2024. gada 29. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

No dabaszinātnēm līdz pašu būvētu automašīnu modeļu sacensībām

Sacensības ar pašu būvētu mašīnu modelīšiem, kas darbojas, izmantojot uzvilkta peļu slazda enerģiju? – Tas nav februāra joks, Smiltenes vidusskolā šodien tādas patiesi notika. Sajūsmā bija gan skolas vadība, gan skolēni, kas tajās piedalījās.

Tiesa, sākums tam visam ir mazliet nopietnāks. Publiskajā telpā aizvien biežāk izskan, ka arī valstīs, kas lepojas ar savām izglītības tradīcijām, mazinās skolēnu interese par STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) mācību priekšmetiem. Taču labas zināšanas fizikā, ķīmijā, bioloģijā, matemātikā un tehnoloģijās ir būtisks priekšnoteikums moderno tehnoloģiju attīstībā, kā arī informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) risinājumu ieviešanā, kas iet roku rokā ar iespēju pretendēt uz konkurētspējīgu atalgojumu. Lai skolēnos rosinātu interesi par STEM mācību priekšmetiem, Smiltenes vidusskolas skolotāji šajā mācību gadā piedāvāja fakultatīvi paplašināt redzesloku un iegūt vispusīgāku priekšstatu par iespējām, ko ikvienam var pavērt zināšanas eksaktajos mācību priekšmetos, dabaszinātnēs. Skolēnu interese par minēto piedāvājumu liela un izdevās nokomplektēt veselu klasi – mūsu 8.d.

Skolēnu neviltotā interese, vēlme darboties un iemācīties vairāk, nekā iespējams ikdienas mācību stundā, rosina skolotājus piedāvāt aizvien daudzveidīgākus risinājumus STEM mācību priekšmetu apguvei.  Lauzts arī stereotips, ka minētā joma ir pa spēkam tikai tiem, kuriem izcili padodas matemātika, ķīmija, bioloģija un fizika. Īpaši lielā cieņā ir dažādi eksperimenti, par kuriem noteikti vēl rakstīsim.

Rudens pusē skolēni, izmantojot interneta resursus, pieredzes bagātā un jauniem izaicinājumiem atvērtā skolotāja Andreja Miķa vadībā no kartona un bambusa nūjiņām izgatavoja saules pulksteņus. Šo darbu prezentācijai tiek gaidīta spožāka saulīte un siltāks laiks.

Savi, ar ķīmiju saistīti nodarbību piedāvājumi, ir bijuši arī skolotājam Jānim Celmiņam.

Turpmākajos plānos ir arī kādā skaistā, zvaigžņotā naktī ieskatīties dziļāk kosmosa dzīlēs. Bet šodienas sacensībās visātrākā bija Annas Esteres Strazdiņas un Eduarda Pundura automašīna “Tesla”.  Savukārt par visprecīzāk uzbūvētajiem un skaistākajiem atzītas divi spēkrati: Paula Grabovska un Emīla Tarasa “ETPG mobilis” un Martas Kondratjevas un Sindas Reilas Dimiņas “Hot Buns”.

Teksts: Baiba Vahere

Foto un video: Sandra Ozoliņa