2024. gada 29. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Miķeļdiena Launkalnes sākumskolas pirmsskolas grupā „ Bitītes.”

 

Rudu, rudu rudentiņi,
Ko tu vedi vezumā?
Kāļus, bietes, burkāniņus,
Kartupeļus, sīpoliņus.

Šo latviešu tautas dziesmu ar prieku skandināja bērni  3 – 4 gadus jauno bērnu grupiņā „ Bitītes”, jo jau divu nedēļu garumā iepazina vienu no latviešu gadskārtu ieražu tradīcijām – Miķeļdienu.

Laikam ritot, liekas, ka senās tradīcijas aizmirsušās, jo tad bija citi laiki un citi dzīves notikumi. Bet pārnesot seno tradīciju uz mūsdienām, nākas to pieskaņot jaunajam laika ritumam.

Pajautājot bērniem, kas tad tie ir par svētkiem, un kas ir Miķelis, bērni izteica savas domas – Miķelis esot kādam draugs, kādam pazīstams cilvēks. Kad stāstīju bērniem, ka Miķeļis varētu būt arī rudens vīriņš, kas ir simbolisks svētku nosaukumam. Tad kāds brašs puisis no grupiņas izsaucās, ka tā noteikti nav. Uzzinājām no viņa, ka Miķelis taču ir BMX braucējs un Silvas Ziķeris (puisis trenējās BMX Silvas klubā ar nosaukumu „ Silvas Ziķeri”) un viņš noteikti neesot nekāds rudens vīriņš!  Tātad Miķeļi var būt dažādi!

Pārrunājot Miķeļdienas tradīcijas ar bērniem, vienojāmies, ka tomēr mūsu Miķelis būs rudens vīriņš. Divu nedēļu garumā bērni iepazina dažādus dārzeņus un augļus, to formu, izskatu, krāsu , kā arī , kur katrs aug. Aptaustīt un apskatīt dārza veltes varēja grupiņā  izveidotajā izstādē.

Neskaidri priekšstati bērniem bija par labības audzēšanu, graudiem un to izstrādājumiem, kā arī procesu no grauda līdz maizei. Šīs tēmas padziļinātu izpēti turpināsim oktobrī.

Kopīgi ar bērniem izspēlējām dažādas tautas rotaļas, kur katrs varēja iejusties kāda paša izvēlēta dārzeņa vai augļa tēlā. Praktiskā darbībā bērni piedalījās rauga mīklas gatavošanā, katrs varēja iepazīt produktus mīklas gatavošanai, pamaisīt raugu ar cukuru, mīcīt mīklu un veidot mazas bulciņas. Mīklas gatavošanu bērniem organizēja skolotāja Liene Kazaka. Maizītes cepām uz vietas grupiņā, elektriskajā cepeškrāsnī. Miķeļdiena sākās ar rotaļām mūzikas skolotājas Signes Balteres vadībā, vēlāk bērni klāja svētku galdu grupiņā, cienājās ar pašceptajiem kukulīšiem un pašu nomizotajiem un sagrieztajiem dārzeņiem.

Noslēgumā grupas āra laukumā, uz zemes zālē, kopā veidojām paši savu Miķeļi no bērnu vecāku atnestajām rudens veltēm. Rezultāts bija iepriecinošs –  bērnu acīs aizrautība un prieks, rudens svētki nosvinēti un grupas laukumā kādu laiku visus priecēs  rudens vīrs – Miķelis.

Dienas noslēgumā bērni aiznesa mājiniekiem kādu gabaliņu no pašceptā kukulīša un kripatiņu prieka ģimenei no savas mazās sirds.

Lai visiem izdodas gūt prieku no maziem svētkiem, kuri var tapt par lieliem svētkiem!

Informāciju sagatavoja:
Lāsma Broze
Pirmsskolas grupas “Bitītes” skolotāja