2024. gada 28. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Par izciliem panākumiem mācībās – “Carnival Youth” koncerts

Maijā, kad mācību gads strauji tuvojas noslēgumam, Smiltenes vidusskolā uz kopīgu pasākumu aicina tos skolēnus, viņu vecākus un skolotājus, kuri pelnījuši īpašu paldies. Skolas audzēkņi šogad ar labiem panākumiem piedalījušies piecpadsmit valsts mācību olimpiādēs, četrās reģionālajās mācību priekšmetu olimpiādēs un konkursos, kā arī – deviņpadsmit novada mācību olimpiādēs un konkursos. Ieguldīts liels darbs. Skola un novads izcili pārstāvēti visas Latvijas mērogā.

Skolēnu panākumus mācību olimpiādēs, zinātniski pētniecisko darbu izstrādē, pašpārvaldes un līdzpārvaldes paveikto vērtē, nosakot skolu reitingus.
Patiess prieks, ka visās klašu grupās iegūts tik daudz godalgotu vietu:

1.– 4. klašu grupā – 35 skolēniem,

5.-9. klašu grupā – 63,

10.-12. klašu grupā – 41.

“Šodien, kad vienuviet sapulcējušies skolēni, viņu vecāki un skolotāji, ir liels prieks un gandarījums par paveikto un arī par mūsu visu kopīgajām vērtībām, kas veido skolas īpašo auru un devumu Smiltenei, visai sabiedrībai,” klātesošos pasākumā “Zināšanas – tas ir prieks!” uzrunāja Smiltenes vidusskolas direktore Ilze Vergina. “Latvijā ir aptuveni 1000 skolu. Katra – ar savām tradīcijām un veiksmes stāstu. Mēs daudz runājam par reitingiem. Bet tikpat svarīgi kā skolēnu mācību rezultāti ir arī tas, ar kādām izjūtām viņi nāk uz skolu. Sasniegumi vienmēr ir komandas darbs. Paldies visiem, kuri šos skolēnus atbalstīja, iedrošināja un varbūt arī kādā brīdī palīdzēja tikt pāri “nevaru”, “negribu”, “ja nu man nepaveicas”. Paldies arī visiem, kas mēģināja, bet viņiem līdz godalgotajām vietām vēl mazliet jāpacenšas. Augsti sasniegumi tāpat vien nerodas. Kādam tie nāk vieglāk, citam jāiegulda lielāks darbs. Tāpēc svarīgi, lai skolēnam blakus ir mīloša, atbalstoša ģimene un skolotājs, kurš pamana viņa acīs dzirkstelīti un palīdz to nosargāt. Tikpat būtiski, ka spējam priecāties cits par cita panākumiem.”

Katrai idejai – savs kapteinis

Pateicībā par šajā mācību gadā sasniegto, skolēniem, viņu vecākiem un skolotājiem pirmoreiz Smiltenē koncertēja grupa “Carnival Youth”, kas ar saviem panākumiem apliecinājusi – nav svarīgi, no cik lielas valsts vai pilsētas tu nāc, bet gan tas, ko spēj paveikt.
“Carnival Youth” mūziķi – Roberts Vanags, Emīls un Edgars Kauperi -klātesošajiem pastāstīja par savu ceļu līdz pirmajiem mūzikas albumiem, kā arī dalījās veiksmes stāstā, kam atslēgas vārdi ir iecietība un savstarpēja sapratne. ”Piekrītam Vinstonam Čērčilam: “Demokrātija ir slikta pārvaldes forma, bet nekas labāks nav izgudrots.”
Mums grupā nav īpašas pienākumu dalīšanas. Katrai idejai ir savs kapteinis, bet cīņas par varu gan nav. Drīzāk cenšamies viens otru pabīdīt uz priekšu. Tas, ko esam paveikuši, nācis lēni un pakāpeniski. Soli pa solim… Visiem kopā. Nu jau vairākus gadus tiekamies gandrīz katru dienu, tāpēc esam viens otru tik ļoti iepazinuši, ka jūtamies kā brāļi.
Kā pie mums atnāk jaunas dziesmas? – Visbiežāk tad, kad izdevies uz kādu laiku izrauties no ikdienas rutīnas. Braucam uz dažādām radošajām nometnēm. Tiklīdz kādam rodas jauna ideja, viņš tajā dalās ar pārējiem. Kopā apspriežam.”
Vasarā grupai “Carnival Youth” iznāks ceturtais albums. Mūziķi ne vien aktīvi nododas radošām iecerēm, bet apmeklē dažādus digitālā mārketinga kursus un iesaistās menedžmenta darbā. “Mūsdienās bez tā neiztikt.”
Roberts Vanags, Emīls un Edgars Kauperi šobrīd, kad visapkārt ir tik daudz dezinformācijas, iesaka jauniešiem uzticēties savai sirdsbalsij, būt neatlaidīgiem un piepildīt savus sapņus. “Tas nekas, ja iecerētais nesanāk uzreiz! Šādos brīžos nevajag klausīties, ko saka citi. Piemēram: “Tev piemērotāks ir tas vai tas!” Lai kā arī būtu – mēģiniet vēlreiz un gan sanāks! Mētāšanās tikai radīs “putru galvā”. Mums paveicās, jo bija vecāku atbalsts. Taču tas nenozīmē, ka mūzikā vienmēr viss ir tik viegli un skaisti, kā izskatās.
Grupas mūziķi, viesojoties Smiltenē, dalījās arī spilgtajos iespaidos par pagājušā gada pavasara uzstāšanos Kannās, kur starptautiskā festivāla programmā “Kannu klasika” pasaules pirmizrādi piedzīvoja režisora Rolanda Kalniņa filma “Četri balti krekli”. Filmas režisoru Rolandu Kalniņu un operatoru Miku Zvirbuli, tērpušies baltos kreklos, sveica četri “Carnival Youth” puiši ar dziesmu par četriem baltiem krekliem un sirdsapziņām.
Šī dziesma ar lielām klausītāju ovācijām izskanēja arī Smiltenes vidusskolā.
“Carnival Youth” mūziķi neslēpa – arī viņiem skolas laikā bijuši brīži, kad vairāk gribējies būt kopā ar draugiem futbola laukumā, nevis spēlēt klavieres un mācīties. “Taču toreiz iegūtās zināšanas mums tagad palīdz darīt lielas un skaistas lietas, piepildīt sapņus. Neļaujiet nevienam sevi apmānīt! Mācīties ir stilīgi!”
No brīža, kad Edgars, Emīls un Roberts sāka muzicēt un rakstīt dziesmas, pagājuši astoņi gadi. Šajā laikā nevienam no viņiem nav bijusi vēlēšanās mest plinti krūmos un pievērsties kam citam. “Gluži pretēji – ar katru brīdi aizvien vairāk apzināmies, cik mūzikas rakstīšanas process ir aizraujošs un interesants. Mūziķa profesija ir skaistākā pasaulē! Tā atver tik daudzas durvis!  Astoņos grupas pastāvēšanas gados esam uzstājušies vairāk nekā 30 valstīs. Jaunāko albumu ierakstījām Brazīlijā. Mūzikas pasaule ir tik liela un skaista!”

Teksts: Baiba Vahere