2024. gada 28. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienai veltīts atceres brīdis “Ar cerību un gaismu” 25.03.2022.

Pasaulē ir lietas, kuras mēs atbilstošā mirklī nosaucam, pieminam vai  lietojam. Šīs lietas var viena otru pēkšņi nomainīt,  un tās var  atrasties tikai viena soļa attālumā. Mēs  zinām, ka pēc dienas seko nakts, bet nakts vietā nāk atkal jauna diena. Prieku var nomainīt negaidītas skumjas, bet skumjas var uzvarēt prieks. Baltu  var pārvērst par akli melnu, bet , ja ir apņemšanās , tad melno var atkal pārvērst par baltu. Trausla ir mīlestība, kas dažkārt pāriet ciešanās. Bet zinot mīlestības spēku, ciešanas var beigties.

Mūsu LATVIJAS vēsturē ir notikumi , kuri ir sagādājuši prieku, bet ir arī tādas vēstures lappuses, par kurām sāpīgi runāt. Ir pagājuši 73 gadi no laika, kad tūkstošiem nevainīgi cilvēki pēc iepriekš sastādītiem sarakstiem bez tiesas sprieduma veselām ģimenēm tika izvestas svešumā, aukstumā, neziņā uz Urāliem, Tālajiem Austrumiem, Ziemeļsibīriju, Kazahiju. Tā bija 1949.gada 25.marta visplašākā Baltijas iedzīvotāju izsūtīšanas akcija, kurā piedalījās no Padomju Savienības ievestas čekistu vienības .

Šis vēstures skumjais laiks turpina dzīvot mūsu sirmgalvju atmiņās, kuri to reāli piedzīvoja toreiz esot kā bērni vai jaunieši. Ar gaismu un cerību pēc izciestiem gadiem daudzi atgriezās dzimtenē, citi izvēlējās tur palikt, bet ļoti daudzi tika guldīti svešumā, jo aukstums, bads, sāpes pievarēja šos cilvēkus. Ar gaismu un cerību mums jādzīvo šodien par paaudzi, kura veido nākotni. Mūsu bērni Latvijas nākotne, kuri ar savu darbu, ar mīlestību pret savu dzimteni veidos skaistu un  drošu Latvijas nākotni.

  Pasākumā skanēja 5.-8.klašu kora izpildījumā dziesma “Lec, saulīte, rītā agri!

Skatuves runas konkursa dalībniece Ance Ābolkālne runāja fragmentu no Maijas Laukmanes darba ““Mīlestības mājas – sirds siltumiņā”, bet Kristo Kaktiņš runāja Kārļa Skalbes darbu ”Māras koks”.

                      Lai mierīgas debesis virs mūsu Latvijas ! Lai cilvēki dzīvo laimīgi ar cerību gaismu sirdī! Dievs svētī Latviju!

                     Tu daudz ko vari. Strādā, kusties un neslinko! Cerība, lai kāda tā būtu , rozā, zila vai balta, lai piepildās!

Direktores vietn. audz. jomā Alda Liepiņa