam sekoja uzrunas, patriotiskas dziesmas, atmiņu stāsti. Tika izšauta salūta zalve, godinot šo brīvības cīnītāju piemiņu. Pie atklātās piemiņas plāksnes gūla ziedi.

Arsenijs Dreijalts bija Gaujienas ģimnāzijas vēstures skolotājs, bet 1945. gadā kļuva par Gaujienas grupas nacionālo partizānu komandieri. Viņa partizānu grupas bunkurs atradās pie “Baložu” mājām. 1952. gada 8. decembrī A.Dreijalta grupa piedzīvoja kauju pret okupantu karaspēku, kur krita pats A.Dreijalts un trīs viņa biedri.

Arī mūsu skolas direktore I.Zariņa, bijušais skolotājs A.Puļļa, skolēni – B.Pilmane, R.Saharovs, T.Bukoveckis un R.Lukjanovičs nolika ziedus pie piemiņas plāksnes, kā arī iestādīja vienu no astoņiem ozoliņiem, kas simbolizē grupas astoņu gadu cīņu pret Latvijas okupantiem.

Ir izveidota piemiņas vieta, kas atgādinās mums par cilvēkiem, kas atdeva savas dzīvības cīņā par Latvijas neatkarību.

Vēstures skolotāja Līga Bukovska