2024. gada 29. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

“Ne dienu bez velosipēda”

“Ne dienu bez velosipēda” – tādu virsrakstu varētu likt Erasmus+ programmas starptautiskā projekta “Ķēdes reakcija” īsa laika skolēnu un skolotāju mācību vizītei Grundzāles pamatskolā, kas norisinājās no 6.līdz 10.maijam. Tās mērķis bija parādīt velosipēda dažādās izmantošanas iespējas – sportam, veselībai, izklaidei un mācību stundās.

Četru partnervalstu (Polijas, Bulgārijas, Rumānijas, Horvātijas) 15 skolotāji un 11 skolēni kopā ar Grundzāles pamatskolas skolēniem un skolotājiem katru dienu atklāja ko jaunu, dodoties īsākos vai garākos izbraucienos ar velosipēdiem. Neiztrūkstoša vizītes daļa bija Rīgas apmeklējums, jo neviens iepriekš Latvijā nebija bijis. Iepazīt Rīgu, braucot ar velosipēdu, bija piedzīvojums ne tikai viesiem, bet arī grundzāliešiem. Visi atzīst, ka tādā veidā var apskatīt daudz vairāk vietu. Viesus Rīga pārsteidza ar savu vēsturi, arhitektūru un daudzajiem tūristiem. Pēcpusdienā kārta bija Velosipēdu muzejam Saulkrastos, kur dažam labam riteņu meistaram acis vien spīdēja, ieraugot restaurētos velosipēdus.

Otrdien visus sajūsmināja biedrības “Green trial” rādītais šovs – augsti lēcieni no un uz dažāda augstuma un sarežģītības šķēršļiem, elpu aizraujoši kūleņi gaisā, lēcieni pār guļošajiem skolotājiem; savukārt savus spēkus un meistarību varēja parādīt paši skolēni, braucot ar Mini BMX, mēģinot noturēt līdzsvaru uz īpaša stenda, lecot ar “Pogo stick” vai “raujot riteni ratā”. Ja sākumā daudzas aktivitātes likās neizpildāmas, tad dienas gaitā dažs skolēns tā satrenējās, ka pārsteidza pat aktivitāšu parka vadītāju.

Trešdien mūs sagaidīja BMX galvaspilsēta Valmiera. Nevienā no viesu valstīm BMX sports nav tik populārs kā pie mums, turklāt ja vēl var pabraukt ar divkārtējā olimpiskā čempiona M.Štromberga velosipēdu, ar kuru viņš izcīnīja Zelta medaļu, un uzkāpt lielajā starta kalnā, un redzēt, kā pa trasi brauc Grundzāles pamatskolas bērni, tad bieži tiek uzdots jautājums, kā no tik mazas valsts var rasties tik daudz talantīgu sportistu. Pēcpusdienā jauns izaicinājums tika dots Smiltenes TIC vadītājam M.Apsītim – iepazīstināt ar Smiltenes skaistākajām vietām, minot velosipēda pedāļus. Kā atzina gids, nav viegli vadīt ekskursiju 30 velosipēdistiem, jo tu nevari apstāties katrā vietā, tomēr tādā veidā 2 stundu laikā var apskatīt gan “Kalnamuižu”, izbraukt pa Veco parku, izbaudīt Tepera ezera burvību, “uzstumties” Cērtenes pilskalnā, izbraukt par Purva taku un pat nodziedāt kādu dziesmu Jāņkalna estrādē, raugoties lēni plīvojošajā Latvijas karogā. Pasākums bija fizisko sagatavotību prasošs, jo ne velti Smiltene ir trīs pakalnu pilsēta.

Ceturtdien orientēšanās entuziasts un treneris skolotājs Māris Stabiņš iepazīstināja ar orientēšanās pamatiem viesus, no kuriem neviens nebija pamēģinājis šo sporta veidu, turklāt šoreiz tā jau bija veloorientēšanās pa Grundzāli. Pēcpusdiena savukārt pagāja, rādot savas prasmes pirmās palīdzības sacensībās. No Grundzāles pamatskolas skolēniem un viesiem tika izveidotas 3 starptautiskas komandas, kas piedalījās visos 8 sacensību posmos, jo pirmā palīdzība jāprot sniegt neatkarīgi no valodas, kurā tu runā. Jāatzīmē, ka arī mūsu skolas bērniem šī bija pirmā reize šajās sacensībās. Vakarpuse tika pavadīta braucienā uz Vizlas upes dabas taku Virešu pagastā: Vizlas upes neskartā daba, upes krāčainums fascinēja viesus. Braucienā skolēni nostiprināja arī prasmes braukt grupā pa šoseju.

Piektdien skolotāji izstrādāja 10 mācību stundu plānus dabaszinātņu priekšmetos tā, lai tajos tiktu izmantoti velosipēdi; pirms tam skolotāja D.Matule rādīja atklāto stundu, kā bioloģijas stundā izmantot skolā esošos velo trenažierus, mācoties par asinsriti un pulsu. Viesi ar lielu aizrautību izmēģināja 4 velotrenažierus un novērtēja to izmantošanas iespējas mācību procesā. Tā kā ārā lija, tad skolēni uzrīkoja volejbola turnīru, par to īpaši priecājās horvāti, jo viņu skolā nav sporta zāles.

Atvadoties viesi vairākkārt atzīmēja, ka Latvijā ir tik daudz zaļuma apkārt, ka mēs varam būt tik laimīgi, dzīvojot šajā vietā, ka it kā tālu prom no galvaspilsētas cilvēkiem ir pieejamas visas tās pašas iespējas attīstīt sevi, kas lielpilsētās, tikai mierā, klusumā, svaigā gaisā un nesteidzoties. Grundzāles pamatskolas skolēni atkal ir ieguvuši jaunus draugus citās Eiropas valstīs, un vēl 26 cilvēki ir aizbraukuši uz savām zemēm pozitīvu iespaidu pārpilni.

Paldies visiem, kas palīdzēja šo vizīti padarīt neaizmirstamu!

Jāpiebilst, ka visu aprīļa mēnesi šī paša projekta ietvaros notika konkurss “Kurš nobrauks vairāk km ar velosipēdu”. No skolas 89 skolēniem konkursā piedalījās 61 skolēns un 14 pieaugušie, un kopā tika pieveikti 7431 km. Visvairāk nobrauktie km katrā vecuma grupā zēnu un meiteņu konkurencē bija šādi: 1.-3.klase: meitenēm 110 km, zēniem – 170 km; 4.-6.klase: meitenēm – 223 km, zēniem – 424 km; 7.-9.kl.: meitenēm – 254 km, zēniem – 536 km. Vienā dienā lielākais nobraukto km skaits bija 108 km. Lielāko klašu zēni bija tā iekarsuši braukšanā ar velosipēdiem, ka pat uz Atvērto durvju dienu Smiltenes tehnikumā devās ar riteņiem, turklāt daži no tiem bija ražoti padomju laikos. Savukārt vecākiem aprīļa beigās sporta psiholoģe Jurita Smiltiņa lekcijā pamatoja aerobo sporta aktivitāšu (piem., riteņbraukšana, peldēšana) pozitīvo ietekmi uz cilvēka veselību un mācību procesu. Pēc lekcijas daudziem vecākiem radās  labāk izpratne, ka riteņbraukšana nav tikai izklaide, bet tai ir liela loma cilvēka dzīves kvalitātes nodrošināšanā.

Projekta koordinatore Grundzāles pamatskolā Dace Kalniņa