2024. gada 28. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Noskaidrots Valkas un Smiltenes novada skaļās lasīšanas čempions

       6. maijā Valkas pagasta Saieta namā “Lugažu muiža” notika “Nacionālās Skaļās lasīšanas sacensību” 2. kārta. Tajā par vietu finālā un lasīšanas čempiona titulu sacentās 8 Valkas un Smiltenes novada skolu 5. klašu skolēni.

      Kurš no konkursantiem rudenī dosies uz sacensību finālu Rīgā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, noteica Valkas bibliotēkas īpaši izraudzīta žūrija trīs cilvēku sastāvā. Lai vērtējums būtu objektīvs, žūriju veidoja dažādu profesiju/jomu pārstāvji – literatūrzinātniece, latviešu valodas un literatūras skolotāja, skatuves mākslas lietpratēja – pieredzējusi dziedātāja un pagastu pārvaldes vadītājs. Par Valkas un Smiltenes novada skaļās lasīšanas čempionu kļuva Dāvja Ozoliņa Apes pamatskolas 5. klases skolēns Jānis Kozuliņš, kurš lasīja fragmentu no Dzintara Tilaka grāmatas “Šausmiņa”. Jānis izvēlējās lasīt “Šausmiņu”, jo grāmatas galvenajai varonei Šarlotei Ausmai tāpat kā Jānim patīk braukt ar mopēdu un darīt citas aizraujošas puišu lietas.

      Valkas bibliotēkas aicinājumam piedalīties konkursa 1. kārtā atsaucās pavisam sešas skolas – Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzija, Raunas pamatskolas Drustu struktūrvienība, Grundzāles, Dāvja Ozoliņa Apes, Palsmanes un Blomes pamatskolas. Bibliotēka, sadarbojoties ar skolu bibliotekāriem un klašu skolotājiem, veica sagatavošanās darbus – skolēni tika informēti par sacensību ideju, mērķi, noteikumiem un būtiskāko, kas jāņem vērā gatavojoties pasākumam. Konkursa pirmā kārta notika skolās, un tās mērķis bija no katras piektās klases noteikt vienu labāko skaļo lasītāju.

     Nacionālās Skaļās lasīšanas sacensības Latvijas Nacionālā bibliotēka, sadarbojoties ar Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras padomi, rīko kopš 2017.gada. Pasākuma mērķis ir pilnveidot bērnu prasmes izvēlēties piemērotu un saistošu literatūru, sekmēt interesi par lasīšanu un grāmatām, saliedēt bērnus kopīgām lasīšanas aktivitātēm, kā arī veicināt lasītprieku.

Informāciju sagatavoja:

Skolotāja Sarmīte Apine