2024. gada 29. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Par izvēlēm, mārketingu, uzņēmējdarbību un citādu pieredzi

Patiess prieks, ka, neraugoties uz pandēmiju, Smiltenes vidusskolai Izaugsmes nedēļā izdevies virtuāli piedāvāt skolēniem tik daudz pieredzes bagātu un vērtīgu izaugsmes stāstu!

10.februārī ar skolēniem vēl vienā – jau mazliet izvērstākā sarunā tikās izaugsmes trenere Ieva Elvīra Garjāne un Henriks Johansons (Novēģija).

Smiltenes Centra vidusskolas (tagad – Smiltenes vidusskola) absolvente, Latvijas Kultūras akadēmijas studente Gerda Ance Rieksta sarunājās ar jauniešiem par personīgo izaugsmi, motivāciju un tās lomu ceļā uz panākumiem. Gerda vienlaikus ar studijām strādā arī studentu vasaras programmā “Southwestern Advantage”, kas piedāvā jauniešiem iespēju vasarā strādāt ASV.  Iesaistoties šajā programmā, Gerda ieguvusi pieredzi komandas veidošanā, attīstījusi komunikācijas prasmes un uzzinājusi, kā izvirzīt un īstenot mērķus.

Apzinoties, ka šajā laikā daudziem grūti atrast motivāciju nākotnes plānošanai, Gerda sarunas laikā dalījās ar padomiem, kā izveidot paradumus, ar kuru palīdzību Covid 19 laikā nepazaudēt motivāciju un virzīties pretim saviem mērķiem.

Pusaudžiem ne vienmēr ir viegli runāt par attiecībām. Tāpēc aicinājām ciemos “Papardes zieds” pārstāvjus.

5.un 6.klašu skolēni laboratorium.lv nodarbībā meklēja zinātnes un mākslas krustpunktus, uzzināja, kā ar zinātnes palīdzību var radīt kino efektus.

Profesijas izvēlē var palīdzēt arī brīvā laika aktivitātes

Tikpat nozīmīga un informācijas bagāta skolēniem bija arī tikšanās ar Ditu Kantori par sabiedriskajām attiecībām un mārketingu. Lektore studējusi Rīgas Stradiņa universitātē starptautisko mārketingu un reklāmu, aktīvi darbojusies studējošo jauniešu pašpārvaldē. Sarunā ar Smiltenes vidusskolas skolēniem Dita Kantore dalījās pieredzē, kas gūta, strādājot liela uzņēmuma komunikācijas daļā, palīdzot īstenot visdažādākās idejas uzņēmuma darbinieku un klientu iepriecināšanai. Šobrīd Dita Kantore strādā projektā “Skola 2030”, kur izstrādā dažādus atbalsta rīkus. Brīvajā laikā viņa dzied Saulkrastu korī “ANIMA”. Dita rūpējas par kora publiskā tēla veidošanu, organizē aktivitātes, kas saistītas ar komunikāciju un reklāmu sociālajos tīklos, kā arī meklē sponsorus dārgu projektu īstenošanai.

Skolēniem Dita Kantore ieteica būt aktīviem, izmantot visas skolas piedāvātās brīvā laika pavadīšanas iespējas, iesaistīties dažādās sabiedriskajās aktivitātēs. “Arī tas bieži atvieglo nākotnes profesijas izvēli, palīdzot saprast to, kuras jomas interesē vairāk.  Ja īsti nezināt, ko gribat mācīties tālāk, pajautājiet sev, ko pilnīgi noteikti nevēlaties studēt. Izvēle jau kļūst vieglāka, kad saprasts, vai piemērotākas būs eksaktās vai humanitārās zinātnes,” atzīst Dita Kantore. “Ja ieraudzīsiet kaut vismazāko lietu, kas interesē, tad noteikti spēsiet arī izdomāt, ko darīt tālāk.”

Kā tas ir – būt uzņēmējam?

