2024. gada 24. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

“No dīvāna kosmosā neaizlidosi!”

Tikpat spraigi un aizraujoši kā Izaugsme nedēļas pirmā diena aizritējusi arī otrā. Ar Smiltenes vidusskolas skolēniem virtuāli tikās un savā pieredzē dalījās grupas “Auļi” mūziķis, skaņu inženieris un studijas “Lauska” vadītājs Kaspars Bārbals, ainavu arhitekts, velosipēda – amfībijas izgudrotājs, dizainers un veloceļotājs Aigars Lauzis. Daudz radošām idejām bagātas un rosinošas bija arī tikšanās ar skolotāju – karjeras konsultanti Lauru Popi un skolas absolventu Reini Verginu, kurš Latvijas Universitātē, maģistrantūrā studē psiholoģiju. Skolēniem elpu aizraujošas aktivitātes sagatavojusi arī Smiltenes vidusskolas skolotāju komanda.

Šobrīd vairs nav tie laiki, kad domas par izaugsmi un karjeras izvēli var atlikt uz 9. vai 12.klases beigām. Patiesībā katrs pamatskolā paveiktais darbs, iesaistīšanās dažādos projektos un aktivitātēs ir ieguldījums nākotnē. “No dīvāna kosmosā neaizlidosi,” jauniešiem teica karjeras konsultante Laura Pope, rosinot skolēnus jau šodien būt aktīviem, neatlaidīgiem un ceļā uz savu ieceru realizēšanu droši prasīt padomu vecākiem, skolotājiem, pulciņu vadītājiem, izaugsmes treneriem, ikvienam, kurš par viņus interesējošo sfēru zina vairāk.

Ko darīt, kad negribas darīt  neko? Kā atrast motivāciju, ja tās trūkst? – Uz šiem jautājumiem skolēni meklēja atbildes virtuālajā nodarbībā kopā ar Smiltenes Centra vidusskolas (tagad – Smiltenes vidusskola) absolventu Reini Verginu, kurš ieteica vispirms pieņemt savas emocijas un ieklausīties sevī. Iespējams, iemesls, kāpēc pietrūkst spēka, meklējams nogurumā, tajā, ka par maz laika veltīts fiziskām aktivitātēm svaigā gaisā, toties – gandrīz visa diena aizvadīta pie datora, haotiski ķeroties pie viena darba, tad otra vai arī daudz laika pagājis, “dzīvojoties” viedierīcēs, reizēm – uz atpūtas un miega rēķina. “Varbūt mobilizēties lielāka apjoma darbam vieglāk, ja to sadala mazākos? Izbaudiet gandarījumu un apbalvojiet sevi par to, ko jau izdevies paveikt ceļā uz iecerēto! Cilvēkam vienlīdz būtiska gan ārējā, gan iekšējā motivācija. Tad, ja atrasts iemesls, kāpēc man patīk tas, ko daru, kādēļ to vēlos paveikt, parādās arī iekšējie resursi ieceres īstenošanai. Galvenais – neļaujiet sevi bremzēt bailēm! Daudzi augstas raudzes profesionāļi līdz meistarības sasniegšanai mēģinājuši vienu un to pašu darīt desmit, divdesmit un vairāk reižu…”

Par dūdām, skaņu inženieriju un “Senču balsīm”

Mūziķi Kasparu Bārbalu daudzi jaunieši atceras kā folkmetāla grupas “Skyforger” dalībnieku. Smiltenes vidusskolas jauniešiem viņš pastāstīja par to, kā izveidota skaņu studija “Lauska”, kuras mūsdienīgais aprīkojums ļauj veikt skaņas ierakstus un apstrādi atbilstoši augstākajiem standartiem. Studijā notiek POP/ROCK grupu ieraksti, tiek veidotas reklāmas un strādāts ar filmu mūziku. Kaspara Bārbala komponētās dziesmas skan filmā “Baltu ciltis” un viņa mūzika skan arī filmā “Nameja gredzens”.

Mūziķis iepazīstināja skolēnus ar jaunākajām tendencēm un tehnoloģijām skaņu inženierijā.

Kaspars jau no agras jaunības ļoti interesē dūdu spēle. Viņš sarakstījis arī grāmatu “Dūdu spēles pašmācība”.

Kā izveidojās grupa “Auļi”? Laika gaitā mūziķis saticis domubiedrus, kuriem arī patīk muzicēt, spēlēt dūdas un bungas. Bez ambīcijām ar to pelnīt. Kā jau tas šādos gadījumos notiek – ja kaut ko dara ar patiesu prieku un aizrautību, tas iedvesmo arī pārējos. Arī Kasparu Bārbalu un viņa domubiedrus pamanīja. Uzaicināja piedalīties koncertos. Tas deva drosmi ķerties pie savu piedāvājumu veidošanas.

Mūziķis un producents virtuālās tikšanās laikā ar skolēniem dalījās pieredzē, kā soli pa solim tika realizēts viens no grupas “Auļi” veiksmīgākajiem starptautiskajiem projektiem – albums “Senču balsis”, kas 2020. gadā ieguva “Zelta mikrofona” balvu kā labākais “Tautas vai pasaules mūzikas albums”.

Kaspars Bārbals ir pārliecināts – var realizēt arī vispārdrošākās idejas, ja tām tici un esi gatavs darīt visu iespējamo, lai iecerēto piepildītu.

