2024. gada 19. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Maija mēnesī Pīlādzēni gan čakli strādā, gan svin svētkus…

Ir pienācis mācību gada pēdējais mēnesis ne tikai lielajiem brāļiem un māsām, bet arī mazajiem Pīlādzēniem. Un kā izrādās ļoti spraigs! Tāpat kā iepriekšējos mēnešos, arī  maijā katra grupiņa izvēlējusies savu mācību tēmu. Paši mazākie- „ Cālīši” iepazina pavasara puķes, izsmaržoja ceriņu krūmu, kā arī iesēja puķuzirnīti un vēroja, kā tas tiecas pret gaismu un saulīti , kā arī apguva prasmi sakopt savu nojumīti un laukumiņu, tas viss pie tēmas „ Rosība pavasarī’’. Viņu vienaudži „ Taurenīši” izrādīja interesi par visu, kas notiek apkārt un gribēja visur piedalīties, tādēļ izvēlētā tēma  „Es piedalos’’, jo pat ceļš uz bērnu bibliotēku neliekas tālu. Savukārt „ Kaķēnu”, „Vardīšu” un  „Lācēnu” grupiņu bērni par savu izvēlējušies tēmu „ Kukaiņi” un ļoti ieinteresējušies  par mazajām radībām , kas tiek vērotas pastaigu laikā un grupu laukumiņos. Cik šeit noturīga ir bērnu uzmanība! Pēc veiktajiem vērojumiem kukaiņu pasaule tika  atainota bērnu radošajos darbos, kā arī izspēlēta rotaļās. „ Zaķēnu” un  „Pelēnu”  grupiņas izvēlējās mīļo tēmu „ Ģimene” – māmiņa, tētis, māsa un brālis. „Zaķēni” mēneša laikā tēmas ietvaros  runāja arī par saviem vecvecākiem un ne tikai, arī mājas mīluļi  taču dzīvo viņu ģimenēs. Lai  ģimenes iepriecinātu tika izcepti arī gardi cepumi un kopā ar vecākiem tapa darbiņi par savu ģimeni.

„ Rūķu” grupiņa par savu tēmu izvēlējās tēmu „ Olimpiskais  mēnesis”, kas cieši savijās ar mēneša aktivitātēm  Latvijā, ko rīkoja LOK. Bērni uzzināja, ka lai kļūtu par sportistu ir jāattīsta fiziskas īpašības- spēks, veiklība, izturība un ātrums, kā arī veselīgi jāēd. Ģimenēs tika gatavoti prezentāciju darbi par Latvijas takām, izietajiem pārgājieniem un atzīmēti kilometri. „Lapsēnu” tēma „Profesijas un hobiji” , kur tika apspēlētas sev tīkamās profesijas un uzzināts, kas slēpjas zem vārda hobijs.

 

Bērni piedalījās arī Valodas aģentūras rīkotajā maija spēlē un sauca desmit svarīgākos vārdus, kas sākas ar burtu M.  „Ezēnu” un „Vāverēnu” grupiņu izvēlētā tēma  „Sajust pasauli”, kuras ietvaros bērni iedarbināja piecas maņas- redzi, dzirdi, tausti, ožu un garšu. Viņi ir nākošie lielie, tāpēc bija veicams svarīgs uzdevums, proti, izgreznot nākošajiem pirmklasniekiem  kāpnes izlaidumam un zīmēt apsveikumus ar īpašiem vēlējumiem. „Zilonēnu” tēma „ Profesijas”, kur iepazina cik to ir daudz un cik tās ir dažādas. Izlaidumā ielūkojās nākotnes sapņu profesijās raugoties caur laika brillēm. „Bitīšu” un „Mārīšu” grupiņu tēma „Svinam svētkus”.

 

 

Aŗī šie bērni ir nākamie pirmklasnieki un visu mēnesi atzīmējot Baltā galdauta svētkus, Mātes un Ģimenes dienas, Vasaras svētkus, gaidīja savu pirmo izlaidumu.

Patiešām, notikumu „Pīlādzītī” ļoti daudz!

