2024. gada 28. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Min pedāļus, lai iepazītu saulaino Spāniju

No 25.līdz 29.martam 6 Grundzāles pamatskolas skolēni un 2 skolotāji Erasmus+ projekta “Min pedāļus, lai labāk mācītos!” ietvaros apmeklēja partnerskolu nelielā Spānijas pilsētā Reinosā, kas atrodas Spānijas ziemeļos Kantabrijas reģionā. Pilsētā skolēnus pārsteidza daudzie māju sienu gleznojumi un augstas kvalitātes grafiti.

IES Montesclaros skola ir sākot no 7.klases līdz vidusskolai ar iespēju apgūt automehāniķa profesiju; skolā laba materiāltehniskā bāze. Partnervalstu pārstāvjus sagaidīja ar priekšnesumu (līdzīgi kā aerobikas festivālā), to laikā neviens nesatraucas par perfektu izpildījumu, jo uzskata, ka galvenais ir piedalīties. Skolēnus pārsteidza tas, ka sporta zālē ir klona grīda, bet otra paredzēta vingrošanai, jo izklāta ar paklājiem. Bērniem dīvaini likās tas, ka zēniem un meitenēm ir viena tualete.

Skolēni dzīvoja ģimenēs, kas visus ļoti mīļi un sirsnīgi uzņēma un radīja autentisku priekšstatu par īstas spāņu ģimenes dzīvi. Pirms tikšanās ar ģimeni skolēni bija uztraukušies, jo visiem tā bija pirmā pieredze – dzīvot svešā, turklāt vēl angliski lāgā nerunājošā ģimenē. Bet visi secināja, ka spāņi ir ļoti atvērta, skaļa un sabiedriska tauta, kas uzreiz cenšas iepazīstināt savu ciemiņu ar visu radu un draugu saimi, kas jau pēc pirmās tikšanās tevi uzskata par draugu uz mūžu un gatavi krist ap kaklu un izkratīt sirdi jau nākamajā dienā.

Tā kā bija paredzēts katru dienu kāds garāks vai īsāks brauciens ar velosipēdiem, tad jau pirmajā dienā tika veikta instruktāža. Veids, kā tiek rīkots organizēts brauciens ar velosipēdiem, patīkami pārsteidza skolotāju M.Stabiņu: vispirms ir nopietna un praktiska drošības instruktāža par to, kā jāpārvietojas grupā; brauciena laikā grupu pavada policijas ekipāža, kas pie krustojumiem apstādina automašīnu satiksmi un nodrošina drošu to šķērsošanu; saziņa grupas vadītāju starpā notiek pa rācijām.

Vizītes laikā, minot pedāļus, tika apmeklēti daudzi apskates objekti dabā. Vesela diena tika pavadīta Cabarceno dabas parkā: 750 ha mīt vairāk kā 112 dzīvnieku sugu, kuru dzīves apstākļi ir pietuvināti savvaļai, tikai barība ir cilvēku sagādāta. Skolēni priecājās, ieraugot dažas vēl neredzētas dzīvnieku sugas (degunradži, gepardi, dažādu krāsu čūskas, ziloņi), kā arī ar lielu interesi noskatījās roņu un savvaļas putnu (ērgļveidīgo) priekšnesumus. Trešdien, dodoties 20 km garā braucienā, kas nemaz neesot šķitis ilgs, skolēni nonāca Suances smilšainajā pludmalē, un vēlāk apmeklēja UNESCO kultūras mantojumā iekļauto  paleolīta laika alu Altamirā, kurā atrodami kokogles zīmējumi, kas tapuši pirms 36 tk.gadu.

Ceturtdien apmeklētā ostas pilsēta Santandera (172 tk. iedz.) pārsteidza ar greznām mājām, un izbrauciens ar kuģīti pa līci, saule un vējš darīja savu – visiem apdeguši pie saules vēl nepieradušie ziemeļnieku deguni un vaigi. Savukārt piektdien apmeklētā Argosas pilsēta ar tās viduslaiku pili un neolīta laika ciematu bija vēstures stundas vērta, pārsteidzošs bija arī brauciens uz Ebras, otrās garākās upes Pireneju pussalā, izteku.

Pēc atgriešanās no Spānijas projektā “Min pedāļus, lai labāk mācītos!” jāturpina mīt gudro trenažieru (smart trainers) pedāļi un jāfilmē savi maršruti, kuri jāaugšuplādē rouvy.com vietnē, lai tos varētu izbraukt arī citu partnervalstu pārstāvji.

 

Mobilitātes dalībnieku viedokļus apkopoja un braucienam neklātienē sekoja projekta koordinatore Dace Kalniņa