“Senču balsīs” kopā ar dziedātāju Edgaru Liporu no vīru kopās “Vilki” muzicē rīkles dziedātājs no Mongolijas, joikotājs no Norvēģijas, jodelētājs no Austrijas.

Lai īstenotu grandiozo ideju, mūziķis un producents pētīja senās pasaules dziedāšanas tradīcijas, izstrādāja finanšu plānu, brauca tikties ar dažādu valstu mūziķiem, organizēja filmēšanu un oriģinālu reklāmas kampaņu.

No Londonas uz Zeltiņiem caur Tokiju

Smiltenes ģimnāzijas (tagad – Smiltenes vidusskola) absolventa Aigara Lauža pieredzes stāsts ir romāna cienīgs. Latvijas Lauksaimniecības universitātē ieguvis ainavu arhitekta izglītību, viņš kādu laiku strādāja Vides projektu studijā. Pēc tam devās studēt urbāno dizainu maģistrantūrā uz Londonu. Saskaņā ar viņa dziļāko pārliecību, izaugot Eiropas nostūrī, par cilvēku ar globāla mēroga domāšanu var kļūt tikai un vienīgi apceļojot pasauli, redzot, kā dzīvo un strādā cilvēki citās valstīs.  Aigarā jau no agras jaunības mājojis Sprīdīša gars, vēlme mainīt pasauli, ienest tajā ko jaunu un palīdzēt planētai.

Nonākot Anglijā, milzīgs bijis viņa gandarījums, sadarbojoties ar ievērojamo amerikāņu ainavu arhitekti Martu Švarcu, kuras paveikto no sirds apbrīnojis, klausoties lekcijas Latvijas Lauksaimniecības universitātē.  “Strādāju 90 stundas nedēļā, projektēju mākslīgās salas Indonēzijā, eksperimentēja ar formām, piedalījās dažādos konkursos, gūstot unikālu pieredzi.” Personību, kuru dzīves telpas projektēšanā piedalījies Aigars, saraksts apjoma ziņā krietni pārsniegtu šo rakstu.  Starp tiem ir arī Saūda Arābijas princis un daudzi, daudzi citi ievērojami ļaudis.

Londonā smiltenietis pusgadu klausījies kursu, kurā apguvis pasaulē pazīstamākās filozofiskās skolas, lai tur gūtās atziņas izmantotu turpmākajā dzīvē un radošajos projektos.

Pēc sešiem darba gadiem Londonā, Aigars uzkāpa uz velosipēda un devās ceļojumā uz Tokiju, nobraucot 31 000 kilometru. Ceļojums ar darba pieturām Stambulā, Dubaijā, Singapūrā un Šanhajā, iesaistoties dažāda mēroga dizaina projektos, ilga četrus gadus. Šajā laikā viņš smalki iepazinās ar jūras arhitektūru, iemācījās spēlēt bungas, meklēja idejas laivām, sāka interesēties par kuģu būvēšanu un visdažādāko veidu ceļošanu, aizrāvās ar filmēšanu, kāpa Himalajos, kopā ar ļaudīm no kādas vegānu kopienas stādīja kokus, priecājās par japāņu arhitektūru un dārziem.

Aigars Lauzis dalījās ar skolēniem savā piedzīvojumiem bagātajā ceļojumu pieredzē, pastāstīja, kā var ceļot ar minimāliem ieguldījumiem un pasaulē redzēto pārvērst starptautiska mēroga projektos un idejās, pēc kurām jau šobrīd ir ļoti liels pieprasījums.

Atgriezies savā senču mājā Zeltiņos, Aigars izveidojis radošu studiju, kurā top unikāli produkti, tostarp veloamfībija Z-Triton, kas radījusi plašu mediju interesi visā pasaulē. Transportlīdzekli, kas vienā braucamrīkā apvieno velosipēdu, telti un laivu, visticamāk, ražos Valmierā. Šobrīd Aigars stāda kokus sava vectēva lauku sētā, kur noteikti taps vēl ne viena vien grandioza ideja. Smiltene viņam vairs nav Eiropas nostūris. Pasaulē pazīstami augstas raudzes profesionāļi vēlas redzēt savā komandā Aigaru Lauzi no Zeltiņiem. Vasarā viņš ar savu “Z -Triton” nolēmis pabraukāties pa Ameriku. Plānots, ka oriģinālo braucamrīku, varēs izīrēt visā pasaulē.

Ceļojumā uz seno Ēģipti

Smiltenes vidusskolas angļu, vācu, bioloģijas un ķīmijas skolotāji Izaugsmes nedēļā izveidojuši darba grupu un kopā ar 8.klašu skolēniem devušies virtuālā ceļojumā uz seno Ēģipti, kur iepazīstas ar mumificēšanas mākslu. Par to, kā viņiem tur gāja, uzzināsiet mazliet vēlāk. Šobrīd tiek mumificēti āboli.

Kopā ar skolotāju Aigu Sorokinu skolēni aktīvi darbojas literatūras projektā. Izlasījuši Zigmunda Skujiņa slaveno romānu “Jauna cilvēka memuāri”, 8.klašu skolēni WhatsApp sarakstās ar tā galveno varoni Kalvi par vērtībām. Sarakste turpinās, bet skolotāja jau šobrīd no sirds priecājas par skolēnu oriģinālajām un dziļajām domām.

Teksts: Baiba Vahere

Foto: no personiskā arhīva