2024. gada 28. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Pieminot 1949. gada 25.marta deportācijās cietušos

1949.gada 25. marta deportācijas, kurās vardarbīgi izsūtīja uz Krieviju vairāk nekā 90 000 Baltijas valstu iedzīvotāju, ir viena no mūsu vēstures tumšākajām lappusēm. Rakstīta ar tūkstošiem bērnu, sirmgalvju, jauniešu, sievu un vīru asarām un asinīm. Padomju varai tā bija aukstasinīgi izplānota operācija “Krasta banga”, bet mūsu tautā tā uz mūžīgiem laikiem atstāja neaprakstāmas sāpes. Un līdz ar katru zaudēto dzīvību – milzīgu tukšumu. To nevar un nedrīkst aizmirst.
Vēl jo vairāk tāpēc, ka tepat, salīdzinoši netālu, atkal sveša vara brutāli iebrukusi otras valsts teritorijā, kur tiek šauts uz civiliedzīvotājiem, šķeltas ģimenes, izsūtīti bērni un katru dienu iet bojā simtiem cilvēku, kuri cenšas nosargāt savu zemi.

Smiltenes vidusskolas skolēni šonedēļ audzināšanas stundās pārrunāja 1949. gada 25. marta traģiskos notikumus un,  ņemot vērā to, ka rīt ir brīvdiena un ne visi skolēni dzīvo Smiltenē, šodien kopā ar audzinātājām devās pieminēt deportācijās cietušos pie tēlnieka Induļa Rankas piemiņas akmens “Sašķeltā ģimene”.

Skolas bibliotēkā aplūkojama izsūtīto piemiņai veltīta grāmatu izstāde.

25.martā, plkst. 12.00 pie “Sašķeltās ģimenes” notiks piemiņas brīdis, kurā aicinām piedalīties arī Smiltenes vidusskolas skolēnus un viņu ģimenes.