2024. gada 28. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Mūžības ceļos devies skolotājs Ēvalds Apīnis (22.06.1928 – 29.11.2020)

Smiltenes tehnikumam šis Adventes laiks atnācis ar skumju ziņu. 29.novembrī mūžībā aizsaukts skolas ilggadējais veterināro mācību priekšmetu skolotājs Ēvalds Apīnis. Skolotājs līdz pēdējam brīdim bija klāt visos skolai, mūsu novadam un Latvijai svarīgos pasākumos. Tik ļoti saaudzis ar šo vietu un tās cilvēkiem, ka, saņemot skumjo ziņu, bija grūti tai noticēt…

Arī pēc aiziešanas pensijā viņu ik dienu satikām Kalnamuižā. Ēvalda Apīņa viedais skatiens sargājoši uzlūkoja skolu un tās apkārtni, mīloši pakavējās pie visa jaunā. Skolotājam patika aprunāties ar jauniešiem un kolēģiem, redzēt viņu acīs aizrautību un prieku par darbu un izvēlēto profesiju.

Ēvalds Apīnis Smiltenes tehnikumā sāka strādāt 1961.gadā. Vienlaikus viņš bija arī saimniecības veterinārārsts. Audzēkņi ar lielu aizrautību

klausījās skolotāja lekcijās un pieredzē balstītajos stāstos, kas fascinēja ar nesavtīgo vēlmi palīdzēt. Tās priekšā reizēm atkāpās pat visļaunākās slimības. Ēvalda Apīņa zināšanas un pieredzi novērtēja visā Latvijā. Viņu sauca palīgā, kad neviens cits vairs nevarēja līdzēt. Ikdienā Ēvaldam Apīnim visbiežāk nācās palīdzēt lielajiem dzīvniekiem, bet mūža nogalē atskatoties uz paveikto, viņš ar sev raksturīgo smaidu atzina: “Neesmu ārstējis vienīgi mušas!”

Vizītēs pie pacientiem skolotājs bieži ņēma līdzi tehnikuma audzēkņus, nemanāmi viņus ievedot turpmākā darba ikdienā un tās izaicinājumos.

Par lielākajām vērtībām šajā pasaulē Ēvalds Apīnis uzskatīja godīgumu, gudrību, uz savstarpēju cieņu balstītas cilvēku attiecības.

Jau kopš agras jaunības viņa ikdienai krāsas piešķīra vaļasprieki un plašais interešu loks. Ēvalds Apīnis Smiltenes tehnikumā vadīja astronomijas, ķirurģijas, atturības, deltaplānu un rokdarbu pulciņus, kā arī aktīvi iesaistījās skolas orķestra dibināšanā. Vēl nesen skolotājs kā interesantu laikmeta liecību rādīja kādu saktiņu. Tādas tehnikuma audzēkņi pagājušā gadsimta 60. gados ar skolotāja līdzdalību, pošoties uz Dziesmu svētkiem, izgatavojuši skolas meitenēm. Nevienam svešiniekam pat prātā neesot ienācis, ka rotas trūcīgo apstākļu dēļ izgatavotas no vara katliem…

Skolotājs audzēkņiem ar savu paraugu rādīja, cik aizraujoša un skaista var būt dzīve, ja novērtē visas tās piedāvātās iespējas. Ēvalda Apīņa publikācijas par astronomiju publicētas žurnālā “Zvaigžņotā debess”. Smiltenē viņš daudzus gadus vadīja atturībnieku klubu “Avots”, sadarbojoties ar pretalkohola biedrībām kaimiņvalstīs.

Ēvalda Apīņa bagātais mūžs ir kā leģenda. Piedzīvotais iezīmē veselu laikmetu mūsu tautas vēsturē. Skolotājs bija viens no aktīvākajiem nacionālās atmodas darbiniekiem, dedzīgs tautfrontietis. Tikpat svarīga kā profesionālā izaugsme, viņam bija latviskā gara un pilsoniskās aktivitātes uzturēšana. Kad Kārļa Ulmaņa piemineklim pietrūka 6000 latu, Ēvalds Apīnis tos īsā laikā savāca.

Viņa paveiktais skolu jaunatnes patriotiskā audzināšanas jomā, ilggadējā sabiedriskā darbība novērtēta ar Atzinības krusta lielo sevišķās pakāpes goda zīmi. Taču pašam skolotājam un veterinārārstam visaugstākais novērtējums bija pacientu pateicīgās acis un audzēkņu paldies par zināšanām, kas daudziem no viņiem pavērušas iespēju sasniegt savā izvēlētajā profesijā ļoti augstas virsotnes.

Pati daba parūpējusies, lai skolotājam gaišs ceļš mūžībā…

Pateicībā par skolai veltīto mūžu – Smiltenes tehnikuma kolektīvs