  • Mātes dienu šogad svinējām nedaudz savādāk, bet vai tādēļ mazāk mīļi? Grupiņu bērni gatavoja apsveikumus, darināja dāvaniņas, iestādīja puķu stādiņus podiņos un ne tikai, pat tomātu stādiņus- tas viss mīļajām māmiņām! Protams, tika sūtīti arī video sveicieni ar mīļiem novēlējumiem! Mātes dienas ietvaros bērnu bibliotēkā tika rīkots pasākums, kurā katram bērnam bija iespēja izkrāsot kroni savai māmiņai, kā arī apskatīt kultūras centra logos izvietoto kroņu izstādi ( autore Judīte Bukša). Šo lielisko iespēju izmantoja „Taurenīši”, „Zaķēni”, „Ezēni” un „Rūķi”. Liels paldies par sadarbību bibliotekārei Sanitai Lārmanei par rīkotajiem pasākumiem visa mācību gada garumā!  
  • Konkursi- Latvijas Biškopības biedrības „Bite, daba un es”, kurā piedalījās „Zaķēnu”un „Rūķu” grupiņas, LOK ( Latvijas Olimpiskā Komiteja) „Uzzīmē apsveikumu sportistam” piedalījās „Vāverēnu”, „Ezēnu”, „Rūķu”, „Zilonēnu”, „Zaķēnu”, „Bitīšu” grupiņas.
  • ZAAO „Dabai labu darīt”- makulatūras un PET pudeļu vākšanā piedalījās „Zaķēnu”, „Rūķu” un „Lapsēnu” grupiņas. Patīkams pārsteigums- 1. vieta pirmo reizi trīspadsmit gadu laikā, jāpiebilst, ka reizi bija arī trešā vieta. Dāvanā šīs grupiņas saņēma dažādas pētniecības ierīces, ko izmantot dabas jomā. Liels paldies par aktivitāti bērnu ģimenēm!

 

    • Profesiju dienā- 17. maijā Ugunsdzēsēju un glābēju diena- no „Zaķēnu” un „Rūķu” grupiņu bērnu zīmējumiem  kultūras centra logos tika veidota izstāde par godu šai drosmīgajai un grūtajai profesijai. No „Rūķu’’ grupiņas, ar vecāku sagādātajiem ziedu pušķiem un pašu gatavotu apsveikumu bērni devās uz Smiltenes ugunsdzēsēju depo, lai pateiktu paldies. Prieks bija sadarboties ar kultūras centru. Paldies Gitai Ozoliņai!

 

 

  • Tika izveidota lielā dobe, kas sastāv no mazākām dobītēm un katra grupiņa savējā iestādīja savus izvēlētos augus. Top arī augu nosaukumu saraksti, kas tiks novietoti pie dobēm.  
  • Olimpiskais mēnesis-kurā bērni sporta nodarbībās un arī ikdienā grupiņās vingroja LOK izveidotu vingrojumu kompleksu ar rotaļlietu. Mēneša laikā astoņas grupiņas atsaucās soļu izaicinājumam, ko arī atzīmēja speciālās tabulās. Ģimenes tika aicinātas doties pārgājienos un iziet Latvijā izveidotās pastaigu takas. Grupiņās bērni iepazina olimpiskos simbolus un sporta veidus. 21.- Olimpiskā diena. No rīta bērni pulcējās bērnudārza pagalmā pie izvietotajiem grupiņu nosaukumiem, protams ievērojot valstī noteiktos drošības noteikumus par distances ievērošanu. Bērnus kopā pulcēja divi pazīstami pasaku varoņi Herkuless( sporta sk. Elīna) un Pifs (sporta sk. Inguna). Kopīgi visi noskaidrojām, ka šodien Latvijā atzīmē Olimpisko dienu un ja ir svētki, tad taču jābūt arī kādam ciemiņam. Un mums bija savs īpašais ciemiņš, kurš ieskrēja „Pīlādzīša” pagalmā, ap pleciem apliktu Olimpisko karogu, bet rokā turot šķēpu. Tas taču smiltenietis, arī reiz bijis bērnudārznieks, tagad šķēpmetējs Matīss Velps! Jautājām, kā tas notika, kā radās interese par izvēlēto sporta veidu un atbilde bija ļoti vienkārša:” Man jau bērnībā patika visu ko mētāt”. Uzrunājām Matīsu, lai parāda savas prasmes un tas arī notika, šķēps tika raidīts sporta laukuma virzienā un bērniem aizrāvās elpa iztālēm vērojot šķēpa lidojumu. Protams, tam sekoja jautājumi par to, cik sver šķēps, kāpēc zemē iedūrās tieši tas gals un ne otrs. Tuvojās desmit un uzrunājām Matīsu, lai pirms kopējās vingrošanas mūs visus iesilda ar vingrojumiem, ko pats veic treniņos. 10.00 visi kopā Latvijā vingrojām- Pīlādzēni kopā ar mūsu slaveno šķēpmetēju Matīsu Velpu! Atmiņai no šīs dienas katrs bērns, kurš piedalījās saņēma LOK sertifikātu un uzlīmes, kā arī krāsojamo darbiņu ar Tokijas olimpisko spēļu talismaniem, bet no bērnudārza veselīgu sveicienu- pilnu paplāti ar dārzeņiem un augļiem. 

