2024. gada 18. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Miķeļdienas tirdziņš Variņu pamatskolā

Miķeļdienā gaili kāvu

Ar deviņiem cekuliem,

Lai tek manis kumeliņis

Pa deviņiem celiņiem. /L.t.dz./

Senajā laika skaitīšanas sistēmā Miķeļi iezīmē rudens saulgriežus. Šie svētki iekrīt visbagātākajā laikā, tādēļ galds šai dienā ir bijis ēdienu pārpilns.

Jau par tradīciju Variņu pamatskolā ir kļuvis Miķeļdienas tirdziņš. Pirms uzsākām aktīvu tirgošanos, minējām mīklas, skaitījām tautasdziesmas, klausījāmies tautas ticējumus par Miķeļiem. Jau kuro reizi nopriecājamies par mūsu gudrajiem senčiem, kuri tik labi ir izpratuši dabu, cilvēka izjūtas tajā.

Tirdziņš visiem ļoti patika. Īpaši gaumīgi savus galdiņus bija noformējuši  Nellija, Marta, Hugo un Maikls. Līdzi just un palīdzēt tirgoties bija atnākuši arī audzēkņu vecāki un vecvecāki, skolas halle patīkami dūca.

Ja kādu pircēju vairāk piesaistīja saldumi – cepumi, mafīni, vējakūkas, pīrādziņi -, tad citi varēja nogaršot svaigi spiestu burkānu sulu. Tā bija ļoti garda!

Ar interesi garšojām mājās gatavotus zefīrus. Ko lai saka – veikalā pirktie paliek otrajā vietā!

Miķeļdienas tirdziņā bija gan pašu lasītas dzērvenes, gan mazdārziņos izauguši ķiploki, gan bērnu rokām darinātas dažādas piemiņas lietiņas. Jā, mūsu senči zināja, kad un kā svinēt svētkus!

Skolotāja Māra Lāce