2024. gada 25. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Marmelāžu gadatirgū Olustverē

[vc_row][vc_column][vc_column_text]“Bija ļoti interesanti! Visu dienu pie mūsu stenda nāca cilvēki, degustēja ievārījumus un uzdeva daudz jautājumus,” kopā ar skolotājiem Vitu un Gunāru Auderiem atgriezies no starptautiskā marmelāžu gadatirgus Olustverē, atzīst 2.ēdināšanas pakalpojumu kursa audzēknis Reinis Ozoliņš.

“Guvu jaunu un ļoti vērtīgu pieredzi. Pirmo reizi pats iejutos tirgotāja lomā,” stāsta Reinis, kurš kļūt par ēdināšanas pakalpojumu speciālistu sapņo jau kopš bērnības. “Mamma un tētis daudz laika pavadīja darbā, tāpēc jau no diezgan agra vecuma sev ēst gatavoju pats. Pamanot manu interesi, tētis ierosināja pēc devītās klases nākt uz Smiltenes tehnikumu. Arī viņam ēdināšanas pakalpojumu nozare nav sveša. Tētis ir Valmieras tehnikuma absolvents, kādu laiku strādāja par bārmeni.”

Reinis ar profesijas izvēli ir apmierināts. “Esmu savā īstajā vietā!” Kaut arī uz skolu jābrauc diezgan ilgi – viņš ir Rugāju puisis.

Jaunietis šogad savās mājās bijis galvenais ievārījumu vārītājs. Gardie našķi tapuši, izmantojot skolotājas Vitas Auderes dotās receptes.

“Marmelāžu gadatirgus notika vienlaikus ar mājražotāju konkursu. Līdz ar to mums iepazināmies arī ar jaunāko mājražotāju produkciju,” stāsta skolotāja Vita Audere.

“Bija liels gandarījums, ka mums nāca klāt daudzi šā tirgus regulārie apmeklētāji un teica paldies par to, ka piedalāmies un arī vienmēr atvedam kaut ko jaunu. Šogad tas bija aveņu ievārījums ar balto šokolādi, plūmju marmelāde ar mandelēm, gurķu relišs, topinambūru un ābolu ievārījums un ābolu želeja, ko gatavojām, izmantojot visu ābolu – arī serdi un mizas. Gurķu relišs, ķiploku pesto un gurķu džems tika izpirkti, bet pārējo produkciju varēsim piedāvāt nogaršot un iegādāties arī rudens gadatirgū Smiltenē.

Secinājums – nākamajā gadā noteikti vairāk vārīsim dažādas dārzeņu sagataves ziemai, čatnijus un saldskābās mērces.”

No saldajiem našķiem Olustveres gadatirgus apmeklētājiem vislabāk garšojis aveņu ievārījums ar balto šokolādi, ābolu biezenis ar piparmētrām, jau minētā ābolu želeja un apelsīnu – viskija marmelāde, kas Smiltenes tehnikuma stendā jau daudzus gadus ir uz izķeršanu.

Piedalīšanās starptautiskajā marmelāžu gadatirgū Olustverē Smiltenes tehnikumam jau kļuvusi par skaistu tradīciju. Tas ir sirsnīgs, savstarpēji vienojošs notikums, kurā, nežēlojot brīvo laiku, iesaistās gan skolas jaunieši, gan darbinieki.

Sirsnīgs paldies ikvienam, kurš lasīja ogas, nāca uz darbu atvaļinājumā, lai taptu marmelādes, kuru vārīšanu nevarēja atlikt līdz rudenim!

Tāpat paldies skolotājiem un jauniešiem, kuri parūpējās par burciņu noformējumu! Smiltenes tehnikuma stends Olustverē godam varēja ap sevi pulcināt gardēžus no visas pasaules!

Teksts – Baiba Vahere

Foto: Baiba Vahere, no Vitas Auderes personiskā arhīva[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”image_grid” images=”6065,6064,6063,6062,6061,6060,6059,6058,6057,6056,6055,6054,6053″][/vc_column][/vc_row]