 

Visas dienas laikā bērniem bija iespēja pārvarēt šķēršļu joslu, ko sporta skolotājas bija izvietojušas apkārt bērnudārzam. Ritot dienai, bija vēl viens pārsteigums, proti, Smiltenes sporta skolas direktors Ivars Joksts mums pasniedza LOK balvu par lielo atsaucību un aktivitāti. Liels paldies Ivaram par sadarbību!

  • Jūnijā „Pīlādzītim” paliek 13 gadiņi! Kā jau ierasts dzimšanas diena tiek svinēta maija mēneša beigās, jo daudzi bērni ar 1. Jūniju dodas vasaras brīvdienās. Jau vairāku gadu garumā „Pīlādzīša” dzimšanas diena iet roku rokā ar labdarības akciju „Balta, balta mana sirds”, kuras ietvaros bērniem bija iespēja noskatīties skolotāju- Lāsmas Serdānes, Guntas Mežules, Ilzes Mūrmanes, Montas Sīmanes, Olitas Hakas, Ilvas Stīpnieces, Elīnas Baranovskas, Ingunas Slapjumas iestudēto M. Stārastes pasaku „Rūķu dēlēns Knīpucis”. Tā ir pamācoša izrāde, jo izrādās, ka Knīpucis saslimis ar rūķiem neraksturīgu kaiti- lielo slinkumu, taču nonākot nelaimē, iekrītot bedrē, apkārtējo iemītnieku izglābts, saprot, ka viņam jālabojas. Lai izrāde taptu, milzīgs paldies Mārtiņam Āboliņam, Vilmāram Miglavam, Ligitai Norkusai, Gatim Puriņam. Ja ir dzimšanas diena, tad protams arī dāvanas- katra grupiņa saņēma sporta inventāru! Par dāsnajām sirsniņām bērniem tika iedāvinātas labdarības uzlīmes sirds formā un darbošanās lapa ar izrādes pasaku tēliem.
  • 26, 27., 28. maijā tika svinēti izlaidumi, arī citādi, nekā ierasts, bez vecāku klātbūtnes, bet svētki bija, kas tika nofilmēti un parādīti vecākiem. Uz skolu no „Pīlādzīša” šogad dosies 65 bērni. Lai uzzinātu, kas būs tas, kas paliks atmiņā no bērnudārza laikiem, devos aprunāties ar nākamajiem pirmklasniekiem. Elizabete un Emīls no „Bitītēm” teic, ka viņi vienmēr atcerēsies savus draugus, savukārt Marta no „Mārītēm” atcerēsies, ka viņai nepatika gulēt pusdienlaiku un to, kā Mēru muižā mērīja ozolus. Edgaram no „Mārītēm” paliks prātā, kā ar draugiem spēlēja „ķerenes”. Agnesei no „Bitītēm” atmiņas aizvīsies līdz stādaudzētavai, kā viņa tur nopelnīja šalli ar logo. Mareks no „Zilonēniem” atcerēsies, ka šeit viņam bija lieli draugi un kādas zīmītes katram bija uz skapīša. Bet protams, Evelīna un Kristers no „Zilonēniem” atcerēsies audzinātājas un auklīti. Vēlot veiksmi mūsu Pīlādzēniem, kuri rudenī plaši atvērs skolas durvis: „ Labu veiksmi, mazās kājas ,pirmās klases zābaciņos!” Lai visiem „Pīlādzīša” audzēkņiem, viņu ģimenēm un bērnudārza darbiniekiem saules apmirdzēta vasara!

 

Smiltenes PII „Pīlādzītis” skolotāja,

Inguna Slapjuma