Kā sākt savu biznesu un gūt tajā panākumus? Kur meklēt atbalstu? Kā izvērtēt, vai iesāktais projekts būs rentabls? – Atbildes uz šiem un citiem būtiskiem, ar uzņēmējdarbību saistītiem jautājumiem skolēni meklēja un atrada, virtuāli tiekoties ar Smiltenes vidusskolas skolotāju un uzņēmēju Mārtiņu Bērziņu, ilggadējo a/s “Smiltenes Piens” vadītāju Gitu Mūrnieci un Smiltenes novada domes speciālisti Litu Kalniņu. Uzņēmēji stāstīja par savu darba ikdienu, lielākajiem izaicinājumiem un grūtībām. Dalījās pieredzē, kur viņi smeļas jaunas idejas, kā tās var meklēt jaunie uzņēmēji, iepazīstināja ar būtiskākajiem darbiem, kas jāpaveic ceļā no ieceres līdz pelnošam produktam. Uzsverot, ka tikpat svarīgs kā idejas oriģinalitāte ir arī preces pieprasījums tirgū. Uzņēmēji iedrošināja jauniešus būt neatlaidīgiem, izstrādāt rīcības plānus, apzināt, cik lielas investīcijas nepieciešamas konkrētās ieceres īstenošanai, aprēķināt potenciālos ieņēmumus un izdevumus, paredzot neveiksmes un riskus. Stāstīja, cik svarīgi degt par savu ideju un nepadoties mazāko grūtību priekšā. Jo tālāk vienmēr tiek tie, kas spēj analizēt kļūdas un mēģina, kamēr sanāk.

Daudzu uzņēmēju pieredze apliecina, ka veiksmīgs laiks biznesa uzsākšanai var būt arī tad, kad valsts piedzīvo ekonomisko krīzi. Lita Kalniņa pastāstīja par Smiltenes novada pašvaldības konkursu jaunajiem uzņēmējiem, kā arī par citām iespējām saņemt dažāda veida atbalstu uzņēmējdarbības uzsākšanai, rosinot jauniešus apmeklēt kursus, kuros pieredzes bagāti uzņēmēji dalās savā pieredzē.

Uzņēmēji jauniešus informēja par uzņēmējdarbības lielākajiem riskiem, stāstīja par to, kā izveidot labu komandu, un pastāstīja, kas viņiem savā darbā  sagādā gandarījumu. Visi bija vienisprātis, ka vislielāko prieku sagādā apziņa, ka viņu piedāvātais produkts, pakalpojums kādam ir vajadzīgs un atvieglo dzīvi. Protams, ir arī materiālais gandarījums, kas dod patīkamu brīvības sajūtu, un prieks, ka vari cilvēkiem nodrošināt darba vietas, sniegt ieguldījumu Latvijas, savas dzimtās pilsētas izaugsmē. Uzņēmēji rosināja jauniešus mācīties. Jā, tehnoloģijas nepārtraukti mainās un iespējams, ka dzīvē kaut kas no skolā mācītā tiešām nebūs vajadzīgs. Taču mācīšanās attīsta domāšanu, palīdz nostiprināt mērķtiecību un atbildības sajūtu, kas svarīga ikvienā profesijā. Sākot uzņēmējdarbību, bieži jābūt gataviem strādāt bez brīvdienām. Arī tad, kad to gribas vismazāk… Tieši tāpat kā reizēm negribas mācīties…

Pēc pieredzes uz Ķīnu

Smiltenes vidusskolas absolvente, Biznesa augstskolas “Turība” studente Elīza Bunga skolēniem stāstīja par laiku, ko viņa pavadījusi Ķīnā kā angļu valodas skolotāja un auklīte kādā ķīniešu ģimenē. Tagad Elīza studē pasākumu producēšanu un organizēšanu, bet pēc vidusskolas īsti nezinājusi, ko vēlas darīt tālāk. Sākumā īsu brīdi pastrādājusi sporta preču veikalā Rīgā, bet pēc tam atsaukusies uz piedāvājumu – mācīt angļu valodu kādam ķīniešu puisēnam. Ķīnā Elīza guva jaunu darba pieredzi internacionālā vidē, iepazinās ar ķīniešu kultūru, tradīcijām un virtuvi, labi apguva ķīniešu valodu (pirmās zināšanas ķīniešu valodā viņa ieguva jau Smiltenes vidusskolā), iepazinās ar jauniešiem no dažādām pasaules valstīm un apzinājās savus resursus. “Tā pa īstam to var izdarīt tikai tad, kad izej ārpus komforta zonas, esi jaunā vidē, blakus nav draugu vai tuvinieku un ar visu jātiek galā pašas spēkiem,” atzīst Elīza. Dēļ Covid 19 viņai plānoto četru mēnešu vietā nācās palikt Ķīnā uz pusi ilgāk. Šajā laikā viņa cītīgi mācīja mazajam ķīniešu zēnam angļu valodu, abi kopā spēlējās, dziedāja un dejoja. Kad pienāca laiks doties mājās, zēns iekāpa Elīzas koferī un teica, ka brauks līdzi… Kad beigsies pandēmija, viņi noteikti atkal satiksies, jo ne laiks, ne attālums nav šķērslis patiesai draudzībai…

Teksts: Baiba Vahere

Foto: no personīgā arhīva